Доступність посилання

ТОП новини

Півострів, де не люблять туристів


Іншої землі – а точніше, інших курортів – на думку кримчан, не існує

Рубрика «Точка зору»

Російські туроператори дивуються: кримські готелі відмовляються давати знижки за раннє бронювання на літо 2016 року. Більше того, багато готелів і пансіонатів вирішили підняти ціни цього року на 20-30%. Пояснюючи це тим, що зросли ціни на продукти й комунальні послуги.

Втім, кримчан це не дивує. Улюблена приказка жителів півострова – «За Перекопом землі немає» – має і зворотний бік. Що б не відбулося в світі – падіння ціни на нафту, девальвація рубля і гривні, перекриття авіа- і залізничного сполучення з Україною – турист однаково приїде. Приїде хоча б тому, що – а куди ж йому, хворобливому, ще їхати? Адже іншої землі – а точніше, інших курортів, на думку кримчан, не існує.

Кримчани завжди недолюблювали туристів. І у відносно ситі 70-і, і у дефіцитні 80-і. Це вони, туристи (на думку багатьох півостровитян) – приїжджали до Криму, забруднювали наше море, пролежували гальку на наших пляжах, скуповували продукти в наших магазинах і влаштовували черги на автобусних зупинках. Це вони, ці самі туристи – смітили грошима і готові були задовольнятися койкою в халупі зі зручностями у дворі за десять повноцінних радянських рублів.

Турист для багатьох кримчан був чимось на кшатлт стихійного лиха. Масово на півострові він з'являвся на початку червня і відлітав (або виїжджав) на північ наприкінці серпня. Від нього не було порятунку. Це треба було просто пережити. Перетерпіти. Адже ніхто ж всерйоз не буде нарікати, що влітку жарко, а взимку холодно? Це може не подобатися, але уникнути цього неможливо. Тільки прийняти. Турист приїжджав, випивав, з'їдав, лежав, засмагав, виїжджав. А наступного року хай там що повертався.

Тобто не треба було ні покращувати рівень сервісу, ні знижувати ціни. Турист хай там що – приїжджав до Криму. За будь-якого розташування зірок на небі і за будь-яких цін.

Більше того, якщо, наприклад, червень видавався дощовим і прохолодним – і масовий турист не приїжджав, то місцеві власники курортної нерухомості ціни в липні не знижували, а піднімали. Адже потрібно ж якось відшкодувати збитки, викликані відсутністю туристів?

Багато в чому такому ставленню до туристів ми зобов'язані радянському минулому. Коли від прибулих до санаторіїв і пансіонатів жителям півострова не було жодної особистої вигоди, а власників курортної нерухомості було занадто мало, щоб весь півострів бачив залежність між своїм достатком і ступенем задоволення відпочивальників у Криму.

Але радянське минуле залишилося в минулому, санаторії та пансіонати отримали приватних власників, а ставлення до відпочивальників залишилося колишнім. А з чого йому змінюватися – цьому ставленню – якщо, яким би не був рівень сервісу і якими б високими не були ціни, – турист однаково приїде.

Так, у 2014 році відпочивальників у Криму було не так багато, як у 2013-му. Але тоді у кожного власника мініготелю було просте пояснення: новий «кордон» на Перекопі, незручна логістика для українських туристів, черги на переправі для росіян. Проте, вже в 2015 році до Криму приїхало чимало російських туристів – і на переправі більше поромів, і літаків до Сімферополя щодня прилітало стільки, скільки не прилітало навіть за часів Радянського Союзу. Так чому б у 2016 році не підняти ціни? Поготів, що Єгипет і Туреччина для російського туриста фактично закриті.

До речі, всупереч розхожій думці, кримчани ніколи не жили з тих грошей, які привозили туристи. Безпосередньо в туристичну галузь були залучені 4% кримчан. Зрозуміло, що були ще таксисти, постачальники продуктів у санаторії, готелі, пансіонати. Але однаково від туристів залежав добробут хіба що 10 відсотків жителів півострова.

За рахунок чого жили кримчани? Вистачало й іншого бізнесу – це і промисловість, і сільське господарство, і торгівля. У кожному разі, Крим завжди був дотаційним і в українській фінансовій системі, але російському бюджету він тепер обходиться ще дорожче.

Ну а що стосується цін на відпочинок у Криму на сезон 2016 року – то вони дійсно будуть вищими. І зростання в 25-30% порівняно з 2015 роком – дійсно не межа. Хоча б тому, що істотно подорожчали продукти та інші складові ціни розміщення в готелях, санаторіях і пансіонатах. Але чи буде ціна відповідати очікуванням якості? Доти, поки до Криму масово приїжджатимуть туристи – навряд чи. А кілька мільйонів туристів до Криму приїжджали навіть у найбільш кризові роки.

Олександр Янковський – ведучий «Крим.Реалії»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG