Доступність посилання

ТОП новини

Експеримент: як працює пристрій українських винахідників, що контролює сновидіння?


Журналісти Радіо Свобода випробували його на собі

Контролювати свої сновидіння можливо. Українські винахідники створили для цього спеціальний пристрій. У 2014 році розробники стали резидентами бізнес-інкубатора WannaBiz, що надалі принесло їм інвестиції в розмірі 15 тисяч доларів. У 2015-му команда побувала в Нью-Йорку і виступила з проектом на події для стартапів та інвесторів Tech Crunch Disrupt 2015. Як працює пристрій і чи дійсно можна потрапити в усвідомлений сон? Більше про сучасні винаходи у передачі «Молодь плюс».

На вигляд, це просто компактна пов’язка, яку одягають на голову. Однак, вона здатна перенести людину у так зване усвідомлене сновидіння, де можна керувати власними діями і сюжетом сну. Пристрій працює тільки тоді, коли людині сниться звичайний сон, і допомагає усвідомити, що ви уві сні, а далі, треба самому вдаватись до дій.

«У першу ніч ви повинні знайти свої руки уві сні, намагатись проколоти пальцем руку. Уві сні це можливо, наяву – звичайно ж ні. Для вас це стане ще одним сигналом того, що ви уві сні. Потім потрібно спробувати злетіти, потім дістатися до якогось місця і зустріти там із якоюсь людиною, потім полетіти на місяць, наприклад. Це не обов’язкові завдання, люди, які вже вміють це робити, для них це вже буде просто побічною місією, скажімо так, а новачкам буде цікаво і буде можливість швидко навчатись», – розповів Михайло Скричевський, один із розробників пристрою Luciding.

В основі роботи пристрою нейростимуляція. Розробники кажуть, що це найефективніший і нешкідливий спосіб потрапляння в усвідомлений сон. Пов’язка визначає настання фази швидкого сну, зчитуючи комбінацію сигналів мозку і м’язових імпульсів від руху очей, і виробляє своєчасну невідчутну стимуляцію на частоті 40 Гц.

За увесь час існування пристрою його постійно удосконалювали. Остання версія містить 7 електродів. Модуль Bluetooth у ній було змінено на Wifi, для прискорення обміну інформацією між пристроєм і мобільним телефоном. За минулий рік розробники отримали понад 120 попередніх замовлень. В Україні його можна придбати за 200 доларів, а у Європі і Сполучених Штатах Америки за 300.

Михайло надав мені детальні інструкції для користування. Одягнути пов’язку потрібно так, щоб електроди щільно прилягати до шкіри голови. Далі – підключитись до пристрою через WiFi за допомогою мобільного. Ми заздалегідь встановили спеціальний додаток. Через телефон можна перевірити кількість заряду, обрати необхідну інтенсивність роботи. І тут важливі не лише технічні вказівки перед сном, але й розуміння, що саме ти хочеш зробити уві сні.

Не треба намагатись зробити все одразу у першу ніч. Якщо ти захопишся, втратиш концентрацію і підеш знову в сон. Якщо концентруєшся, потрібно просто згадати, що ти хотіла зробити – хотіла подивитись на руки. Далі – можна переміститись на іншу локацію.

Розробник Михайло Скричевський також рекомендує записувати всі сни у блокнот, або у спеціальний додаток.

«Ти можеш прокинутися вночі, одразу після яскравого сну, або відразу після усвідомленого сну, відразу після дефекта. Таке теж буває, що люди прокидаються, іноді. Це нормально. Якщо ти пам’ятаєш, що відбувалося, відразу записуй. Може приснитися наступний крутий сон, а потім ще один, і попередній точно забудеться», – зазначає Скричевський.

Отже ми провели експеримент. Після детального інструктажу я взяла пристрій додому, щоб випробувати його.

Після першого ж разу мені майже вдалось виконати завдання: побачити власні руки уві сні. Мені наснився парк із атракціонами, де я подорожую з друзями. Руками потрібно було закріпити захисний механізм, і мені це вдалось. Це було дуже круто! Котролювати повністю сюжет свого сновидіння я не змогла. Раніше Михайло Скричевський пояснював, що це можливо лише з часом, попрактикувавшись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG