Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі день пам’яті Героїв Крут відзначили смолоскиповою ходою


У Запоріжжі день пам’яті Героїв Крут відзначили смолоскиповою ходою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

У Запоріжжі відбулася акція до дня вшанування Героїв Крут, у якій узяли участь близько трьох десятків активістів. Вони пройшли зі смолоскипами центральним проспектом від міськради до майдану Героїв революції, де відбувся мітинг. Учасники акції вшанували хвилиною мовчання загиблих під Крутами та українських військових, що загинули під час проведення АТО.

«Факели нагадують нам по те, що робили хлопці, здійснюючи свій подвиг, бо тоді на бій вони теж підняли смолоскипи. Зараз найголовніше – виховання патріотичної молоді, адже у цей час наша молодь повинна знати, що є правда, а що ні. Основне, аби наша молодь виросла патріотичною, знала своїх героїв, а не якихось надуманих ідолів», – заявив один із організаторів ходи, голова правління громадської організації «Волонтерський центр Запоріжжя» Михайло Чумак.

У перебігу акції також збирали кошти на потреби бійців антитерористичної організації.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівській області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном із київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку по Україні урочисто вшановують пам’ять Героїв Крут.

XS
SM
MD
LG