Доступність посилання

ТОП новини

Є довгостроковий стійкий тренд на послаблення рубля – російський економіст


Жінка біля пункту обміну валют у Москві. 21 січня 2016 року
Жінка біля пункту обміну валют у Москві. 21 січня 2016 року

«Буде обділеним навіть силовий блок. Вони постраждають менше, тому що залишаються пріоритетом, але коли грошей не вистачає, доводиться скорочувати все»

Російська валюта продовжує падіння: 21 cічня її курс щодо долара опускався нижче 85 рублів, але потім «відкотився» до 84, обновивши історичні мінімуми. Ці події відбуваються на тлі падіння світових цін на нафту: під час торгів у четвер ф'ючерси маркерного сорту Brent, який використовується для розрахунку ціни російської нафти Urals, торгувалися на рівні нижче 28 доларів за барель. Західнотехаська нафта WTI за минулий день втратила в ціні понад 6 відсотків, що призвело до падіння фондового ринку США і виникнення побоювань про можливу рецесію.

РБК повідомляє про підрахунки аналітиків Bank of America Merrill Lynch: при падінні ціни на нафту до 25 доларів за барель для бездефіцитного виконання російського бюджету на 2016 рік долар повинен коштувати 210 рублів, а для виконання бюджету з дефіцитом 3 відсотка, який президент Росії Володимир Путін в грудні назвав максимальним, долар повинен коштувати 140 рублів.

Ігор Ніколаєв
Ігор Ніколаєв

Економіст Ігор Ніколаєв, директор Інституту стратегічного аналізу компанії ФБК, прогнозує подальше зниження курсу рубля:

– Сформувався довгостроковий стійкий тренд на послаблення рубля, і якби проблема була тільки в цінах на нафту! Це – ключова причина, але не єдина. Навіть якщо ціни на нафту припинять падати (а вони припинять падати колись, і схоже, що в осяжному майбутньому) – це не означає, що рубль повернеться вгору. Крім цін на нафту, на стійкість російського рубля впливає і макроекономіка. Не може бути слабкої економіки за сильної або такої, що зміцнюється, національної валюти. Ми не враховуємо якісь короткочасні коливання, потрібно, щоб у цілому одне відповідало іншому: сильна валюта, валюта, що зміцнюється, – це сильна економіка.

Загальна тенденція така: рубль і далі буде слабшати, будуть періоди то сильного падіння, то певної стабілізації, можуть бути короткочасні періоди зміцнення. Але тенденція – це послаблення національної валюти
Ігор Ніколаєв


У нас макроекономіка слабка. Санкції – інша важлива причина низького курсу рубля. 2016-й вже точно, очевидно, Росії доведеться пережити з санкціями. Політика Федеральної резервної системи США теж впливає. Чим міцніше долар після того, як з грудня минулого року ФРС стала піднімати базові ставки по кредитах – і ще неодноразово обіцяє підняти ставки в поточному році – тим сильніше долар буде зміцнюватися, а інші валюти, у тому числі, й рубль, більше будуть слабшати. Загальна тенденція така: рубль і далі буде слабшати, будуть періоди то сильного падіння, як ми зараз спостерігаємо, то певної стабілізації, можуть бути короткочасні періоди зміцнення. Але тенденція – це послаблення національної валюти.

– Прогноз Bank of America Merrill Lynch, 140 рублів за долар, – Ви вважаєте, це реалістично у близькій перспективі?

– Ні, не вважаю. Я, звичайно, з повагою ставлюся до оцінок всіх серйозних аналітиків, але, по-моєму, все-таки не дуже враховується, що навіть за нинішнього ослаблення рубля резервний фонд у рублевому еквіваленті істотно зріс, тому що резервний фонд номінований в доларах. Він навіть в рублевому вираженні збільшується. Тому я не вірю, що тільки при 140 рублях за долар можна збалансувати бюджет з 3-відсотковим дефіцитом. Тим не менш, резервні фонди будуть зменшуватися. Навіть незважаючи на те, що девальвація рубля має таке значення.

– Ми чуємо слово «секвестр», вже дещо призабуте. Хто буде насамперед страждати від цієї кризи?

Буде обділеним навіть силовий блок. Вони постраждають у меншій мірі, тому що залишаються пріоритетом, але коли грошей не вистачає – і це вже показав минулий рік – доводиться скорочувати все
Ігор Ніколаєв

– Пріоритети відомі. Силовий блок чіпатимуть в останню чергу. А з урахуванням того, що реальні доходи населення в минулому році – вперше з початку століття – вже знизилися приблизно на 5 відсотків, люди страждають. Через те, що це секвестр бюджету, бюджетники страждають – їм не індексують зарплати, скорочують тих працівників, зарплати яких залежать від держави. А що таке не-індексація зарплат? Ось в умовах, коли інфляція, як у минулому році, офіційно склала 12,9 відсотка, а ти не індексуєш зарплати – це означає, що реальні зарплати впали на ті ж 12,9 відсотка за рік. Це істотно. Буде обділеним навіть силовий блок. Вони постраждають у меншій мірі, тому що залишаються пріоритетом, але коли грошей не вистачає – і це вже показав минулий рік – доводиться скорочувати все. Звичайно, ріжуться насамперед інвестиційні витрати. В останню чергу – соціальні витрати і оборонні витрати. Але оборонні витрати все-таки в останню чергу.

– Яка ймовірність, що реформи можуть розпочатися?

– Я думаю, що імовірність не дуже велика. Вона менша за 50 відсотків. Питання в тому, наскільки так звані системні ліберали залишилися прихильниками ліберальних поглядів. Я не впевнений, що і у них є повне розуміння ситуації. По-друге, якщо там розуміння є, то вже точно чого немає – так це політичної волі і рішучості чесно і відверто це говорити першій особі. Швидше промовчать і не скажуть всю правду. Тому і відсоток того, що реформи можуть початися, не такий великий. І тому, на жаль, зростає ймовірність реалізації тих пропозицій, які ще зовсім нещодавно здавалися неймовірними, – щодо введення валютних обмежень, емісії, директивного управління економікою. Це ми чули, серед іншого від деяких академіків. Імовірність цього, на жаль, зростає, хоча поки вона теж менша, ніж 50 відсотків, але ж важлива динаміка.

Нафта тільки за минулий день подешевшала на 6 з половиною відсотків – таке небувале і майже невпинне падіння з початку року призвело до того, що не тільки в Росії, але і на Нью-Йоркській біржі ринкові індекси в середу впали – до рівня дворічної давнини.


Парадоксально, але Сполучені Штати, точніше, фінансові ринки, частково, як і Росія, виглядають зараз жертвою дешевої нафти. Чому? Ось що говорить професор економіки, співробітник Гуверівського інституту в Каліфорнії Михайло Бернштам:

– Подальше здешевлення нафти може спричинити падіння на фондових біржах. Нафтова промисловість складає приблизно 20 відсотків цього індексу. Тому падіння ціни нафти, доходів цих підприємств, їхніх власних акцій відображається на загальному індексі.

В принципі, ціна на нафту світова залежить від зміни попиту та пропозиції приблизно на один-два мільйона барелів на день. Другий фактор – сповільнення попиту через сповільнення економічного зростання в Китаї, інших країнах, які активно споживають нафту, а також у Західній Європі. Не треба забувати третій чинник – Іран. Зняття санкцій, вихід Ірану на світовий ринок додасть на ринках приблизно мільйон барелів на день. Четвертий чинник – Саудівська Аравія поставила завдання зробити так, щоб американські підприємства з видобутку сланцевої нафти вийшли з ринку, щоб вони або збанкрутували, або скоротили виробництво. Саудівці цього домоглися. З ринку почала йти сланцева нафта, і частина підприємств в цій індустрії опинилася в складному фінансовому становищі.

– У середу російський рубль рекордно подешевшав щодо долара. Що обіцяє Росії здешевлення нафти?

– Виходячи з наявних даних, можна зробити висновок, що падіння цін на нафту з 80 до 40 доларів за барель відбивається на економічному зростанні наступним чином: для Сполучених Штатів, які є імпортером нафти, це додає піввідсотка зростання ВВП. Для таких країн, як Саудівська Аравія чи Росія, які сильно залежать від експорту нафти, це обійдеться втратою 3,5 відсотка зростання ВВП.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG