Доступність посилання

ТОП новини

Команда Саакашвілі – це не тимчасове явище – Марушевська


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Юлія Марушевська, яка очолює Одеську митницю, розповіла про перебіг реформ в регіоні

Попри вимоги суспільства, тиск Заходу і обіцянки українських урядовців провести реформи, займатися бізнесом в Україні у минулому році легше не стало. У щорічному рейтингу економічної свободи у світі, який складає Heritage Foundation, Україна залишилася на 162 місці. За висновками дослідників, дещо поліпшилася ситуація у боротьбі з корупцією, але державне регулювання та свобода ведення бізнесу в Україні, навпаки, погіршилися.

Детальніше про реформи в Україні на прикладі окремо взятого регіону Одещини «Голос Америки» розпитав Юлію Марушевську, яка очолює Одеську митницю і працює в команді Міхеїла Саакашвілі.

За її словами, в Одесі вже усвідомили, що реформи будуть невідворотними, і що команда Саакашвілі – не тимчасове явище. Кількість прихильників реформ поступово зростає.

Деякі чиновники думають, що вони перечекають і все мине. Але є й ті, які повірили у реформи, активно включаються в роботу і разом з нами створюють нові стандарти
Юлія Марушевська

«Справді, деякі чиновники думають, що вони перечекають і все мине. Але є й ті, які повірили у реформи, активно включаються в роботу і разом з нами створюють нові стандарти», – каже Юлія Марушевська. Вона розповіла про деякі попередні результати реформування Одеської митниці.

«Цього місяця ми вже виконали відповідний план надходжень до бюджету, і понад 60 мільйонів гривень піде на реконструкцію доріг в Одеській області», – наголосила Юлія Марушевська, зізнавшись, що саму ідею плану надходжень вона вважає доволі сумнівною. Проте виконання плану, за її словами, стало можливим завдяки зростанню довіри людей.

Ми змінюємо саму філософію митниці – якщо раніше бізнес був завжди винен і завжди злочинцем, то тепер ми дивимося на бізнес як на клієнта
Юлія Марушевська

«На третій місяць роботи люди нарешті зрозуміли, що ми справді не хочемо працювати за якимись непрозорими схемами. Ми чітко заявили свою позицію: ми безпідставно не доглядаємо товар, про що домовилися з правоохоронними органами. Ми змінюємо саму філософію митниці – якщо раніше бізнес був завжди винен і завжди злочинцем, то тепер ми дивимося на бізнес як на клієнта. Наша основна мета – зробити митницю зручним сервісом для бізнесу, а не контролюючим органом і загрозою», – каже Юлія Марушевська.

«Ми створюємо зручні умови щодо митного оформлення за ціною договору. Без маніпуляції з усередненими цінами, як це часто буває, а за ціною товару, вказаною в міжнародному контракті», – зазначає Юлія Марушевська. На її переконання, така довіра з боку митників до бізнесу сприяє відповідному зростанню довіри до митних органів. Крім зміни ставлення до бізнесу, Одеська митниця оновлює склад своїх працівників, постійно набирає нових людей.

Буквально за два тижні завершиться конкурсний відбір на 130 позицій нових митників. Я сподіваюсь, що нові люди стануть новим обличчям митниці
Юлія Марушевська

«Зараз цей процес у самому розпалі, буквально за два тижні завершиться конкурсний відбір на 130 позицій нових митників. Я сподіваюсь, що нові люди стануть новим обличчям митниці», – зізналася керівниця Одеської митниці.

Юлія Марушевська розповіла, що у Сполучених Штатах вона проводить зустрічі з представниками міжнародних фондів, з тими, хто може допомогти втілити реформи на Одеській митниці.

Ми імплементуємо нове програмне забезпечення, яке мінімізує людський фактор, забере право рішення в інспектора
Юлія Марушевська

«Проект, який ми хочемо запустити, називається «Відкритий митний простір». Це нова зона митного оформлення, яка працюватиме за зовсім новими правилами. Те, що раніше робилося днями, тепер робитиметься протягом хвилин: від 15 хвилин триватиме митне оформлення, якщо з документами все гаразд, до однієї години – якщо є потреба у фізичному огляді. Ми імплементуємо нове програмне забезпечення, яке мінімізує людський фактор, забере право рішення в інспектора», – розповідає подробиці нового проекту Юлія Марушевська.

Основно проблемою, яку слід викорінити на митниці щоб побороти корупцію, вона назвала зміну процедури. «Треба забрати владу у чиновника, зробити процедури об’єктивними і незалежними від людського фактору», – переконана Юлія Марушевська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG