Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Лавров обговорили шляхи прискорення виконання Мінських угод


Джон Керрі і Сергій Лавров під час зустрічі, архівне фото
Джон Керрі і Сергій Лавров під час зустрічі, архівне фото

Державний секретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сьогодні у Цюріху обговорили шляхи прискорення виконання Мінських угод. Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Джона Кербі.

«Щодо України вони обговорили, яким чином прискорити повне виконання Мінських зобов’язань, в тому числі негайну необхідність відновлення режиму припинення вогню та повного доступу спостерігачів ОБСЄ (до всіх об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донбасу)», – мовиться у заяві.

Водночас сьогодні після завершення засідання Тристоронньої контактної групи щдо врегулювання ситуації на Донбасі представник України в цій групі Леонід Кучма заявив, що сепаратисти не виконують рекомендації контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він наголосив, що без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відводу важких озброєнь, без відновлення контролю над кордоном «неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України».

Із вимогами до України ухвалити закон про вибори на окупованих територіях, окремий від закону про вибори в Україні, а також про повну амністію представників угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, постійно виступає Росія.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG