Доступність посилання

ТОП новини

У Києві покажуть виставу про ветеранів Червоної армії й УПА


У Києві готують виставу «Слава героям» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Це в жодному разі не «агітка», покликана роз’яснити, хто ж насправді правий – режисер

Київ – У київському театрі «Золоті ворота» до Дня соборності презентують постановку п’єси Павла Арє «Слава героям». Це історія про двох ветеранів – Червоної армії й УПА, – які опиняються в одній лікарняній палаті й не можуть стерпіти присутності одне одного. Виставу створено в копродукції з Івано-Франківським музично-драматичним театром, а гратимуть її по черзі в обох містах. Автори кажуть: «Слава героям» передусім про нові, повоєнні покоління, тих, кому доводиться не лише нести тягар пам’яті, а й пробувати примиритися.

П’єсу «Слава героям» Павло Ар’є задумав і написав ще кілька років тому, під час драматургічної майстерні в лондонському театрі Royal Court. «Якраз було 9 травня, коли я починав працювати над цим проектом, – пригадує драматург. – Ветерани радянської армії несли квіти до Монументу слави у Львові, їм перешкоджали певні сили, був якийсь балаган. Я дивився на все це і розумів, що існує така політична завіса, яка відділяє нас, людей, від майбутнього, розділяє і вкотре піднімає теми, які вже можна було б обговорити й жити далі».

За сюжетом п’єси, двоє ветеранів – із Червоної армії й УПА – потрапляють в одну лікарняну палату з однаковим захворюванням. Минуле спливає знову і знову, щоразу, як вони намагаються порозумітися. Прототипів своїх героїв Ар’є бачив на власні очі.

«Біля Львова, у Винниках, є шпиталь для ветеранів, де лікувалася моя мама. Я провідував її і побачив там ці купки старих людей: одні в мазепинках, а інші – в медалях. Мама розповіла, що вони між собою суперничають, тому їх намагаються тримати окремо. І я подумав: а що, якби двоє таких противників потрапили в одну палату?» – розповідає драматург.

Мої батьки за матір’ю були в Червоній армії, а дід за батьком – УПА – Вітовська

Роль ветерана Червоної армії виконує київський актор Дмитро Рибалевський, бійця УПА – івано-франківець Олексій Гнатковський. Виставу гратимуть по черзі в двох містах: у Києві й Івано-Франківську. «Така була ідея: ці актори не змінюються, але інший склад вистави у кожному місті свій», – пояснює режисер та художній керівник театру «Золоті ворота» Стас Жирков.

Він розповідає: був вражений тим, скільки всього Ар’є зміг передбачити в п’єсі. Зокрема, Майдан, суспільне обурення, що не має меж. Герої вистави зізнаються, що хочуть війни: колишній червоноармієць – бо знову бажає почуватися молодим, молода медсестра – бо прагне помститися чиновникам, які наживаються на народові.

Стас Жирков наголошує: «Слава героям» – це в жодному разі не «агітка», покликана роз’яснити, хто ж насправді правий. Вистава радше піднімає питання, як примиритися, попри непросте й болюче минуле. Й торкається родинних історій – адже в багатьох українців родини були розділені по різні боки барикад. Наприклад, продюсерка вистави «Слава героям», акторка Ірма Вітовська розповідає: її батьки за матір’ю були в Червоній армії, а дід за батьком був зв’язковим УПА.

«Ми не вибираємо, де народитись. Бійці УПА воювали не стільки проти червоноармійців скільки проти радянської системи. Вони жили у важкій польській Європі, але це, все ж, була Європа. А потім вони згубили право власності й свободу», – каже вона.

Українці об’єднуються навколо минулого через нинішню війну – В’ятрович

Проект «Слава героям» підтримав Інститут національної пам’яті, надавши архівні документи: фото, поезії та листування вояків того часу. Голова Інституту Володимир В’ятрович переконаний: до минулого не можна застосовувати «політику амнезії», його потрібно проговорювати.

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

«Президент Ющенко помилявся, коли вважав, що можна посадити ветеранів Червоної армії й УПА за одним столом і таким чином помирити. Вони не хочуть, щоб їх прирівнювали одне до одного: «бандерівців» з одного боку і «силою мобілізованих» з іншого. Тому перших ми шануємо за боротьбу проти нацизму, а інших – за боротьбу за незалежність України. Це закріплено в законодавстві», – розповідає він.

Такий підхід виявився успішним, вважає В’ятрович. Окрім того, примиренню сприяють нинішні події на сході України, каже історик. «Я бачив фото, де ветеран Червоної армії Іван Залужний і сотенний УПА Мирослав Синчич обіймаються. Чому вони раптом порозумілися? Виявилося, що в першого загинув син – офіцер ЗСУ, учасник війни проти Росії. Для Залужного це стало певним моментом прозріння», – пригадує В’ятрович.

Київська прем’єра вистави «Слава героям» відбудеться 22 січня. Постановку цієї п’єси у львівському театрі Лесі Українки готує режисер Олексій Кравчук.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG