Доступність посилання

ТОП новини

Референдум зруйнує сценарій Кремля? (Огляд преси)


Завдяки референдуму Україна може позбутися маніпуляцій з боку Заходу і Росії

Ухвалення деяких перехідних положень Конституції України відкриває шлях до легалізації угруповань «ЛНР» і «ДНР» і федералізації України, нагадує газета «День». Україна отримає «державу в державі», керуватиме якою Росія, а утримуватиме її, звісно ж, Україна. Власне, увесь цей сценарій – російський, зазначає видання. Виходить глухий кут – ухвалювати зміни до Конституції вкрай небезпечно. Не ухвалювати – не дозволять. Залишається одне – тягнути час. Можливо, і справді ідея референдуму в цьому сенсі є рятівною? – запитує газета.

Підтримує ідею з референдумом і експерт тижневика «Країна». Адже далеко не всі українці готові до того, щоб частиною їхньої країни керував Кремль, а органи міліції очолювати люди, які вбивали українських воїнів. І не треба боятись референдумів, переконує видання. Ними можна скористатись. Як, скажімо, у Греції, де народ проголосував проти повернення державою боргів. І Європа нічого не змогла зробити. Бо це – воля народу, а не думка глави уряду чи президента. У таких спосіб і Україна може позбутися маніпуляцій з боку Заходу і Росії, переконує експерт тижневика.

В Україні триває процес декомунізації та дерадянізації. До 21 лютого Верховна Рада має проголосувати за нові назви населених пунктів. Але, як переконує тижневик «Країна», відрив від радянського минулого – це не тільки нові назви міст і вулиць. Це ще і державні свята. Видання наголошує, що вже давно пора упорядкувати дати українського календаря і позбавити його радянських пережитків. Про те, які державні свята мають бути в Україні, розмірковують експерти видання. Більшість вважає, що в Україні непристойно багато свят. Від комуністичних майже не відмовилися, а релігійні додали. Свята йдуть одне за одним, якщо припадають на вихідні – переносяться. Крадеться в країни ледве не місяць роботи, обурюються експерти тижневика.

Газета «Сегодня» досліджувала – які в Україні зарплати топ-чиновників і на що вони витрачають свої гроші. З’ясувалось, що найкраще платять в Національній поліції і антикорупційному бюро, а найгірше – у міністерствах і керівникам ОДА. Так, на сьогодні зарплата міністра в середньому становить близько 6 тисяч гривень, тоді як прем’єр отримує після всіх відрахунків на руки 6 тисяч 500 гривень. Докладніше про те, як оплачує держава працю своїх чиновників, «Сегодня» розповідає в статті «Зарплати влади: рейтинг і бонуси».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG