Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заблокували сайт агентства «РБК-Україна» через «екстремістські матеріали»


Українське агентство «РБК-Україна» повідомило у п’ятницю, що російська Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відома як «Роскомнагляд», обмежила доступ до сайту цього агентства з території Росії.

Як мовиться в офіційному повідомленні «Роскомнагляду» редакції агентства, обмеження доступу до ресурсу введені на вимогу Генеральної прокуратури Росії.

У документі йдеться про допис із приводу відеоролика до пісеньки «Путін помер», оприлюднений на сайті в середу, 27 січня (при цьому сам ролик був опублікований на відеопорталі YouTube іще 15 травня 2015 року).

Тим часом речник «Роскомнагляду» Вадим Ампелонський в інтерв’ю російським агентствам наводив зовсім інші причини блокування.

Зокрема, російському агентству RNS він сказав, що на сайті українського агентства «були розміщені кілька матеріалів екстремістського характеру, зокрема, матеріал, що закликав і Україну, і кримських татар, що живуть у Криму, до війни з Росією».

А агентству «РІА Новості» він заявив, що українське агентство в листуванні з його відомством розшифровувало свою назву як «Російська бандерівська компанія – Україна», й додав, що в Росії «фашистська бандерівська ідеологія поза законом».

Агентство «РБК-Україна» свого часу виникло як підрозділ російського медіахолдингу «РБК», але останніми роками відокремилося від нього.

«Роскомнагляд» у Росії, серед іншого, регулярно виступає з вимогою до інтернет-провайдерів обмежувати доступ до ресурсів під такими приводами, як наявності «екстремістських матеріалів». Зокрема, в серпні 2015 року на якийсь час блокували інтернет-енциклопедію «Вікіпедія» через статтю про одну з наркотичних речовин, хоча у статті цитувалися тільки наукові праці з академічних джерел.

XS
SM
MD
LG