Доступність посилання

ТОП новини

Російський рубль падає, гривня дещо зміцнилася


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Я не вживав би слово «обвал». Курс, дійсно, змінюється. Курс є волатильний. Але це – далеко не обвал» – Пєсков

Курс російського рубля у четвер наблизився до позначки 86 рублів за долар, вперше в історії обвалившись за день майже на 5 відсотків. На думку фахівців, падіння вартості російської валюти відображає падіння цін на нафту, яка сягнула найнижчого рівня за 13 років і досягла позначки 28 доларів за барель. Прес-секретар президента Російської Федерації Володимира Путіна Дмитро Пєсков визнав, що курс рубля змінюється, але це «далеко не обвал», і висловив упевненість у тому, що Центральний банк Росії має механізми, здатні підтримати національну валюту. Українська гривня тим часом зміцнила свої позиції.

Російський рубль падає, гривня дещо зміцнилася
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російський рубль досяг історичного мінімуму, але росіян просять не турбуватися. Центральний банк Росії поки не втручається в хід торгів і не проводить інтервенції. Російські медіа цитують прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, який каже, що все під контролем.

«Я не вживав би слово «обвал». Курс, дійсно, змінюється. Курс волатильний. Але це – далеко не обвал. В даному випадку немає підстав вважати, що у Центробанку відсутні будь-які сценарії, покликані уникнути дійсно обвальних змін», – заявив Пєсков.

Експерти пов’язують падіння курсу рубля, який лише за перші дні року втратив 12% своєї вартості, з тривалим падінням ціни на нафту, адже енергоносії становлять головну статтю російського експерту, і доходи від їхнього продажу є головною статтею надходжень російського бюджету.

Міжнародний валютний фонд цього тижня змінив прогноз розвитку російської економіки на цей рік. Експерти банку передбачають, що російський Валовий внутрішній продукт скоротиться на 1% через несприятливу ситуацію на світових ринках енергоносіїв.

Гривня стабілізується на відмітці 27 гривень за долар

Тим часом українська гривня дещо зміцнила свої позиції, досягнувши відмітки майже 24,5 гривні за долар. Її попереднє падіння деякі експерти пов’язують з діями уряду, коли він впродовж останніх місяців минулого року накопичував на своїх рахунках забагато гривневої маси, яку вирішив витратити в останні тижні року.

Надмірна кількість гривні, що з’явилася в обігу наприкінці минулого року, а також затримка із отриманням наступної порції кредиту від МВФ є головними причинами чергового здешевлення гривні, вважає колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. За його словами, кошти потрібно було розподіляти рівномірно, щоб не створювати дисбалансів на фінансових ринках.

Подальший курс гривні залежатиме від відновлення співпраці з ключовими кредиторами та отримання кредитних траншів, вважає більшість експертів. Тому, на їхню думку, хоча курс гривні щодо долара і може сягнути 30 гривень за долар в найближчі тижні, однак далі ситуація покращиться, і гривня зміцниться у середньому до 27 гривень за долар.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG