Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровців почали водити на екскурсії до райвідділків поліції


У Дніпропетровську почали водити на нічні екскурсії до райвідділів поліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

У Дніпропетровську почали водити на нічні екскурсії до райвідділів поліції

Чи змінять неформальні відвідини поліцейських відділень думку громадян?

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську двері районних відділків поліції відчинили для всіх охочих, розпочавши проводити безкоштовні нічні екскурсії. Правоохоронці поставили за мету розвіяти міфи-«страшилки» про своє відомство і, як вони самі кажуть, стати ближчими до громадян. Відвідувачам, зокрема, показують процес щоденної роботи чергових, слідчих, оперативників і навіть пропонують побувати в ролі заявника чи затриманого. Охочих побувати «за лаштунками» поліції не бракує – вже на перші екскурсії записались десятки людей.

Вони називають себе поліцейськими, хоча написи на шевронах, посвідченнях та самому райвідділку свідчать, що поки що все ж це співробітники міліції. Начальник Бабушкінського районного відділу відомства Максим Очеретяний зазначає: це – тимчасово, поки його підлеглі пройдуть переатестацію й почнуть працювати в новій ролі. Кільком десяткам екскурсантів, які завітали за лаштунки райвідділку цього пізнього вечора, каже начальник, раді – приховувати нічого. Погодились на пропозицію громадської організації провести таку екскурсію, бо й самі розуміють важливість неформального спілкування з громадянами, яке допомагає змінити їхню думку на краще.

​«Це позитивний приклад. Наразі ми готові показати порядок нашої роботи. Єдине, що у зв’язку з реформуванням, нам ще багато тут треба змінити. Покажемо людям, як працюють слідчі, кримінальний розшук, оперативники, як ведеться прийом громадян, щоб громадяни почули відповіді на всі свої питання», – зазначив керівник районного відділу поліції.

Бабушкінський район Дніпропетровська, зауважують правоохоронці, відносно спокійний: з близько сотні звернень громадян щодоби лише одне-два стосується серйозних кримінальних злочинів, решта – хуліганство та дрібні крадіжки, в основному мобільних телефонів, а також скарги жителів на побутові негаразди з родичами, сусідами.

Прийти, помацати, побачити

Антон Деньгуб, юрист, представник громадської організації, яка ініціювала екскурсії до поліції, зауважує: саме такими дріб’язковими зверненнями громадяни часто «загромаджуть» службу, не розуміючи специфіки роботи відомства. Антон вважає, що відвідини правоохоронних відомств допоможуть людям краще усвідомити всю «кухню», чіткіше уявляти функції патрульних, дільничних, слідчих, не боятись звертатись до поліції й допомагати їй.

​«Існує досить погане ставлення до поліції, однак у разі чого, громадяни кажуть, що треба швидше телефонувати до поліції-міліції. Ми організували цей проект екскурсій до райвідділків, щоб кожна людина змогла прийти, помацати, понюхати, побачити ту атмосферу, в якій вони працюють, в яких умовах, скільки звернень приймають щодня. Ми бачимо, що з виходом на вулиці нових патрульних у громадян склалось враження, що це – все, що є. Ні. Але громадяни досі не розуміють, плутають функції патрульних поліцейських і поліції, яка займається «чорновою» роботою», – зауважує ініціатор екскурсій.

Побувати в ролі «хулігана»

У програмі гостин у поліції – ознайомлення з роботою чергової частини, яка приймає дзвінки від громадян і надсилає групи правоохоронців для реагування. Зараз цей процес комп’ютеризований. Чи не найбільшу цікавість екскурсантів викликає робота слідчих – молоді співробітники охоче розповідають про тонкощі й навіть демонструють нещодавно вилучені у злочинців речові докази – патрони та наркотики.

Окрім цього, кожному з відвідувачів пропонують побути в різних ролях – заявника, що прийшов скаржитись, а то й затримуваного хулігана. Оперативники-професіонали швидко й безболісно нейтралізують «бешкетника», проводять невеликий «лікнеп» щодо прав і обов’язків затриманого та правоохоронця.

Важливо знати, пояснюють нові поліцейські, що в райвідділку з моменту затримання людина не може перебувати більше трьох годин. За цей час про неї мусять зібрати всю інформацію, допитати та вирішити подальшу долю: відпустити чи перевести до ізолятора тимчасового тримання.

Саме такої, прикладної інформації про права громадян до цієї екскурсії бракувало, зізнаються відвідувачі. Загалом – про нову поліцію склалось позитивне враження, діляться учасники.

«Мені б хотілось, щоб ці люди тримались за свої місця»

Єдине, що засмутило, каже відвідувач Сергій, – слова правоохоронця про те, що він не тримається за своє місце. Зарплата співробітників райвідділків поліції, як зізнались відвідувачам у неформальній розмові, загалом невисока – від 2-х до 4-х тисяч гривень.

«Мені цікаво, як працюють ці органи, які зі старої міліції перетворились на нову поліцію. Я поки з поліцією не знайомий. Поспілкувався з цими людьми, побачив, що вони багато знають і вміють. Засмутило те, що сказав начальник райвідділу, що вони не тримаються за свої робочі місця. Мені б хотілось, щоб ці люди тримались за свої місця. Це їхня робота, їхні гроші. Потрібна мотивація», – сказав Радіо Свобода Сергій.

«Я думаю, що у зв’язку з тими подіями, які стались у нашій країні, коли відбувся Майдан, когось треба було зробити «цапом-відбувайлом». Зробили міліцію. Зараз у мене склалось позитивне враження. Бачу багато патрульних машин у місті, відчуваю себе у більшій безпеці. Нова реформа й інше ставлення до громадян», – додала учасниця екскурсії Оксана.

Екскурсії до райвідділків поліції у Дніпропетровську збираються проводити щонайменше двічі на місяць. На наступну, яка відбудеться за тиждень, вже записалось чимало охочих.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG