Доступність посилання

ТОП новини

Зброя для України – в тіні Сирії?


Одиночний пікет російської активістки Ірини Калмикової в Москві неподалік Кремля
Одиночний пікет російської активістки Ірини Калмикової в Москві неподалік Кремля

Російська кампанія в Сирії – це втрати російської економіки, туризму й дипломатії, але й ускладнення переговорів щодо надання зброї українцям

Брюссель – Сирійська кампанія Росії має на меті дещо відвернути увагу світу від її ролі у війні на українському Донбасі. Разом з тим, у Брюсселі зазначають: ці операції вдарили по російській економіці, погіршили відносини Москви з державами Близького Сходу та збільшили вірогідність тероризму всередині самої Росії. Втім, кажуть експерти в ЄС, участь росіян у війні в Сирії негативно позначилася й на Україні: це ще більше ускладнило можливість надання їй Заходом летального озброєння.

Зброя для України – в тіні Сирії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Війна в Сирії та збройний конфлікт на сході України мають тісний зв’язок. Вже тому, що пов’язані з Росією – головним актором, який своєю армією прямо підтримує одну з воюючих сторін. У цьому не мають жодних сумнівів ані європейські політики, ані аналітики чи експерти.

Численні звинувачення в пресі, ніби Росія масово атакує не ті цілі, надходять з ненадійних джерел
Володимир Чижов

І хоча Москва аргументує свою сирійську кампанію боротьбою з тероризмом, головним чином, як повідомляють розвідувальні служби міжнародної коаліції, російська авіація бомбардує не джигадистів, а помірковану сирійську опозицію, що протистоїть режиму Башара Асада. Натомість із вуст голови місії Росії при ЄС Володимира Чижова європейцям доводиться чути, що «численні звинувачення в пресі, ніби Росія масово атакує не ті цілі, надходять з ненадійних джерел. Російське міністерство оборони в цьому сенсі набагато прозоріше, ніж воєнна коаліція, якою керують США. Ми щодня надаємо повну інформацію і навіть організовуємо поїздки журналістів на місця».

І хоча, виступаючи в Європейському політичному центрі, російський дипломат не уточнює, яка саме преса і до яких саме баз даних і місць отримує доступ, натомість, він закликає поважати територіальну цілісність Сирії та звинувачує Захід у подвійних стандартах.

«Ми закликаємо міжнародних та регіональних партнерів уникати подвійних стандартів, – каже Чижов. – Боротьба з тероризмом має базуватися на міжнародному праві та під егідою Ради Безпеки ООН».

«Де повага до вибору українців?» – нідерландський аналітик

«Всі політичні процеси мають проводитися самою Сирією, а якою має бути там влада – вирішуватимуть самі її громадяни», – закликає російський дипломат.

Погляньте на події в Україні – якраз це і є прикладом російських подвійних стандартів та неповаги до незалежності і територіальної цілісності
Тоні ван дер Тогт

«Але погляньте на події в Україні – якраз це і є прикладом російських подвійних стандартів та неповаги до незалежності і територіальної цілісності», – каже у відповідь послові старший дослідник Нідерландського інституту міжнародних відносин Тоні ван дер Тогт.

«Де тоді повага до вибору українців? – запитує він. – Чому на Близькому Сході ми можемо співпрацювати, а щодо України – ні? Тут я бачу дивні подвійні стандарти з боку Росії».

Втім, сирійська кампанія Росії, як пояснює директор «Центру ЄС-Росія» Фрезер Камерон, самим росіянам користі не приносить: це і прямі наслідки, на кшталт збитого в Єгипті пасажирського авіалайнера та відкриття можливості нових терактів всередині Росії. По-друге, воєнна підтримка сирійського режиму – це «спалювання мостів» у відносинах із цілою низкою важливих держав регіону, на кшталт Туреччини. Нарешті, війна росіян у Сирії має ще й значні економічні наслідки для самої Росії: воєнні операції коштують їй мільйон доларів щоденно, до того ж, страждає туризм турецького і єгипетського напрямку.

Кампанія в Сирії не зменшить тиску на Росію через агресію в Україні – ЄС

Сирійський конфлікт за участі Росії, водночас, впливає на дебати навколо можливості надання українській армії летальної зброї. На це звертає увагу експерт із питань врегулювання криз при аналітичному центрі «Група з досліджень та інформації щодо миру та безпеки» (GRIP) Федеріко Сантопінто.

«Низка держав, зокрема Франція, вважає, що допомога Росії потрібна для стабілізації Сирії та боротьби з Ісламською державою. Тому, якщо вони озброять армію України, яка, по суті, воює проти росіян, то це може зашкодити діалогові навколо Сирії. Цей факт свідчить про інший дуже тісний зв’язок цих двох криз», – каже експерт.

У своєму останньому дослідженні «Зброя й дипломатія України в тіні сирійської кризи» Сантопінто звертає увагу й на той факт, що загалом, особливо у ЄС, – насамперед Німеччина, Італія і Франція, – схильні думати, що важливо вести діалог з Росією не лише щодо Сирії, але й у лівійському питанні, яке цього року вийде на передній план, а також у переговорах, пов’язаних з іранською атомною програмою.

Санкції, мінський процес і участь Росії в боротьбі з терористичними угрупованнями в Сирії – це різні речі, які не слід пов’язувати
Лінас Лінкявичус

Водночас, у дипломатичних колах держав європейського блоку неодноразово заявляли, що залучення Росії до міжнародної боротьби з тероризмом та її сирійська кампанія не зменшать західного тиску на Москву через її агресію в Україні та не вплинуть на можливість зняття з росіян санкцій, адже цей процес пов’язаний із виконанням умов Мінських угод.

«Санкції, мінський процес і участь Росії в боротьбі з терористичними угрупованнями в Сирії – це дві різні речі, які не слід пов’язувати», – заявляє голова дипломатичного відомства Литви Лінас Лінкявичус.

Представник Нідерландського інституту міжнародних відносин Тоні ван дер Тогт зі свого боку резюмує: «роль росіян у Сирії не повинна призвести до жодного послаблення нашої позиції щодо України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG