Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: децентралізація і конституційні зміни виключають «особливий статус» областей


Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)

Децентралізація і конституційні зміни виключають ухвалення законів про «особливий статус» будь-яких областей. Про це заявив президент України Петро Порошенко на зустрічі членів Асоціації міст України у Києві.

«Децентралізація та конституційні зміни, навпаки, позбавляють будь-якої думки про утворення законів про «особливий статус»тих чи інших міст, областей і територій», – сказав Порошенко.

За словами президента, сили, які намагаються зупинити процес децентралізації, хибно вказують на наявність у законі шляхів до федералізації.

«В мене для вас дуже неприємна новина: цієї «чорної кішки федералізації», загрози державі, в змінах до Конституції немає. І не треба дурити людей», – сказав Порошенко і висловив переконаність, що у парламенті є 300 голосів для того, щоб внести зміни до конституції в частині децентралізації.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації, який згадує також визначені в мінських домовленостях особливості місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу. Робота тієї, другої, сесії Верховної Ради завершилася 1 вересня 2015 року. Наступна, третя сесія Верховної Ради, яка триває нині, завершиться в січні.

Із критикою децентралізації в тому вигляді, як її пропонує президент, виступають фракції Радикальної партії та «Самопомочі», а також деякі інші депутати. Існують прогнози, що за ухвалення законопроекту про це нині не набереться необхідних принаймні 300 голосів саме через «донбаське питання».

Президент України Петро Порошенко і раніше неодноразово заявляв, що ніякого «особливого статусу» для Донбасу проект змін до Конституції не передбачає.

XS
SM
MD
LG