Доступність посилання

ТОП новини

Із чим насправді пов’язані репресії на окупованих територіях?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На окупованій частині Донеччини угруповання «ДНР» затримало кількох осіб і проводить обшуки у членів українських громадських об’єднань

(Рубрика «Точка зору»)

У ніч із 26 на 27 січня невідомі намагалися підірвати пам’ятник Леніну в центрі Донецька. Виходячи з допису волонтерки Марини Черенкової, вибух стався о 3:15 ночі. Вона мешкає в Донецьку, часто відвідує Київ та Москву, але в той день була вдома:

Вже за декілька хвилин на місці подій перебували представники окупаційної адміністрації. Голова місцевої організації сепаратистів Владислав Латинцев (у минулому голова районної організації Партії регіонів) розмістив радісне повідомлення у себе в соціальній мережі про те, що «Ленін вижив».

На наступний день, 28 січня, стало відомо, що в заручники взято місцевого релігієзнавця, президента Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних відносин Ігоря Козловського. Він перебував у Донецьку через проблеми зі здоров’ям його родича, займав завжди проукраїнську позицію, але не виступав публічно. Представники угруповання «ДНР» увірвались в його помешкання та вивезли в невідомому напрямку.

29 січня в Донецьку біля будинку Храму Покрови святої Богородиці Української греко-католицької церкви на проспекті Васнєцова прихильники угруповання «ДНР» провели мітинг під гаслом «Проти сект». Відео, яке додається, підготували колеги з «Громадського телебачення Донбасу», які спостерігали на місці подій за акцією.

Увечері 29 січня невідомі викрали волонтерку Марину Черенкову. Вона є одним із засновників громадянської ініціативи «Відповідальні громадяни», що є сервісним центром розподілу гуманітарної допомоги на території окупованих районів Донбасу, в тому числі й від фонду Ріната Ахметова «Допоможемо». Черенкова є депутатом Донецької обласної ради, членом Партії регіонів. Викрадення Черенкової представниками окупаційної адміністрації викликало бурхливі дискусії в соціальних мережах. Лише через 12 годин Черенкова зв’язалась з мамою і повідомила, що вона жива, але досі в заручниках.

30 січня Латинцев (у минулому голова районної організації Партії регіонів) повідомив, що статую Леніна вже відремонтовано. Його ідеологічні пости постійно «лайкає» колишній депутат від Партії регіонів, мешканка міста Києва Олена Бондаренко – вони мають тісні зв’язки.

Окрім описаних випадків викрадення людей угрупованням «ДНР» на території Донецька, також є інформація про зникнення ще декількох донеччан, які приїхали в місто до родичів, але видалися «підозрілими» для карних органів окупаційної адміністрації, через що їх затримали і вивезли у місця утримання заручників.

Також відомо, що пройшли обшуки в помешканнях деяких вчителів української мови та літератури на території Донецька, а також членів українських громадських об’єднань, діяльність яких зараз заборонена окупаційною адміністрацію в місті Донецьку (однак окремі члени продовжують перебувати в обласному центрі).

Спостерігачі пов’язують всі ці дії з пошуком винуватих у підриві пам’ятника Леніну, але більше схоже на те, що угруповання «ДНР» почало закручувати гайки на територіях, які тимчасово контролює, через страх соціального вибуху. Підрив пам’ятника Леніна став лише приводом, який невідомо ким був насправді організований – чи то дійсно «українською групою партизанів» (цю версію озвучили соратники Черенкової одразу після вибуху), чи членами угруповання «ДНР» для виправдання масових обшуків та пошуку «ворога» з метою гартування своїх «громадян».

Про незадовільний стан в окупованих районах з виплатою зарплат та постачанням різноманітних послуг свідчать наступні факти.

13 січня шахтарі «Макіїввугілля» розпочали страйк через невиплату зарплати. У пропагандистському виданні «Вечерняя Макеевка», яке рекламує «русский мир», ці події описані таким чином:

«13 січня 2016 року через соціальні мережі гірників макіївських шахт, зокрема шахти «Холодна Балка», почали підбивати до масового невдоволення і підбурювати до страйку. На початку робочого дня вже біля самого підприємства кілька осіб, включаючи жінок, що є родичками працюючих на ньому шахтарів, а також його колишніх співробітників, провели активну агітаційну роботу, спрямовану на зрив виробничого процесу. Не до кінця розібравшись у ситуації, перша зміна відмовилася спускатися в шахту, вимагаючи моментального погашення заборгованості, що накопичилася. Вимоги гірників «Холодної Балки» обґрунтовані і абсолютно законні, своєчасність виплати заробітної плати – першочергове завдання для керівника кожного підприємства. Можливі варіанти її вирішення вже розглядаються. Призвідники встановлені, ведеться слідство... призвідники миттєво припинили свої заклики, а трудівники, втративши з поля зору «лідерів», почали розходитися по території шахти».

Наступного тижня вугільним підприємствам було запропоновано перейти на п’ятиденний робочий тиждень: «Про це йшлося на нараді під керівництвом в. о. «міністра вугілля та енергетики ДНР» Руслана Дубівського з генеральними директорами державних вугільних об’єднань «республіки» та керівниками територіальних комітетів профспілки».

22 січня газета «Новороссия» опублікувала повідомлення про те, що було ухвалено «бюджет» території, яку контролює «ДНР» лише на перший квартал. Сепаратисти стверджують, що бюджетне планування можливе лише на квартал, а не на рік і навіть не на півроку, як це було на початку 2015-го. Тоді в січневому випуску газети «Мирний Донбас» було повідомлення про те, що «ДНР» планує свій бюджет на півроку. Тепер планування звузилось до кварталу. До речі, ані обговорення цього бюджету, ані його затвердження так званим «парламентом» угруповання «ДНР» не відбулось.

Так звана «міністр фінансів ДНР» Катерина Матющенко заявила: «Основну частку серед доходів становлять надходження від податків на доходи фізичних осіб і прибуток підприємств, від внутрішніх податків на товари і послуги (податок з обороту, акцизний податок), зборів за переміщення та транзитне транспортування. Перехід до ухвалення бюджету на півроку в 2016 році не планується, тому воєнний стан, і як результат нестабільна економічна ситуація в «республіці», унеможливлює планування витрат і доходів на довгостроковий період».

По суті, планування бюджету відбувається щомісяця через те, що насправді 70% бюджету окупованих територій залежить від Російської Федерації – це виплати пенсій, соціальні виплати, зарплати окупаційним адміністраціям тощо.

Гроші прибувають готівкою у «білих вантажівках» – гуманітарними конвоями з Росії. За підрахунками німецької газети «Bild», Росія витрачає 1 мільярд американських доларів на рік на утримання окупованих територій. Скільки доларів Росія буде витрачати в майбутньому – ніхто не знає, і це є головним страхом окупаційної адміністрації.

Протягом 2015 року в Донецьк прибуло 37 рейсів (у 2014-му – 11 рейсів) так званих «гумконвоїв». Протягом січня 2016 року – жодного. Найближчий планується всередині лютого, але не факт, що буде.

Газета «Донецкая республика» повідомила: «Гуманітарний конвой МНС Російської Федерації, який доставить майже 700 тонн вантажу... в «білих вантажівках»: 318 тонн м’ясних консервів, 220 – рибних, 42 – молочних, 12 тонн рисової крупи, 8 тонн манки, а також по 24 тонни харчової солі і гречаної крупи. Крім цього конвой привіз і два цільових вантажі. Один цільовий вантаж – від МОЗ Росії, який відправив майже 14 тонн медикаментів, а другий – від Московського енергетичного інституту, це майже 12 тонн продуктів».

На «офіційному сайті» угруповання «ДНР» зазначено: «Прийнято понад 22 тисячі тонн гуманітарної допомоги від Російської Федерації» в 2015 році. «Білі вантажівки» доставили продовольство – 18432 тонни. Далі йдуть: будматеріали, насіння для посівної кампанії, добрива для ґрунту, навчальна література, канцелярія, медикаменти, одяг та взуття, медобладнання, апаратура та інша допомога».

На тлі тотальної нестачі власних продуктів та залежності від гуманітарної допомоги з Росії, 2 листопада 2015 року так званий «міністр податків та зборів» Тимофєв (прізвисько «Ташкент»), заявив, що «бюджет вийшов на рівень профіциту».

Ця заява «Ташкента» виглядає неправдивою і легко спростовується фактами.

Так, сайт сепаратистів повідомляв у січні таке: «У пункті видачі гуманітарної допомоги, розташованого в будівлі адміністрації Петровського району Донецька, в 2015 році гуманітарну допомогу отримали 31299 осіб. Станом на 15 січня 2016 року, на обліку в «гуманітарному штабі» становлять 7380 осіб. Число громадян, котрі потребують допомогу, безперервно зростає у зв’язку з безробіттям, закриттям підприємств і складними життєвими ситуаціями».

У січні ж самопроголошений «мер» Макіївки Лариса Толстикіна проголосила у ЗМІ, що «республіканська влада» відмовляється від виплат заробітної плати шахтарям: «У Макіївці вже багато років всі шахти жили за рахунок дотацій. Але минуле залишилося в минулому. Сьогодні перед нами стоїть завдання – вибудувати беззбиткову роботу підприємств при мінімальному бюджеті, оскільки ця галузь і для міста, і для «республіки» – ключова. Сьогодні, як ви розумієте, з об’єктивних причин, абсолютно не вистачає коштів».

І останнє – Олександр Захарченко, очільник угруповання «ДНР», оголосив курс на економію коштів: «Важливе питання – скорочення бюджетних витрат. Необґрунтовані закупівлі, які відбуваються в усіх міністерствах, в першу чергу – це міністерство охорони здоров’я і освіти. Починаючи з закупівель палива за необґрунтованими цінами, є випадки, коли паливо, яке коштує 40 із гаком рублів, закуповується за 57. У цьому я бачу елемент корупції. Я вважаю, що штати міністерств роздуті необґрунтовано. І така ситуація, напевно, наша вина. Ми повинні ухвалити рішення щодо оптимізації штатних розкладів і, природно, зарплат».

З метою ліквідації наслідків від нестачі коштів, і як результат – втрати авторитету «донецької влади» серед населення, окупаційна адміністрація розпочала «закручування гайок» паралельно з дуже агресивною пропагандистською кампанією у сфері так званого «патріотичного» виховання молоді.

Так, наприклад, самопроголошена «міністр освіти» Лариса Полякова повідомила телеканалу «Оплот ТВ» минулого тижня: «Ціле покоління вибите з колії, 23 роки, що пройшли, – це чужа, не наша ідеологія. І зараз нам потрібно задати вектор духовному, громадянському вихованню, і починати потрібно з дітей і з дошкільної освіти. Потрібно виховувати почуття громадянськості у дитини. Пріоритет – це вивчення російської мови і літератури... Ми приділяємо велику увагу ідеології. У ВНЗ пройшла ділова гра «СРСР».

23 січня один із пропагандистських відеоканалів «ДНР» оприлюднив відео з таким описом: «Відео надано ВПСК «Російський ведмідь» спеціально для News Front... Патріотичне виховання в ДНР відіграє дуже важливу роль в житті молодої республіки...» На відео підлітки зі зброєю в руках «вчаться» «патріотизму».

Сам Захарченко зробив декілька заяв, які були висміяні в українських ЗМІ та соцмережах. Одна з них звучала так: «Після оголошення самостійності України нам намагалися насаджувати, і досі це роблять, чужу нам ідеологію. Якщо ми свого часу виховувалися на таких основних поняттях, як сім’я, вірність, братство, любов до батьківщини, то ми зараз розуміємо, що виховуємося на кока-колі, Міккі Маусах, джинсах і так далі... на Playboy. На демократії, яка має на увазі, що в сім’ї може бути двоє татів чи дві мами. Це категорично неприйнятно. І сама моральність, вона закладена на генному рівні. Просто потрібно правильно донести нашим дітям, що традиційні цінності вони повинні бути...»

Таким чином окупанти намагаються закладати фундамент через молоде покоління, яке вже не уявлятиме себе без «двохголового орла» як «державного» символу та триколору «ДНР». Хоча навряд чи хтось із них нині зможе процитувати слова гімну угруповання сепаратистів, але це – наступний крок «виховання». І внутрішні репресії – це лише одна з ланок «загальнореспубліканської» стратегії придушення будь-якого інакомислення – у тому числі незадоволення зарплатами, соціальним життям, навіть побутом.

Олексій Мацука – журналіст Радіо Свобода, ведучий телевізійної програми Донбас.Реалії​, директор Донецького інституту інформації

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG