Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті вже є близько 290 голосів за «особливий статус» Донбасу ‒ Фірсов


«Особливий статус». Що він дасть Донбасу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:22:34 0:00

Особливий статус. Що він дасть Донбасу?

Якщо відбудуться вибори, це означатиме, що Мінськ-2 реалізувався, і Кремль може вимагати від Заходу зняти санкції – депутат від БПП

Наприкінці січня у Верховній Раді депутати обговорюватимуть питання змін до Конституції в частині децентралізації. Фактично, народні обранці вирішуватимуть ‒ чи отримає Донбас особливий статус. Очікується, що ініціатором змін виступить Адміністрація президента і пропрезидентська фракція. Чого очікувати від народних обранців та чи буде змінена Конституція України? Про це у програмі «Донбас. Реалії» говорили з народним депутатом від фракції «Блоку Петра Порошенка» Єгором Фірсовим.

‒ Які останні новини щодо законопроекту про «особливий статус Донбасу»?

Лише з пліток ми можемо здогадуватися, що відбувається

‒ На жаль, я вимушений коментувати лише кулуарні плітки. Публічно ситуація не обговорюється. На засіданнях фракції відповідне питання ми також не розглядали, фракція не збиралася. Я знаю, що і «Народний фронт» не збирався й не обговорював це питання. Відповідно, лише з пліток ми можемо здогадуватися, що відбувається.

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Наскільки мені відомо, нині є близько 290 голосів за відповідний статус Донбасу. Нині ведуться також консультації з деякими фракціями, зокрема, з «Батьківщиною», Радикальною партією, щоб ті підтримали відповідне рішення. Сподіваюся, цього не станеться. Важливо, щоб фракції зберегли свою принциповість і не прогинались під будь-які авантюри. Абсурдно, коли депутат у першому читанні голосує проти, а у другому ‒ голосуватиме за.

‒ Це рішення настільки принципове для українскього парламенту?

Важливе висвітлення інформації, які депутати голосували раніше проти, а тепер змінили свою думку

‒ Абсолютно принципове. Це розумієте і Ви, і я як донеччанин. Утім, на жаль, є далекі від принципів депутати. Тому важливе висвітлення громадськими організаціями та ЗМІ інформації щодо того, які депутати голосували раніше проти, а тепер змінили свою думку.

‒ Чи змінить щось ухвалення цього законопроекту?

‒ Давайте припустимо, що парламент ухвалить зміни до Конституції України і вибори на Донбасі відбудуться, що це змінить? Відновить контроль Києва за територіями ‒ ні; якимось чином призупинить війну ‒ ми не можемо давати таких гарантій, хоча, не виключено, що це стане можливим на певний період часу.

Якщо вибори відбудуться, Пушилін, «Ґіві», «Моторола» пройдуть до рад і будуть називатися органами місцевої влади. Частина з них може потрапити до Верховної Ради

Більше того, якщо вибори відбудуться ‒ це легалізує тих, кого ми називаємо терористами: Пушиліна, «Ґіві», «Моторолу», тощо. Тобто вони пройдуть до рад і будуть називатися органами місцевої влади. Частина з них може потрапити до Верховної Ради.

Це зобов’яже Київ фінансувати ці території і зніме з Росії певне фінансове обтяження

Також це зобов’яже Київ фінансувати ці території, зокрема, виплачувати соціальні гарантії, і зніме з Росії певне фінансове обтяження. Оскільки нині Москва змушена контролювати Донбас фінансово.

Якщо відбудуться вибори, це означатиме, що Мінськ-2 реалізувався, і Кремль має право вимагати від Заходу зняти санкції

Крім цього, у мінських угодах узгоджено відведення важкого озброєння, а не виведення. Кому будуть підконтрольні ці «Гради», «Тюльпани», «Акації», «Буратіни»? Очевидно, що терористам. Якщо відбудуться вибори, це означатиме, що Мінськ-2 реалізувався. Вибори визнає Росія, захід, і буде вимушена визнати Україна. Це означатиме, що Кремль має повне право вимагати від Заходу зняти санкції.

‒ Чи можуть законодавці змінити життя людей, які залишаються в окупації?

‒ На жаль, на тій території зробити щось практично неможливо. Порошенко чи Яценюк не винні у тому, що там не працює пошта та інші різні комерційні організації. Провина лежить на режимі, який там панує, який розграбовував капітал, розграбовув пошти, забирав гроші, відтак представники компаній просто пішли звідти, оскільки працювати у таких умовах неможливо.

Жителі Луганська просять відновити поштовий зв’язок із «великою землею» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Парламент і чиновнити повинні лише робити усе можливе, щоб надати необхідні умови на підконтрольній Україні території. Цей план певним чином реалізовується, зокрема, і з нашою допомогою, але це коштує великих зусиль. Причина ‒ відсутність належного фінансування, розуміння та бажання допомогти зі сторони влади.

‒ Яким чином поводитиме себе Ваша фракція, коли торкнеться питання децентралізації?

‒ Якщо ми говоримо про децентралізацію в цілому, то я підтримую. Якщо ж ми говоримо про надання особливого порядку місцевого самоуправління (Донбасу – ред.), то я впевнений, що це рішення лише погіршить ситуацію і не призупинить війни.

На жаль, у фракції «Блоку Петра Порошенка» є рішення голосувати і підтримувати ініціативу президента. Є лише близько десяти депутатів з іншою думкою щодо цього. На фракції я переконуватиму колег підтримувати рішення, але без відповідної правки особливого порядку місцевого самоуправління. Сподіваюся, що це рішення не пройде.

Що думають жителі Маріуполя про «особливий статус» Донбасу? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Питання ‒ що робити після цього. Україна не повинна виконувати мінські угоди в односторонньому порядку. Якщо відкрити ці угоди та подивитися уважно, то перший пункт – це припиненням вогню. Інакше ‒ про вибори немає сенсу і говорити.

Потрібно намагатися долучити до нового формату переговорів якомога більше впливових міжнародних геополітичних суб’єктів, зокрема, США та Британію

По-друге потрібно намагатися долучити до нового формату переговорів якомога більше впливових міжнародних геополітичних суб’єктів, зокрема, США та Велику Британію. І по-третє, потрібно одразу озвучувати на цьому форматі переговорів ‒ ми не будемо розмінюватися на територіальну цілісність. Також потрібно посилювати підгрупи. Ви знаєте, що є мінська площина домовленостей, там працюють підгрупи. І на жаль, там не працює жодного представника Донеччини.

‒ Яким чином можна на це вплинути?

‒ Цим питанням керує президент. Він передав ці повноваження Леоніду Кучмі. Я порушував це питання в парламенті і вимагаю, щоб думка жителів Донбасу була врахована. Мені здається, що позиція цих підгруп лише посилиться.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG