Доступність посилання

ТОП новини

Соборність – нагода осмислити те, що цементує українську державність


Акція на мосту Патона «Живий ланцюг Соборності», присвячена Дню Соборності України. Київ, 22 січня 2016 року
Акція на мосту Патона «Живий ланцюг Соборності», присвячена Дню Соборності України. Київ, 22 січня 2016 року

Україна відзначила День Соборності – акт Злуки УНР і ЗУНР у 1919 році, а також і річницю проголошення Незалежності у 1918-му

Київ – День Соборності – 22 січня – перші особи держави використали для того, щоб нагадати про окупацію Криму та окремих районів Донбасу і пообіцяти повернути ці регіони під український контроль. Українські ж активісти у цей день поєднали лівий та правий береги Дніпра. Історики нагадують: свято Соборності – це річниця і об’єднання сходу та заходу України, і самого проголошення Незалежності на початку 20-го століття. Політологи ж наголошують, що в умовах війни та інших викликів День Соборності вперше набув свого істинного значення.


Сині-жовті кольори повернуться на своє законне місце в Донецьку і Луганську, Сімферополі та Севастополі, заявив 22 січня під час привітання українців із Днем Соборності президент України Петро Порошенко. Його відеозвернення є на офіційному сайті глави держави.

Пріоритетним завданням є відновлення територіальної цілісності України
Петро Порошенко


«Соборність – це неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер об’єднані в незалежну європейську Українську державу. Соборність – це велика дружна родина для всіх громадян України. Пріоритетним завданням є відновлення територіальної цілісності України. Ми поважали і будемо поважати різноманітність України, специфіку місцевих громад. І це різноманітність насправді не є нашим недоліком. Вона, навпаки, робить нас багатшими, а загальне почуття соборності – ще сильнішим», – наголосив Порошенко.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Того ж дня до єдності закликав українців прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, беручи участь разом з іншими урядовцями в урочистостях до Дня Соборності України. Зокрема, представники Кабміну поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському в Києві. Яценюк так само запевнив, що Україна відновить контроль над окупованими Кримом та частиною Донбасу.

Найважливіше – бути єдиними в прагненні досягнути великої мети – це успішна, щаслива, незалежна, суверенна і єдина країна. Єдина країна з Донецьком, Луганськом і Кримом
Арсеній Яценюк

«Історія нас навчила, що коли ми єдині, тоді ми маємо свою державу, ми спільно перемагаємо і тоді у нас є велике українське майбутнє. Протягом останніх двох років ми боремося. І наша спільна боротьба є запорукою нашої спільної перемоги. Сьогодні для українського суспільства, української громади і політикуму найважливіше – бути єдиними в прагненні досягнути великої мети для нашої держави, для кожного українця – це успішна, щаслива, незалежна, суверенна і єдина країна. Єдина країна з Донецьком, Луганськом і Кримом», – зазначив прем’єр-міністр.

День Соборності руйнує радянський міф про те, що «Україну об’єднав СРСР» – історик

Олександр Зінченко
Олександр Зінченко

Україна виводить свою нинішню державність та об’єднання власних територій не від радянського часу, а від визвольних змагань початку 20-го століття. Саме про такий зміст свята Соборності говорять історики, серед них – радник директора Інституту національної пам’яті Олександр Зінченко, який дав коментар Радіо Свобода.

СРСР паразитував на ідеї про те, що Україну об’єднав саме пакт Молотова-Рібентропа у 1939 році. Але об’єднання України проголосили набагато раніше, у 1919 році
Олександр Зінченко

«Треба пам’ятати, що свято Соборності – це річниця не лише Акту Злуки УНР та ЗУНР, а і 98-а річниця проголошення незалежності України у 1918 році. Тоді в урядовців було відчуття, що країна проживе лише кілька тижнів: навколо Києва стискалося «кільце вогню», з фронту надходили тривожні повідомлення. Дивовижно, що той рік, аж до проголошення Злуки західних і східних земель, Україна прожила як незалежна держава. СРСР паразитував на ідеї про те, що Україну об’єднав саме пакт Молотова-Рібентропа у 1939 році. Але об’єднання України проголосили набагато раніше, у 1919 році», – нагадує історик.


За словами Зінченка, цей історичний досвід є дуже важливим, оскільки всі наступні спроби відновити українську державність щоразу апелювали до цього періоду: борці за незалежність посилалися на рішення, зроблені урядом УНР, використовували її символи – синьо-жовтий прапор і тризуб.

Поняття «Соборність» охоплює не лише географію – політолог

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Упродовж двох останніх років перед Україною постали виклики, які змусили переосмислити і свято Соборності, й самі засади української державності, наголосила в коментарі Радіо Свобода політолог Олеся Яхно.

Поняття «Соборність» охоплює не лише єднання Заходу і Сходу України, а набагато ширший комплекс питань, включаючи поняття «політичної нації» та «національного капіталу»
Олеся Яхно

«Змінилося сприйняття суверенності, державності України. І всіх тих понять, які лежать в основі держави, але яких раніше не розуміли ні політики, ні бізнес. Нині ці поняття постали у своїй повноті й показали, хто є другом, хто – ворогом, які ризики несе «транзитне» географічне розташування України між Сходом і Заходом, яке раніше вважалося перевагою, – уточнює Олеся Яхно. – Ми побачили ризики, які може нести слабкість армії, зрозуміли, як поводить себе бізнес в умовах нинішніх викликів. Поняття «Соборність» охоплює не лише географію, не лише єднання Заходу і Сходу України, а набагато ширший комплекс питань, включаючи поняття «політичної нації» та «національного капіталу».

Нині стало зрозуміло, що Соборність – це передовсім ті найміцніші поняття, які поєднують Україну і які дали їй змогу зберегти державність під час початку російської агресії у 2014 році, підсумовує політолог.

У Києві до Дня Соборності сформували живий ланцюг на мосту Патона, який поєднав лівий і правий береги Дніпра.

День Соборності: як у Києві з’єдналися Схід та Захід (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00


Учасники живого ланцюга розгорнули 30-метровий прапор України уздовж мосту.

А за день до свята Соборності проросійські активісти та діячі заборонених комуністичних організацій біля пам’ятника Богдану Хмельницькому в Києві згадали річницю Переяславської ради і закликали до вічного союзу України та Росії. Утім, до мітингу долучилися лише близько 20 осіб.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG