Доступність посилання

ТОП новини

Слова мого чоловіка, що його вбив Путін, підтвердив суд Британії – Марина Литвиненко


(Зліва напрво) Колишній співробітник російських спецслужб Олександр Литвиненко, президент Росії Володимир Путін, депутат Державної думи Росії Андрій Луговий та підприємець Дмитро Ковтун
(Зліва напрво) Колишній співробітник російських спецслужб Олександр Литвиненко, президент Росії Володимир Путін, депутат Державної думи Росії Андрій Луговий та підприємець Дмитро Ковтун

«Вимагаю накладення цільових економічних санкцій для названих осіб, включно з Патрушевим та Путіним»

Вбивство колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, яке «найбільш ймовірно» здійснили нині депутат Державної думи Росії Андрій Луговий та підприємець Дмитро Ковтун, «ймовірно схвалив» президент Росії Володимир Путін, мовиться в остаточній версії звіту доповіді британського слідства, яку опублікували у Лондоні у четвер, 21 січня. Вдова Олександра Литвиненка, Марина, закликала до запровадження візових та економічних санкцій проти президента Путіна і колишнього голови Федеральної служби безпеки Росії Миколи Патрушева, якого слідство підозрює у тому, що він надав безпосередній наказ про вбивство Литвиненка.


На думку слідства, операцію з усунення Олександра Литвиненка, майже 10 років тому, у листопаді 2006 року особисто схвалив директор ФСБ Микола Патрушев. Публічне розслідування вбивства Олександра Литвиненка, 44-літнього колишнього співробітника російських спецслужб, який втік до Лондона, і якого отруїли радіоактивним полонієм у лондонському готелі, проводив суддя Роберт Оуен. 21 січня результати розслідування оприлюднили в Палаті громад парламенту Великої Британії.

Я переконаний, що Луговий та Ковтун додали полоній-210 до чайника у барі «Пайн», і зробили це з наміром отруїти Литвиненка
Роберт Оуен

«Я переконаний, що пан Луговий та пан Ковтун додали полоній-210 до чайника у барі «Пайн», і зробили це з наміром отруїти пана Литвиненка», – сказав голова слідчої групи сер Роберт Оуен під час прес-конференції в Лондоні.

Невдовзі після цього міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей повідомила про замороження активів Лугового та Ковтуна. Також вона заявила, що Британія звернулася до своїх партнерів по НАТО та Європейському союзу з проханням виробити спільну стратегію, як не допустити таких злочинів у майбутньому. Вона сказала, що висновки доповіді є «дуже тривожними», а сам злочин назвала «кричущим і неприйнятним порушенням міжнародного права і цивілізованої поведінки».

Слова мого чоловіка на його смертному одрі, коли він звинувачував у своєму вбивстві Путіна, тепер підтвердив британський суд
Марина Литвиненка

Вдова убитого Марина Литвиненка, яка протягом майже 10 років домагалася справедливого розслідування смерті свого чоловіка, заявила, що вона задоволена його результатами.

«Я, звичайно, задоволена тим, що слова мого чоловіка на його смертному одрі, коли він звинувачував у своєму вбивстві Путіна, тепер підтвердив британський суд, відомий своїми високими стандартами незалежності та справедливості», – сказала Марина Литвиненко журналістам.

Олександр Литвиненко у госпіталі в Лондоні. 23 листопада 2006 року
Олександр Литвиненко у госпіталі в Лондоні. 23 листопада 2006 року

Однак, вона вважає недостатнім самого факту встановлення істини, адже злочин вимагає покарання.

Я вимагаю накладення цільових економічних санкцій та заборони на пересування для названих осіб, включно з Патрушевим та Путіним
Марина Литвиненка

«Я також вимагаю накладення цільових економічних санкцій та заборони на пересування для названих осіб, включно з паном Патрушевим та паном Путіним. Неможливо уявити собі, щоб прем’єр-міністр Дейвід Камерон нічого не вжив, жодних заходів у світлі висновків слідства сера Роберта Оуена», – сказала Марина Литвиненко.

У російській владі вже заявили, що процес у Британії був «політичним та заангажованим».

«Враховуючи це, не було підстав очікувати, що підсумкова доповідь політично заангажованого та вкрай непрозорого процесу, який підводився під заздалегідь відомий, потрібний результат, виявиться об’єктивною і неупередженою», – заявила у Москві речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

Російські інформагентства цитують депутата Державної думи Андрія Лугового, колишнього працівника КДБ, який сказав, що звинувачення проти нього є «жалюгідними» і «дурними». Ще один колишній працівник російських спецслужб, звинувачений в убивстві, Дмитро Ковтун також заперечив свою причетність і сказав, що він очікує висновків російського розслідування вбивства.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Robert Coalson


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

21.01.2016
За вбивством Литвиненка стоїть уряд Росії, і його, «ймовірно, схвалив» Путін – британське слідство

Висновок про те, що вбивство було санкціоноване на найвищому рівні російської держави, є надзвичайно тривожним – речниця Камерона далі

21.01.2016
Розслідування вбивства Литвиненка: мотивом була «неприязнь» і «критика» – суддя

Це вбивство мало б стати «меседжем» для критиків путінського режиму – слідство далі

21.01.2016
Слідчі Британії оприлюднили звіт у справі Литвиненка. Путін наказав убити?

За британським законом, відкриті судові слухання у справі про вбивство не є кримінальним процесом далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG