Доступність посилання

ТОП новини

У ГПУ закликають внести зміни до закону про Держбюро через розслідування справ Майдану


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генеральній прокуратурі України закликають внести зміни до закону про Державне бюро розслідувань, інакше з 1 березня 2016 року може бути зупинено розслідування проваджень про злочини проти активістів Майдану і проти чільних чиновників.

«З тими формулюваннями, з якими було ухвалено цей закон, з 1 березня ми можемо припинити розслідування справ Майдану і справ високопоставлених чиновників», – заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

У листопаді минулого року Верховна Рада ухвалила закон про Державне бюро розслідувань. Згідно з законом, Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність.

Серед основних завдань бюро – розслідування злочинів, пов’язаних із діяльністю злочинних організацій, випадків катування та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдяним або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених працівниками правоохоронних органів, розслідування особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Кримінальним кодексом передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, прокурорами спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

14 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про Державне бюро розслідувань.

Раніше у Генпрокуратурі заявляли про можливість припинення розслідування злочинів під час Революції гідності у зв’язку з передачею цих справ новоствореному Державному бюро розслідувань, оскільки процедура передачі функції слідства від ГПУ ще не прописана законодавчо. У Генпрокуратурі пропонували прописати процедуру передачі справ у перехідних положеннях законопроекту про створення Держбюро розслідувань.

XS
SM
MD
LG