Доступність посилання

ТОП новини

Путін мовчить. Хто зупинить Кадирова?


Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

«Москва належить московським силовикам. І тут з’являється нова сила, яка нікому не підпорядковується і може вбивати кого хоче і де хоче»

Керівник Чеченської Республіки Рамзан Кадиров 19 січня на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram спробував дещо пом’якшити свої різкі висловлювання про позасистемну опозицію в Росії. За словами Кадирова, він говорив про тих, хто залишив Батьківщину і мовить з-за кордону. Тим часом висловлювання чеченського керівника, зроблені майже тиждень тому, викликали бурхливу реакцію не тільки в опозиційному середовищі Росії.


Історія з висловлюваннями Рамзана Кадирова почалася ще минулого тижня. Спочатку сам голова Чеченської Республіки назвав представників російської опозиції і громадських активістів «зрадниками» і «ворогами народу». Це викликало реакцію не тільки уповноваженого з прав людини в Росії Елли Памфлової, але й красноярського депутата Костянтина Сенченка.

Сенченко написав про це на своїй сторінці в мережі «Фейсбук», але потім, після розмови з «поважними людьми», вибачився перед Кадировим.

А ось Елла Памфілова пропозицію депутата Держдуми від Чечні Шамсаїла Сараліева «вибачитися» назвала недоречною.

За поняттями

Чеченські депутати і глава парламенту республіки стали на захист Кадирова і звинуватили у шкідництві ЗМІ – радіостанцію «Ехо Москви» і телеканал «Дождь». На висловлювання Кадирова і його колег відреагували навіть представники провладної партії «Єдина Росія».

Дмито Орешкін
Дмито Орешкін

На думку політолога Дмитра Орешкіна, деяку частину російської еліти налякали не стільки заяви Кадирова, скільки те, що його поведінка не вписується в уявлення про «поняття» у силових колах у Москві.

Москва належить московським силовикам. І тут з’являється нова сила, яка нікому не підпорядковується і може вбивати кого хоче і де хоче
Дмитро Орешкін

«За «поняттями», Москва належить московським силовикам. Це величезна кількість різних структур, які одна з одною конкурують. І те, що тут з’являється нова сила, яка нікому не підпорядковується і може вбивати кого хоче і де хоче, це, за їхніми уявленнями, порушення правил. І не тому, що вони сильно переживають, що тут у Москві порушуються закони, але тому, що це робить прибулець – це для них явне порушення правил гри. А ще більше їх злить, що чужинцеві все це ніби дозволяється», – зазначає Орешкин.

Кремль мовчить

На думку російського політолога Лілії Шевцової, «Кремль не може допустити, щоб хвіст виляв собакою. Тим більше, цього не може допустити силова еліта». За словами Шевцової, заяви Кадирова консолідували не тільки російську опозицію, а й силовиків, що виглядає досить парадоксально.

Володимир Путін (ліворуч) та Рамзан Кадиров. Архівне фото
Володимир Путін (ліворуч) та Рамзан Кадиров. Архівне фото

Заяви Рамзана Кадирова викликали запитання і у членів президентської ради з прав людини. Там збираються провести лінгвістичну експертизу висловлювань чеченського лідера. Однак, як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода виконувач обов’язків голови правозахисної ради при президенті Євген Бобров, він і його колеги не збираються влаштовувати скандал і розмінювати таким чином свій авторитет.

Висловлювання Кадирова регулярно повторюються, і вони настільки агресивні, що глава держави все-таки повинен дати їм оцінку
Євген Бобров

«Ці висловлювання (Кадирова) регулярно повторюються, – каже він, – І вони настільки агресивні, що мені та іншим членам ради здається, що глава держави все-таки повинен дати їм оцінку. Бо якщо у нас держава правова, то потрібно дотримуватися закону, а не жити «за поняттями». Значна кількість членів ради, які в розсилці висловлювали свою думку, обурені висловлюваннями Кадирова. Але дехто вважає, що вони не настільки образливі, щоб доводити інформацію до президента».

Чому саме зараз Кадиров заговорив термінологією сталінських часів, у своєму блозі аналізує і опозиційний політик Олексій Навальний. Немає лише жодних коментарів з-за кремлівської стіни.


На цю ж тему:

19.01.2016
Кадиров зіграє погану службу Путіну, бо говорить те, що Путін думає – Гельман

Яшин: «В Кремлі є сили, зацікавлені використати кадирівців для протистояння». Навіщо клан Кадирова залякує російську опозицію? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG