Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства України через ембарго Росії втратять цьогоріч близько мільярда доларів прибутків – Абромавичус


Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

Підприємства України через запроваджені Росією торговельні обмеження втратять у 2016 році від 800 мільйонів до понад мільярда доларів прибутків. Такий прогноз висловив під час години запитань до уряду в парламенті міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

«Ми очікуємо, що в результаті ембарго, режиму найбільшого сприяння та обмеження транзиту з боку Росії втрата виручки українських підприємств становитиме від 800 мільйонів до 1 мільярда 100 мільйонів доларів», – сказав міністр.

Чиновник також попередив, що 2016 рік буде складним як для світової, так і для української економіки.

Розповідаючи про пріоритети Мінекономіки на поточний рік, Абромавичус заявив, що це будуть сфера приватизації і розвитку держпідприємств, дерегуляції, реформа держзакупівель, розвиток експорту, залучення іноземних інвестицій тощо.

Із 1 січня 2016 року Росія зупинила щодо України дію договору про зону вільної торгівлі СНД. Це означає, що на імпортовану українську продукцію Росія застосовуватиме ввізні мита. Цей крок Кремля став реакцією на набрання чинності умовами зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом.

Також із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. Водночас російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

XS
SM
MD
LG