Доступність посилання

ТОП новини

З сайту Інтерполу зникли майже всі екс-посадовці режиму Януковича – «Центр протидії корупції»


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

З офіційного сайту Інтерполу зникли імена майже всіх екс-посадовців режиму Віктора Януковича, які перебували в міжнародному розшуку. Про це повідомив голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін.

За його словами, раніше в розшуку міжнародної поліції перебували екс-прем’єр-міністр України Микола Азарова, колишня міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, олігарх Сергій Курченко, міністр фінансів уряду Азарова Юрій Колобов та колишній народний депутат, соратник Януковича Юрій Іванющенко. Інформація щодо перебування цих осіб в міжнародному розшуку тепер відсутня.

«Зникнення всіх цих підозрюваних з бази Інтерполу може означати лише одне: справи екс-чиновників часів Януковича успішно «зливають». Свого часу як Шокін, так і Аваков вже пропіарилися з того, що екс-чиновники часів Януковича були подані в міжнародний розшук, тепер нехай пояснять, чому вони звідти зникли», – сказав Шабунін.

Як додав юрист «Центру протидії корупції» Денис Свириденко, відповідно до українського законодавства, якщо людини немає в базі розшуку Інтерполу, то в Україні можуть виникнути перешкоди для отримання дозволу на спеціальне досудове розслідування.

«Фактично відсутність такого дозволу не дозволить довести справи до суду. Відтак і неможливо буде повернути награбоване майно Януковичів, Азарова та інших посадовців колишньої влади», – заявив Свириденко.

Пояснень з боку Інтерполу щодо списку розшукуваних екс-посадовців з України наразі немає.

На сьогодні під міжнародними санкціями перебувають 18 колишніх українських високопосадовців. Більшість санкцій можуть бути зняті в березні 2016 року, якщо Генеральна прокуратура України не доведе причетність цих осіб до розкрадання коштів в Україні та інших зловживань.

Більшість високопосадовців режиму Януковича, як і сам екс-президент, покинули територію України у лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. За попередніми даними, більшість з них переховуються в Росії.

XS
SM
MD
LG