Доступність посилання

ТОП новини

Великий бізнес зголосився рятувати Україну


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Бізнесмени зобов’язуються інвестувати власні кошти, залучати інвестиції в українську економіку, не фінансувати непрозоро політиків та політичні проекти

«Українську бізнес ініціативу» представив Сергій Тарута, народний депутат і співвласник корпорації «ІСД». Представники бізнесу об’єднуються з метою забезпечення економічного зростання України та виходу з кризи, як вони стверджують. Увійшли до організації власники великих підприємств і корпорацій. Серед основних правил, які декларують – створення робочих місць, прозора сплата податків, відмова від прихованого фінансування політики. Експерти позитивно сприймають ініціативу, але вірять в її успіх у разі підтримки всіх гравців цього ринку.


«Бізнес бере на себе відповідальність, влада має забезпечити умови, а суспільство – контроль» – із такою ідеєю виступили власники крупного бізнесу. Ті, хто увійшли до «Української бізнес ініціативи» зобов’язуються інвестувати власні кошти, залучати інвестиції в українську економіку, не фінансувати непрозоро політиків та політичні проекти. Основною метою бачать створення робочих місць з гідними умовами оплати та прозорість у сплаті податків.

Сергій Тарута
Сергій Тарута

За три місяці в організації мають розробити економічну доктрину за допомогою провідних світових спеціалістів, представників бізнесу, експертної, громадянської спільноти з боку України. Запрошують до участі і політиків, владні інституції та всіх охочих, повідомив Сергій Тарута, ініціатор об’єднання.

Тільки створюючи робочі місця ми можемо збільшити валовий продукт
Сергій Тарута

«Мова йде про те, щоб ми змогли створити величезну кількість робочих місць. Тільки це реально може змінити економічну ситуацію в країні. Нам треба боротися всім із тією бідністю, яка сьогодні, на жаль, виявилась фактом – дві тисячі доларів на душу населення. Це один із найнижчих показників у світі. Тільки створюючи робочі місця, ми можемо збільшити валовий продукт», – запевняє Сергій Тарута, співвласник корпорації «ІСД».

За невиконання зобов’язань – виганятимуть

Ігор Ліскі
Ігор Ліскі

Для реалізації проекту планують створити спеціальний фонд із особистих коштів, рахунків компаній та американських інвесторів, які зацікавились ідеєю. Бізнесмени, які підтримали ініціативу, запевняють, що цей проект не стане політичною силою. Однак не виключають можливості підтримки політиків, про що доповідатимуть відкрито у таких випадках, зазначає Ігор Ліскі, голова ради директорів «Ефективні інвестиції»­­­­­­.

Ми не будемо непрозоро фінансувати політику. Якщо хтось хоче піти в політику, він каже: «Я іду прозоро»
Ігор Ліскі

«Ми не будемо непрозоро фінансувати політику. Якщо хтось хоче піти в політику, він каже: «Я іду прозоро». Якщо хтось хоче фінансувати, він каже, що хоче фінансувати і після оподаткування вкладає ці кошти. Наприклад, хоче Пінчук профінансувати партію, він каже, що ці гроші чисті і це не якісь валізи під столом. Ми не говоримо, що політика нікому не цікава, але це буде чесно, прозоро і це будуть не тіньові гроші. І всі розумітимуть, хто кого підтримує», – наголошує учасник об’єднання.

Віталій Антонов
Віталій Антонов

У новоствореній організації попереджають про необхідність чіткого виконання принципів, які прописані у проголошеній декларації,інакше виключатимуть із наслідками. Як зазначає Віталій Антонов, президент «Концерну Галнафтогаз», це об’єднання персон, а не підприємств.

Це об’єднання конкретних людей, які конкретно «відповідають за базар». Ці люди, якщо беруть на себе зобов’язання, вони мусять їх виконувати
Віталій Антонов

«Це об’єднання конкретних людей, які конкретно «відповідають за базар». Ці люди, якщо беруть на себе зобов’язання, вони мусять їх виконувати. А якщо вони не будуть їх виконувати, ми їх будемо з тріском виганяти. Жоден підприємець, який буде вигнаний на такій основі, не побажає собі такої долі в державі. Тому що це відразу величезне «клеймо» на людину і на весь його бізнес», – заявляє Віталій Антонов, член організації.

«Успіх цього руху буде залежати від того, чи зможе він охопити усе бізнес-середовище» – експерт

Позитивним процесом називає проголошену ініціативу керівник політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко. Проте зазначає, що поки залишаються недостатньо зрозумілими наступні конкретні кроки, які робитиме це об’єднання.

«Ми не побачили таких великих і знакових фігур, як Ріната Ахметова, на цьому зібранні. Успіх цього руху буде залежати від того, чи зможе він охопити усе бізнес-середовище, особливо найвищого рівня, чи воно обмежиться локальним компонентом якоїсь організації, об’єднанням, яка стане поруч з іншими. У нас же по факту були такі об’єднання. Наприклад, Асоціація роботодавців, яку очолює Фірташ досі. Чи вдасться новому руху стати такою парасолькою, чи він буде «одним із». Від цього і буде залежати подальша перспектива його розвитку», – вважає експерт.

У Федерації роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ, позитивно сприймають таку ініціативу. Дмитро Олійник, бізнесмен, заступник голови Ради Федерації роботодавців України, розповідає, що такі самі задачі ставить перед собою і їхня організація. Ба більше, приблизно рік тому представляли програму зі схожими цілями. Ініціативу підтримують, але до чого долучатись Дмитро Олійник наразі не бачить.

Підписати декларацію справа нехитра. Вважайте, що я її підписав. А далі що? Стоїть питання, через які механізми досягати успіху
Дмитро Олійник

«Підписати декларацію –справа нехитра. Вважайте, що я її підписав. А далі що? Стоїть питання, через які механізми досягати успіху. У нас механізмів багато. Ми є одна з організацій, яка представляє інтереси бізнесу в країні і єдина, яка представляє ці інтереси за межами країни. Звичайно, ми будемо учасниками створення такої законодавчої бази, де б країна стала успішною, податки платили б по-чесному і не було б корупції. Але говорити, що ми, як одна з бізнес-організацій будемо ставати членами 20 підписантів… В частині того, що по краплині треба всю цю систему ламати, я за це. Але говорити, що появився новий стовп і цей стовп зруйнує все, чесно кажучи, при всій повазі до всіх ініціаторів, за півроку зробити тільки одну декларацію – це вже питання», – зазначив у коментарі Радіо Свобода бізнесмен.

Учасники «Української бізнес ініціативи» планують упродовж трьох місяців розробити економічну доктрину. Політики на сьогодні не відповідають тим задачам, які існують, тому бізнес має стати ініціатором порятунку країни, зауважує Сергій Тарута. Розраховують у новоствореному об’єднанні, що Захід підтримає ініціативу інвестиціями в країну.

До організації вже увійшли Віктор Пінчук, власник компанії East one, Євген Уткін, президент і голова ради директорів KMCore, Віктор Цой, президент компанії МТІ, Геннадій Буткевич, співвласник мережі супермаркетів АТБ, Андрій Гордійчук, співвласник компанії «Сварог», Ігор Мазепа, генеральний директор ІК Concord Capital та інші.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG