Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачення Путіна в корупції з боку США налякало Кремль?


Плакат на акції протесту російської опозиції. Москва, травень 2012 року
Плакат на акції протесту російської опозиції. Москва, травень 2012 року

Речник Путіна сформулював не тільки позицію російських верхів, але й актуальні для них страхи

Сполучені Штати Америки «почали кампанію, щоб обчорнити Володимира Путіна»так прокоментував речник російського президента слова свого американського колеги Джоша Ернеста, який підтримав заступника міністра фінансів США Адама Зубіна, який нещодавно висловився з того приводу, що Володимир Путін причетний до корупції. У Кремлі вже заявили, що подібні звинувачення вимагають доказів, але Москва вимагати їх не буде.


У Росії помітили висловлювання представника Міністерства фінансів США Адама Зубіна, який в інтерв’ю телеканалові ВВС цього тижня назвав російського президента Володимира Путіна корумпованим, але до них поставилися як до висловлювань чиновника другої ланки. Проте пізніше прес-секретар Білого дому Джош Ернест повідомив, що американська влада підтримує слова заступника міністра фінансів про корумпованість російського президента. І це вже викликало бурхливу реакцію у Кремлі.

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков розцінив слова Джоша Ернеста як образу глави російської держави.

«Я чесно скажу, що якби я, наприклад, допустив би подібну образу на адресу президента США, мене б звільнили!» – сказав Пєсков.

Слід зауважити, що не були звільнені ані Дмитро Кисельов, який очолює державне інформаційне агентство і працює на державному каналі, ані його колеги з державних російських телеканалів, які закликали стерти американців у радіоактивний попіл.

Дмитро Пєсков (ліворуч) та Володимир Путін. Анталія, листопад 2015 року
Дмитро Пєсков (ліворуч) та Володимир Путін. Анталія, листопад 2015 року

Російські вибори і страхи Кремля

Але якщо подібної реакції Пєскова цілком можна було очікувати, то його пояснення заяв американського керівництва виглядає вельми несподіваним. Речник російського президента сформулював не тільки позицію російських верхів, але й актуальні для них страхи.

Ми бачимо, що за океаном почалася підготовка до наших виборів, акумулюється негатив, причому негатив щодо глави нашої держави
Дмитро Пєсков

«Ми бачимо, що за океаном почалася підготовка до наших виборів. До президентських виборів у Росії ще далеко, більше двох років, але підготовка, судячи з усього, почалася. Ясно, що акумулюється негатив, причому негатив щодо глави нашої держави, який, звичайно ж, використовується для чинення тиску і впливу на хід майбутньої – ще тільки майбутньої – виборчої кампанії», – сказав Пєсков.

Найболючіше місце

Чи справді американці менш ніж за рік до своїх власних президентських виборів замислилися про російські? На думку політолога Дмитра Орешкіна, своїми заявами американці наступили на болючий мозоль російської влади, яка саме так сприймає звинувачення в корупції.

Дмитро Орешкін
Дмитро Орешкін

«Найболючіше місце, найвразливіша точка путінської вертикалі, вона існує для того, щоб висмоктувати ресурси зі своїх громадян і зі своїх територій для особистого збагачення. Весь пафос вертикалі полягає в тому, що все це робиться заради народу, заради того, щоб захистити завоювання народу «від міжнародних імперіалістів», які «стікають скаженою слиною від заздрощів» до цих завоювань», – зауважив політолог.

У Кремлі зазначили, що звинувачення в корупції вимагають доказів, проте зауважили, що Москва не буде їх вимагати.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
26.01.2016
«Відбувається руйнування іміджу і Росії, і особисто Путіна» – дипломат Кулеба

«Захід, умовно кажучи, почав копати глибше і глибше в те, чим є сучасна Росія і її керівництво, що мотивує їхні дії, і куди їх це веде» далі

26.01.2016
Адміністрація Обами може готувати економічні санкції проти Путіна – політолог зі США

«Заява голови відділу з санкцій Міністерства фінансів США – на мій погляд, свідчення того, що Вашингтон зосередив увагу на самому Путіні» – Марк Катц далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG