Доступність посилання

ТОП новини

Карантин у Торезі


Фото автораа
Фото автораа

Як пояснити дітям, чому їх позбавляють шансу здобувати освіту в Україні?

Епідемія грипу охопила окуповані Росію території Донбасу. Повідомляють про десятки померлих від ускладнень. Школи закрили на карантин після новорічних свят. На двері шкіл Тореза почепили оголошення про те, що чекають здорових учнів 1 лютого на заняттях.

Перед батьками постає питання: чи пускати своїх дітей до школи? Чи варте навчання в школах на окупованих територіях ризику втратити дитину? І взагалі, що буде з роками навчання у школах ніким не визнаних «ДНР» і «ЛНР»? Як будуть організовані випускні іспити? Куди поступати після закінчення школи? Усі ці запитання зависли у повітрі, тому що ніхто не знає на них відповіді.

Ніде немає офіційної інформації по те, як будуть організовані випускні іспити у школах, на основі яких документів будуть вступати до вищих навчальних закладів

Усе залежить від політичної примхи кремлівського господаря та його наймитів, які стоять при владі в так званих «народних республіках» Донбасу. Ніхто не знає про їхні наміри виконувати мінські домовленості та про подальше майбутнє окупованих територій. Ніде немає офіційної інформації по те, як будуть організовані випускні іспити у школах, на основі яких документів будуть вступати до вищих навчальних закладів. Тому доводиться орієнтуватись на плітки та балачки.

Фото автора
Фото автора

Подейкують, що школи на окупованих територіях включили в так званий «освітній округ» Ростовської області, і на цій підставі будуть проведені прийняті в Російській Федерації «ЕГЭ» – єдині державні іспити з семи предметів у випускних класах. Постає питання юридичної правомірності таких кроків, бо ніхто не визнавав «ДНР» та «ЛНР», не приймав ці ніким невизнані терористичні «республіки» до складу Російської Федерації. Але з огляду на всі нелогічні та беззаконні дії кремлівських політичних шулерів, усе можливо, навіть і ця наруга над міжнародними нормами та правом.

Офіційно був проголошений курс на русифікацію викладення предметів у школах, починаючи з першого класу

Тим часом, «міністерство освіти і науки ДНР» не поспішає давати офіційне роз’яснення того, як будуть проходити випускні іспити та вступна компанія на окупованих територіях. Замість того, офіційно був проголошений курс на русифікацію викладення предметів у школах, починаючи з першого класу. На початку вересня 2015 року були завезені у так званих гуманітарних конвоях підручники майже з усіх шкільних дисциплін з датою виходу 2016 рік. Виникає питання, як таке можливе?

Інша новина про те, що у школах «ДНР» викладання російської мови буде головним, а викладання української мови – лише факультативним, швидко поширилась моїм рідним містом Торезом, викликаючи справжню паніку серед місцевих викладачів української мови. Як відомо з інтернету, цю заяву зробив третього січня 2016 року представник терористичної організації «ДНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін, додавши при цьому про наміри організувати молодіжні та дитячі рухи на зразок піонерів та «октябрят» у колишньому СРСР.

У Торезі дітям вже пропонують записуватися до такого роду молодіжних організацій на підтримку «молодої республіки»

Він визнав факт існування «орлят», а щодо «захарівців», за його словами, виникли питання. У Торезі дітям вже пропонують записуватися до такого роду молодіжних організацій на підтримку «молодої республіки». Але діти відмовляються у своїй більшості брати в них участь, бо зараз двадцять перше сторіччя, а не початок двадцятого. Вони віддають перевагу комп’ютерним іграм та віртуальній реальності комп’ютерних мереж, куди тікають від жахіть викладання за російськими підручникам викривленої історії та економічної географії держави-окупанта – Росії.

Не дивно, що війна за мову, яку Україна програла на Донбасі, обернулася «поразкою» у справжній, «гібридній», війні

Так звана «міністр освіти і науки ДНР» Лариса Полякова проголосила курс на «філологізацію» та військово-патріотичне виховання у школах, вищих навчальних закладах. Пояснення цієї «стратегії» дуже просте – саме завдяки гаслу захисту російськомовних Путін вторгся на Донбас, а сприяли йому у цьому різні так звані патріотично-військові організації на кшталт «Казаків війська донського» чи «Оплоту». Тому не дивно, що війна за мову, яку Україна програла на Донбасі, обернулася «поразкою» у справжній, «гібридній», війні.

Фото автора
Фото автора

Як тут не згадати слова всесвітньовідомого німецького філософа Мартіна Гайдеггера: «Мова – то дім Буття». На жаль, керівництво України не звертало тоді і не звертає зараз уваги на проблему викладання української мови і розповсюдження її у засобах масової інформації. А ворог – Росія – роками знищував руками своїх наймитів та прислужників нашу рідну українську мову. Саме тому зараз Крим і Донбас окуповані Збройними силами Росії.

Цікаво, як такі дії узгоджуються з текстом так званої «конституції «ДНР», де українська мова проголошена державною на рівні з російською?

Цікаво, як такі дії узгоджуються з текстом так званої «конституції «ДНР», де українська мова проголошена державною на рівні з російською? А як бути з назвами міст на дороговказах та стелах на межах міст, написаних українською мовою? Назви вулиць, екзаменаційні білети у вишах чи завдання для контрольних робіт для студентів заочних відділень також написані українською мовою. На переробку всього цього російською потрібні гроші й час. А з цим у держави-загарбника кепські справи, бо економічна криза поглиблюється у зв’язку з падінням цін на нафту та санкціями. Тому паніку серед вчителів української мови можна вважати цілком зрозумілою, бо забрати години на викладання української можуть швиденько задля того, щоб не платити заробітну платню.

Інша справа – діти. Як їм пояснити, чому їх позбавляють майбутнього – шансу здобувати освіту в Україні?

Незважаючи на хаотичні обстріли на лінії зіткнення та на постійні вибухи снарядів на полігоні під Торезом, офіційно діють мінські угоди, за якими окуповані території Донбасу повертаються в Україну. Економічна криза в Росії поглиблюється, тому будемо сподіватися на повернення окупованих територій у юридичний простір України, а школярів – до українських шкіл.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG