Доступність посилання

ТОП новини

«Бойкот» Оскара – боротьба за рівні права чи реклама?


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

«Боротьба за визнання, чи просто прохання про це, принижують гідність і ослаблюють силу» – дружина Вілла Сміта, якого не номінували цього року

Не вщухають суперечки довкола цьогорічної церемонії нагородження кінопремією «Оскар», яка відбудеться в Лос-Анджелесі 28 лютого. Темношкірі актори висловлюють невдоволення тим, що їхніх представників немає серед номінантів. Режисер Спайк Лі та акторка Джада Пінкетт Сміт вирішили бойкотувати церемонію.


Спайк Лі на своїй сторінці в «Інстаграм» спершу повідомив, що не може підтримати церемонію цього року, однак згодом наголосив, що саме слова «бойкот» він не вживав.


А актриса Джада Пінкетт Сміт розмістила на своїй сторінці у Фейсбуці відеоповідомлення, в якому каже, що не буде присутня на церемонії цього року і не буде дивитись її по телебаченню.


«Боротьба за визнання, чи просто прохання про це, принижують гідність і ослаблюють силу. Ми варті того, і ми сильні», – стверджує дружина голівудської зірки Вілла Сміта, якого не номінували цього року за роль у стрічці «Захисник», де йдеться про американський футбол. Саме рекламу свого чоловіка і себе самої закидають акторці колеги по цеху.

Також не оцінили цього року члени журі кіноакадемії гру Самюеля Джексона та Ідріса Ельби (останній на початку тижня заявив, що «через нестачу расового розмаїття таланти не можуть про себе заявити»).


У соцмережах навіть з’явились хештеги англійською: #OscarsSoWhite #boycott the oscars («ОскарТакийБілий» «бойкотОскара»)

Ці закиди на адресу американської кіноакадемії, які лунають уже другий рік поспіль, не залишились непочутими. Президент кіноакадемії Шерил Бун Айзекс висловила сум через відсутність різномаїття рас серед номінантів цього року і пообіцяла переглянути кадрову політику – вже наступного року систему обіцяють реформувати і склад журі буде змінений. Про це президент повідомила в Twitter, на офіційній сторінці Академії.


До бойкоту церемонії Оскара у 2016 році приєднався і відомий голівудський актор та режисер Джордж Клуні.

«Якщо ви пригадуєте, десять років тому Академія кіномистецтв робила свою роботу краще. Подумайте, скільки афроамериканців були тоді номіновані», – заявив він.

Однак, за його словами, ще гіршою є ситуація для вихідців із Латинської Америки. «Ми повинні змінити ситуацію на краще», – сказав Джордж Клуні.

Вести церемонію вручення Оскарів – 88-му за рахунком – буде чорношкірий американський актор і комік Кріс Рок.

А українці матимуть можливість дивитись цю церемонію у прямому ефірі, адже документальна стрічка «Зима у вогні» про події на Майдані номінована на премію Оскар.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG