Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі відкрили антитерористичний центр


Штаб-квартира Європолу в Гаазі
Штаб-квартира Європолу в Гаазі

Проблема в біженцях, чи в уяві європейців?

Європейський союз створив нову структуру для боротьби з тероризмом. Європейський антитерористичний центр, відкритий у понеділок у Гаазі, діятиме у складі штаб-квартири Європолу, що міститься у цьому нідерландському місті. Потік біженців, який Європа прийняла минулого року, викликав побоювання про безпеку старого континенту. Тож серед головних пріоритетів роботи центру – боротьба з бойовиками, що діяли на території інших країн і повернулися до Європи, протидія контрабанді вогнепальної зброї, а також фінансуванню тероризму.

У Євросоюзі відкрили антитерористичний центр
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На думку Єврокомісії, Європейський антитерористичний центр має значно посилити можливості Європолу в боротьбі з тероризмом, бо розширить обмін інформацією серед країн-членів та підвищить ефективність оперативної координації у сфері протидії тероризму.

Виступаючи на прес-конференції, Європейський комісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріч Аврамопулус заявив, що перед Європою постали нові складні виклики, до яких вона мусить бути краще готова.

«У 2015 році тероризм забрав забагато невинних життів. А жахи Парижа (теракти 13 листопада 2015 року) змусили нас радикально прискорити реалізацію планів виконання Порядку денного щодо Європейської безпеки (план дій ЄС, ухвалений напередодні), особливо у царині обміну інформацією», – заявив єврокомісар.

Винні біженці, чи ксенофобія та популізм?

До ще більших побоювань щодо безпеки призвела і рекордна кількість біженців із зони сирійського конфлікту. Німеччина, як країна, яка прийняла найбільше біженців, відчуває у цьому зв’язку особливу відповідальність. Виступаючи в німецькому місті Галле, канцлерка Німеччини Ангела Меркель наголосила, що розраховує в цьому питанні на співпрацю з Туреччиною, яка є головною транзитною країною на їхньому шляху.

Ми будемо співпрацювати з Туреччиною у питанні скорочення кількості біженців, приділяючи головну увагу боротьбі з причинами міграції
Ангела Меркель

«Ми будемо співпрацювати з Туреччиною у питанні скорочення кількості біженців, приділяючи головну увагу боротьбі з причинами міграції. Наші переговори з Туреччиною у цьому сенсі є дуже важливими», – заявила Меркель.

Велика кількість європейців асоціюють біженців з проблемами безпеки, тому експерти побоюються, що наплив біженців може становити не так безпосередню небезпеку для континенту, як опосередковану. Адже ці побоювання можуть відродити до життя старих європейських «демонів» – популізм та ксенофобію, які розхитали континент у 1930 роки. Нову небезпеку для європейців, ну думку оглядача агентства Рейтер Пітера Аппса, становить Росія, яка після відновлення напруги «холодної війни», нині, здається, не цурається вже і прямої війни з сусідніми державами у Східній Європі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG