Доступність посилання

ТОП новини

Депутати попередньо схвалили зміни до Конституції в частині правосуддя


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Народні депутати України попередньо схвалили доопрацьований президентський законопроект про зміни до Конституції в частині правосуддя. За документ вони віддали 244 голоси. При цьому більшість фракцій заявила, що підтримали законопроект за умови його подальшого доопрацювання.

«Оскільки немає жодних застережень у Конституційного суду, вже на етапі попереднього схвалення і після нього парламент не має права вносити жодних змін до тексту законопроекту. А от процес переатестації суддів офіційно розпочинається через два тижні», – застерігав натомість із трибуни голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич.

27 січня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України доопрацьований законопроект №3524. Цей документ президент вніс як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроект зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

Втім, перша із фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту, – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом.

Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

У жовтні минулого року Венеціанська комісія на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо цього проекту змін до Конституції України в частині правосуддя.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент попередньо схвалює законопроект щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG