Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах ніяк не можуть перейменувати вулиці


Паралельно із декомунізацією у Черкасах намагаються відродити історичні назви вулиць. Остання спроба виявилася невдалою

Черкаси – Черкащани під час громадських слухань обговорять перейменування міської топоніміки у межах закону про декомунізацію. Це буде остання відкрита дискусія, після якої міський голова поставить крапку у цьому питанні. Поки що ж у Черкасах декомунізували лише вулицю Леніна. Водночас у місті відновлюють історичні, власне черкаські назви. Останнє перейменування очільник міста взагалі заветував після жвавих обговорень у соціальних мережах.

У Черкасах ніяк не можуть перейменувати вулиці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Минулого тижня під час останньої сесії міської ради депутати вирішили повернути шістьом черкаським вулицям їхні історичні назви. Згідно із рішенням, провулок Герцена називався б Хижняківським, вулиця Мініна-Пожарського – Соснівською, Піонерська – Митницькою, Сєдова – Новопречистенською, Чкалова – Татинецькою, а замість Клубного узвозу мав бути Остріжний. Улітку питання про зміну цих назв обговорили містяни під час громадських слухань. І фактично через півроку депутати підтримали пропонований проект рішення.

Уже після ухвалення на сесії у Facebook розгорілася дискусія щодо доцільності перейменування однієї з цих вулиць, а саме Сєдова на Новопречистенську. Черкаський журналіст Андрій Кравець написав, що місцеві «топонімісти» погарячкували. Адже Георгій Сєдов був відомим полярником, уродженцем нинішньої Черкащини, а загинув під час експедиції на Північний полюс за три роки до більшовицького перевороту. Однак із-поміж «комуністично-зросійщених, «відфонарних» назв, які ніяк не стосуються Черкащини, для перейменування серед перших обрали саме вулицю Сєдова», написав Кравець.

«Зробити з Сєдова якогось негідника, який працював на Російську імперію, – це схоже на тих самих росіян, які під час Першої світової по-дурному перейменовували усі населені пункти, коли Петербург став Петроградом, скажімо. Пропонується нова назва Новопречистенська замість Сєдова. Така вулиця і набережна є в Москві. І що – це такий супер ексклюзивний черкаський топонім?» – розмірковує він.

У Донецькій області є селище міського типу Сєдове, назване на честь полярника, яке нині контролює угруповання «ДНР». На думку Андрія Кравця, якщо Черкаси відмовляться від імені Сєдова, з нього зроблять «героя «ДНР» та Росії».

Новопречистенська – від назви храму

Тим часом Михайло Сиволап, член топонімічної комісії та автор пропозиції перейменувати вулицю Сєдова, у Facebook написав, що назву Новопречистенської вулиця отримала від храму Різдва Пресвятої Богородиці, у простомові – Нової Пречистої. У 20-х роках минулого століття цей храм був символом відродження українського православ’я (УАПЦ).

Попри підтримку перейменування депутатами, черкаський міський голова Анатолій Бондаренко заветував ухвалене рішення. І порекомендував топонімічній комісії та міським обранцям зосередитись на перейменуванні вулиць, назви яких містять ознаки комуністичного режиму.

Уважніше поставитись до назв вулиць, які, можливо, потрібно ретельніше дослідити з історичного погляду та провести широке обговорення як у владних кабінетах, так і з громадою
Анатолій Бондаренко

«Таких, як Нижня комсомольська, Чекістів, Червоноармійська, Радянська та багато інших… Загалом же в Черкасах маємо понад півсотні топонімів, які підлягають обов’язковому перейменуванню. І натомість уважніше поставитись до назв вулиць, які, можливо, потрібно ретельніше дослідити з історичного погляду та провести широке обговорення як у владних кабінетах, так і з громадою», – цитує Анатолія Бондаренка сайт Черкаської міської ради.

Ці шість історичних назв були зарубані людьми, які не брали участі в обговореннях, а втрутилися у процес уже після ухваленого рішення
Антон Ведула

Член топонімічної комісії, депутат-«свободівець» Антон Ведула розчарований таким рішенням міського голови. На його думку, ця ситуація стане прецедентом для подальших неперейменувань.

«Більше року були відкриті засідання топонімічної комісії, неодноразово були відкриті громадські слухання. Були дискусії, але не стосовно Сєдова. Навіть на минулому засіданні міської ради, під час якого і провели ці шість перейменувань, у депутатського корпусу стосовно вулиці Сєдова питань не виникло. Ці шість історичних назв були зарубані людьми, які не брали участі в обговореннях, а втрутилися у процес уже після ухваленого рішення», – зауважив він.

Не декомунізують, а відновлюють історичні назви

Між тим в Українському інституті національної пам’яті Радіо Свобода повідомили, що Черкаська міська рада не зверталася до них за роз’ясненнями щодо перейменування вулиці Сєдова.

Важко пов’язувати Сєдова з імперським колоніальним минулим
Богдан Короленко

«Важко пов’язувати Сєдова з імперським колоніальним минулим. Назва вулиці ні безпосередньо, ні опосередковано не підпадає під дію закону про декомунізацію», – пояснює начальник відділу УІНП Богдан Короленко.

У черкаській топонімічній комісії пояснюють: перейменування шести вулиць, серед яких і Сєдова, відбувається не в межах декомунізації, а задля відтворення історичного тла міста. Повернути автентичні черкаські назви планують на більш ніж двадцяти вулицях.

Водночас попередній склад Черкаської міської ради не скористався своїм правом перейменувати вулиці згідно із законом про декомунізацію. Тодішні депутати змінили назву лише вулиці Леніна, яка з літа поділена на дві – Небесної Сотні та Святомакаріївську.

Наступного тижня у Черкасах відбудеться громадське обговорення перейменування об’єктів топоніміки міста, які підлягають обов’язковій зміні назви. Що ж до цих шести вулиць, то рішення про повернення «черкасизмів» повторно розглянуть на наступній сесії міської ради.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG