Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо зараз Путіну історія Донбасу?


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Президент Росії назвав маячнею «передання Донбасу» УРСР

Київ – Висловлювання президента Росії Володимира Путіна про недоцільність включення Донбасу до УРСР – це база для військової агресії проти України. Про це заявив у вівторок секретар української РНБО Олександр Турчинов. Політологи, у свою чергу, переконані: згадана заява Путіна зроблена для відволікання уваги росіян від внутрішніх проблем та збереження підстав для конфлікту на Донбасі.


Донбас передали Україні більшовики під надуманим приводом, заявив 25 січня у Ставрополі президент Російської Федерації Володимир Путін. Там відбувався форум «Загальноросійського народного фронту», об’єднання громадських організацій, створеного навколо партії «Єдина Росія»

Володимир Путін
Володимир Путін

Напередодні російський президент назвав «закладеною бомбою» під СРСР політику Володимира Леніна, який, за словами Путіна, наполягав на формальній незалежності радянських республік, що посприяло розпаду цієї держави у подальшому.

«Кордони визначались далеко не завжди обґрунтовано, – сказав Путін. – Україні, припустімо, Донбас передали – з якого приводу? Підвищення відсотка пролетаріату в Україні для того, щоб мати там більшу соціальну підтримку. Маячня якась, розумієте?»

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

У відповідь на це секретар РНБО України Олександр Турчинов зазначив, що «Путіна ніхто не питав».

«Такі публічні заяви – це база, скажімо так, для військової агресії проти нашої держави. Це керівник країни, який ставить під сумнів всі межі Європи, які були сформовані після Другої світової війни», – говорить він.

До 32-го року Україні належала частина Ростовської області – історик

Якщо у випадку Криму існує постанова щодо передавання області до складу УРСР, то щодо Донбасу такого документа не існує, зауважує луганський історик Валерій Снєгірьов.

Що таке Донбас? Це – Донецький вугільний басейн. Наприклад, місто Шахти Ростовської області – це була українська територія
Валерій Снєгірьов

«Мій рідний Луганськ завжди пишався тим, що Климент Ворошилов на вісім годин раніше проголосив радянську владу, ніж у Петрограді, – пояснює він. – Що таке Донбас? Це – Донецький вугільний басейн. Ми звикли, що це – частина Луганської та Донецької областей. Але це й частина Ростовської та Дніпропетровської областей. Тому до 32-го року, наприклад, місто Шахти Ростовської області – це була українська територія».

Заява Путіна спрямована насамперед на відволікання уваги – політолог

Олександр Ситін
Олександр Ситін

За словами російського політолога Олександра Ситіна, зараз усі заяви Москви підпорядковані двом завданням: покласти відповідальність за затримки у виконанні Мінських домовленостей на Україну та зберегти напруженість у Донецькій та Луганській областях.

«Відповідно – якщо Донбас передали штучно, то, як мінімум, Донецьк і Луганськ мають право на автономію, а як максимум – вони є територіями, які тяжіють до Росії. Скажемо так, акуратно. Тому що Росія, взагалі-то, не прагне включити Донбас до свого складу, скоріше – навпаки», – вважає Ситін.

Юрій Лісничий
Юрій Лісничий

Згадане висловлювання Путіна спрямоване, насамперед, на відволікання уваги росіян від західних санкцій, погіршення рівня життя і корупції всередині країни, переконаний директор українського Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий. На його думку, так теперішні керманичі у Кремлі намагаються повернути підтримку населення і колишні рейтинги.

Путін, Лавров розігрують – один на міжнародній арені, другий – для внутрішнього споживача – різного роду антиукраїнські заяви
Юрій Лісничий

«Який найвдаліший ґрунт для роботи з російським електоратом? Це – «українське питання». І от що Путін, що Лавров (міністр закордонних справ Росії – ред.) зараз розігрують – один на міжнародній арені, другий – для внутрішнього споживача – різного роду антиукраїнські заяви», – зазначає Лісничий.

Перейти до активних дій на Донбасі, Росія, між тим, не наважиться, переконаний аналітик, бо це потребуватиме забагато ресурсів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG