Доступність посилання

ТОП новини

Відмивання грошей у США – відгомін російської корупції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Повний масштаб злочинів, які скоюються в Росії роками, неможливо оцінити, бо ми не маємо про це ані найменшого уявлення» – Ілларіонов

У США триває перший процес за «законом Магнітського». Це справа «CША проти компанії Prevezon Нoldings Ltd. і пов’язаних з нею структур». Звинувачення намагається довести, що Prevezon Holdings та інші компанії російського бізнесмена Дениса Кацива брали участь у відмиванні грошей, вкрадених із російського бюджету

На перший погляд, це той випадок, який помилково можна розтлумачити як банальне відмивання, отриманих незаконним шляхом, грошей за допомогою придбання нерухомості в Америці.

Проте, якщо почати глибше вивчати процес «США проти компанії Prevezon Holdings Ltd.», стає очевидно, що ситуація більше нагадує шпигунський трилер.

Найбільш приголомшливі особливості цієї справи – зухвале розкрадання 230 мільйонів доларів шляхом податкових махінацій, яке було здійснене начебто за сприяння російських чиновників. Це потягнуло за собою арешт, а потім і смерть юриста Магнітського у московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша». Крім цього, російський суд оголосив заочний вирок британському фінансистові американського походження – за межами процесу судового розгляду.

Суд за цивільним позовом США, з вимогою конфіскації майна Prevezon Holdings Ltd., початок якого запланований на 27 січня, – це перший процес, пов’язаний з розкраданням коштів за шахрайською схемою повернення податків (справа була порушена в Росії ще вісім років тому).

Протистояння адвокатів і прокурорів, задокументоване на більш ніж 14 тисячах сторінок документів, дає можливість отримати загальне уявлення про картину міжнародного відмивання грошей.

«Повний масштаб злочинів, які скоюються в Росії роками, неможливо оцінити, бо ми не маємо про це ані найменшого уявлення», – розповів радник президента Росії Володимира Путіна у 2000-2005 роках Андрій Ілларіонов.

В інтерв’ю Радіо Свобода Ілларіонов сказав, що досі невідомо – як довго передавали хабарі, скільки компаній було залучено у справу та яку суму викрали в результаті.

У справі Prevezon Holdings Ltd. згадується нерухомість у Манхеттені вартістю в 14 мільйонів доларів, а також заморожені за розпорядженням прокуратури США у 2013 році гроші, які були перераховані на рахунки одного з нідерландських банків.

Адвокати Південної окружної прокуратури Нью-Йорка в судових документах позначили, що кіпрська компанія Prevezon Holdings Ltd. і її власник – росіянин Денис Кацив – використовували частину коштів, отриманих у результаті фінансових махінацій, для купівлі нерухомості.

Згідно з документами, американські слідчі відстежили шлях цих грошей, які в кінцевому результаті привели до афери 2007 року. Шахрайство мало місце за участю підставних компаній, які подають фіктивні позови в російські суди, а потім використовують судові рішення для повернення податків.

Вільям Браудер
Вільям Браудер

Американський фінансист Вільям Браудер, який юридично не є відповідачем за цим позовом, але є центральною фігурою у справі, за версією Москви – фактично є натхненником цієї шахрайської схеми. Вільям Браудер і його компанія Hermitage Capital Management колись була найкрупнішим інвестором в Росії. У 2013 році російський суд заочно визнав його винним в ухиленні від сплати податків і неодноразово видавав міжнародний ордер на його арешт.

Браудер і його союзники не тільки оскаржують російські звинувачення, але й стверджують, що, за їхніми даними, російські правоохоронці та чиновники податкових органів були причетні до ухилення від сплати податків. Крім того, бухгалтер Браудера – Сергій Магнітський – був заарештований у 2008 році. Майже через рік він помер у московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша» через те, що був позбавлений медичної допомоги.

Браудер, який одного разу проходив як свідок у справі Prevezon Holdings Ltd., відмовився коментувати Радіо Свобода будь-що. Але судові документи свідчать про те, що адвокати росіянина Дениса Кацива намагаються зробити американця Браудера центральною фігурою у цій справі.

9 листопада на попередньому слуханні адвокат Кацива з юридичної компанії BakerHostetler Марк Цімрот заявив, – «Hermitage у центрі всього».

Судовий процес був призначений на 6 січня, однак засідання перенесли після того, як адвокати Hermitage Capital Management за підтримки американських прокурорів переконали окружного суддю США Томаса Ґріеза відсторонити юридичну контору BakerHostetler від справи. Їхні аргументи полягають у тому, що адвокати BakerHostetler вісім років представляли інтереси Браудера на початкових стадіях розслідування цієї податкової афери і, на їхню думку, це – конфлікт інтересів.

Однак 8 січня суддя Ґріез переглянув своє рішення і відновив BakerHostetler у ролі захисту. Тепер судовий розгляд заплановано на 27 січня, хоча адвокати Hermitage Capital Management все ще вимагають усунення юристів BakerHostetler від цієї справи.

Денис Кацив
Денис Кацив

Денис Кацив, син колишнього міністра транспорту Московської області, відкидає будь-які звинувачення в отриманні грошей від податкової афери. Кримінальні звинувачення в США йому не висували, так само як і в Росії.

Зі свого боку уряд Росії звинуватив двох осіб у причетності до шахрайської схеми. Жодному з чиновників звинувачення не висунули. Проте будь-які спроби прокуратури США розслідувати звинувачення Prevezon Holdings Ltd., присікаються з боку російських урядовців.

Зокрема Генеральна прокуратура Росії заявила, що «не володіє документами, про які запитує Міністерство юстиції США, які могли б підтвердити інформацію, що міститься в позові про існування махінацій і участі Prevezon Holdings у відмиванні кримінальних доходів».

Деякі експерти та спостерігачі розцінюють це, як спробу «кришування».

«Російські урядовці могли би зробити корисну річ, якщо би провели реальне розслідування. Очевидно, вони вирішили цього не робити, бо бояться наслідків», – сказав Девід Крамер, колишній секретар Держдепартаменту США з європейських та євразійських справ.

Сергій Магнітський
Сергій Магнітський

Смерть Сергія Магнітського призвела до того, що Браудер і його союзники лобіювали у конгресі США ухвалення однойменного закону («акт Магнітського»), згідно з яким на 18 російських громадян, імовірно причетних до шахрайства і смерті Магнітського, були накладені санкції.

Пізніше було ухвалене рішення про те, що цей список може включати й інших осіб, яких США вважає причетними до порушень прав людини.

Крім цього, Вільям Браудер займає центральне місце і в іншому епізоді з російськими чиновниками. У грудні генеральний прокурор Росії Юрій Чайка звинуватив його в тому, що він виступає замовником документального фільму російського опозиційного політика Олексія Навального. У цьому фільмі стверджується, що два сини Юрія Чайки причетні до різних кримінальних справ.

Юрій Чайка
Юрій Чайка

Прокурор також зазначив, що Москва ретельно стежить за судовим розглядом проти Prevezon Holdings Ltd.

«Зараз ми з величезною цікавістю спостерігаємо за цим процесом», – сказав Юрій Чайка російській газеті «Коммерсант».

Той факт, що американські прокурори розглядають цю справу як «конфіскацію цивільного майна», а не як кримінальну справу, викликає запитання у юридичних спостерігачів.

Прокуратура США не відповіла на голосові повідомлення з проханням прокоментувати ситуацію.

Андрій Ілларіонов
Андрій Ілларіонов

Критик Кремля Андрій Ілларіонов вважає, що дії російського уряду щодо справ про шахрайство 2007 року, і про відмивання грошей компанією Prevezon Holdings Ltd., вказують на те, що фінансові махінації здійснювалися за участю російських високопосадовців.

Як приклад, Ілларіонов звертає увагу на швидкість, з якою були оброблені відшкодування податків у 2008 році. Це свідчить про те, що тут не обійшлося без участі високопосадовців у російському Міністерстві фінансів.

це не могло відбутися без прямого наказу від вищого рівня Міністерства фінансів Росії. Це просто неможливо
Андрій Ілларіонов

«Я заявляю – як людина, яка працювала з російським урядом – це не могло відбутися без прямого наказу від вищого рівня Міністерства фінансів Росії. Це просто неможливо. У них немає таких грошей», — заявив Ілларіонов.

На момент публікації статті Міністерство фінансів Росії не відповіло на запит Радіо Свобода прокоментувати ситуацію.

(Над текстом працювали Олександра Мельникова та Mike Eckel)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG