Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ потрібен ІДІЛ у Криму?


Мечеть у Білогірську, Крим
Мечеть у Білогірську, Крим

«Створити локальний осередок напруженості – хороша можливість для силового блоку й агітпропу. В ідеалі знайти у Криму ІДІЛ чи «Аль-Каїду» – ісламський проповідник

Хамза Караманоглу

Російські силовики заблокували й обшукали Ісламський центр у Сімферополі. Наступного дня подібну блокаду мечеті спецслужби провели в передмісті Махачкали, столиці Дагестану. Експерти кажуть про остаточне входження мусульман Криму до російського поля безправ'я і терору.

Якщо забороненого немає – принесуть спецслужби

Співробітники спецслужб у камуфляжі заблокували Ісламський центр на вулиці Мокроусова в Сімферополі. Будівля належить громаді мусульман, яка до березня 2014 року входила до складу Духовного управління мусульман УММА, очолюваного шейхом Саїдом Ісмагіловим.

Як і минулого разу – підкинули книгу, відкрили справу, штраф
Сейран Арифов

Після анексії Криму громада зареєструвалась у відповідності з російським законодавством, сказав колишній директор медресе (мусульманська школа – ред.) в Кольчугіному під Сімферополем Сейран Арифов. Він зазначив, що це не перший обшук у центрі. «Як і минулого разу – підкинули книгу, відкрили справу, штраф», – сказав він «Крим.Реалії». Книга – збірка молитов «Фортеця мусульманина».

Муфтій Саїд Ісмагілов вважає заборону абсурдною, але підкреслює – імам і члени громади її не порушували. «Вони дуже ретельно перевіряють, щоб у приміщеннях центру не було нічого забороненого (в Росії – ред.)», – зазначив він у коментарі «Крим.Реалії».

Вони дуже ретельно перевіряють, щоб у приміщеннях центру не було нічого забороненого
Саїд Ісмагілов

Крім «Фортеці мусульманина» там «знайшли» «Книгу Єдинобожжя» Мухаммада ібн Абдульваххаба, яка також є у списку «екстремістської» літератури в Росії. Цей список регулярно поповнюється рішеннями судів Російської Федерації. До появи силовиків в Ісламському центрі там цієї книги не було, стверджує Ісмагілов із посиланням на тамтешнього імама. Єдине можливе пояснення появи в центрі заборонених релігійних книг – їх принесли непрохані гості в камуфляжі.

«Надійний» може бути тільки один

Обшуки у громадах, непідконтрольних Духовному управлінню мусульман Криму й Севастополя (ДУМКС), стали у Криму звичним явищем. У перші кілька місяців після анексії півострова поряд із іншими обшукували мечеті й бібліотеки ДУМКС. Але завдяки покращенню стосунків муфтія ДУМКС Еміралі Аблаєва з російською окупаційною владою, увага силовиків переметнулась на громади, які не інтегровані до російської системи державно-релігійних відносин. Крім обшуків і підкинутої забороненої літератури спецслужби Росії практикують обмеження права на освітню діяльність. У вересні 2015 року медресе в селі Кольчугіне, яке раніше очолював Сейран Арифов, припинило навчання – російська «влада» не видала ліцензію.

За словами шейха Саїда Ісмагілова, сьогодні громада в Сімферополі існує автономно від ДУМУ УММА, контактів майже немає. Вона не бере участі в політичних акціях і звела до мінімуму публічну активність. Так само поводяться громади, пов'язані з партією «Хізб ут-Тахрір». Тим не менш, уже рік за ґратами очікують суду четверо кримських мусульман, яких ФСБ звинувачує у приналежності до цієї партії.

Думки релігійних діячів та експертів в оцінці причин і цілей обшуків у мечетях Криму розходяться. Саїд Ісмагілов вважає, що окупаційна влада не може пробачити кримським мусульманам неприйняття анексії.

Причина не в релігійній площині, а в політичній. Мусульмани в більшості своїй не приховували свого ставлення до анексії
Саїд Ісмагілов

«Думаю, причина не в релігійній площині, а в політичній. Мусульмани в більшості своїй не приховували свого ставлення до анексії», – сказав він «Крим.Реалії».

З українським шейхом Ісмагіловим згоден відомий проповідник із Татарстану Айрат Вахітов, змушений залишити Росію через переслідування влади. «Практикуючі мусульмани – це найбільш пасіонарний прошарок суспільства. Тому намагаються нейтралізувати цей потенційно протестний, політично грамотний шар. І потім, силовикам прикомандированим розкриваються нові можливості заробити», – сказав він у коментарі «Крим.Реалії».

Колишній парафіянин Ісламського центру в Сімферополі Алі Нурієв зазначив, що дивуватися треба не факту обшуку, а тому, що тиск на центр почався не відразу після анексії. Нурієв зазначив, що окупаційна влада обрала в якості своєї офіційної релігійної структури ДУМКС на чолі з Еміралі Аблаєвим і не потребує інших організацій мусульман. «Зараз мета, швидше за все – уніфікація мусульманського простору в Криму. Підвести всіх під один «традиційний» ДУМКС», – сказав він Крим.Реалії.

Російська правозахисниця Катерина Сокирянська, яка регулярно буває в російських автономіях із переважно мусульманським населенням, зазначає, що дії російських силовиків в окупованому Криму є звичною практикою для цієї країни.

Усі такі мечеті напхані прослуховуванням, серед громади існує розгалужена агентурна мережа
Катерина Сокирянська

«Ті мусульмани й мечеті, які визнають духовні управління, вважаються надійними і традиційними, а альтернативні мечеті і громади силовики відносять до потенційно інакомислячих і радикальних. Усі такі мечеті напхані прослуховуванням, серед громади існує розгалужена агентурна мережа. У Криму нова «влада» поки тільки вибудовує стосунки з мусульманами, так що такі візити силовиків поки незвичні, але, на жаль, швидше за все, вони скоро стануть рутиною, якщо тільки ця мечеть не перейде під контроль духовного управління», – сказала вона «Крим.Реалії».

Мусульманський правозахисник, який проживає в Росії, узбек Бахром Хамроєв вважає, що обшуки спецслужб не означають прагнення ліквідувати Ісламський центр у Сімферополі. «Цей заклад ФСБ не закриватиме, а будуть там потихеньку навчати слухняних Кремлю мусульман», – зазначив він у коментарі «Крим.Реалії».

Експерт київського Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов зазначив, що сьогодні під прицілом російських спецслужб перебувають усі організації мусульман Криму, що працювали при українській владі. І ДУМКС не виняток. «Усі перебувають у зоні ризику. Духовне управління на чолі з Аблаєвим виступає в якості учасника, його втягують у цей процес і показують, що буває з тими, хто недостатньо активно демонструє свою лояльність владі», – сказав експерт «Крим.Реалії».

У вас немає ІДІЛ? Буде!

Наступного дня після обшуку в Сімферополі російські спецслужби заблокували й обшукали мечеть у передмісті дагестанської столиці у Росії. Там віруючих не пустили на п'ятничну спільну молитву. Досвід пресингу проти мусульманських громад на Північному Кавказі свідчить, що його результатом є радикалізація віруючих.

Справжня війна з мусульманами, які ігнорують офіційне духовне управління Дагестану, почалась у 1999 році. Тоді республіканська рада ухвалила закон «Про заборону ваххабізму й іншої екстремістської діяльності на території Республіки Дагестан». Юристи неодноразово відзначали, що він суперечить російському законодавству. Тим не менше, він продовжує діяти, оскільки потрібний Кремлю для того, щоб якось легітимізувати викрадення, тортури й убивства мусульман. Цей закон не дає чітких визначень «ваххабізму» і дозволяє називати так будь-якого, неугодного владі.

Експерти для позначення консервативних «нетрадиційних» мусульман вживають термін «салафіти». «Протягом останніх місяців на Північному Кавказі, особливо в Дагестані, помітна чітка тенденція з видавлювання салафітських громад із правового поля, йде відкритий тиск на Салафітські мечеті, де робляться спроби змістити імамів, перевести мечеті під контроль духовних управлінь або просто закрити «ненадійні» мечеті», – вважає російська правозахисниця Катерина Сокирянська, яка регулярно буває в Дагестані.

Вона підкреслює, що витіснення із правового поля мусульман веде до популяризації радикальних ідей, заснованих на примітивних трактуваннях ісламу.​

Створити локальний осередок напруженості – хороша можливість для силового блоку й агітпропу, потрібно постійно розважати російських громадян новими ворогами й годуватися. В ідеалі знайти у Криму ІДІЛ або «Аль-Каїду»
Айрат Вахітов

Айрат Вахітов зазначає, що російські силовики зацікавлені в поширенні північнокавказького досвіду репресій на Крим. «Створити локальний осередок напруженості – хороша можливість для силового блоку й агітпропу, потрібно постійно розважати російських громадян новими ворогами й годуватися. В ідеалі знайти у Криму ІДІЛ або «Аль-Каїду», – сказав він «Крим.Реалії».

Вахітов не виключив, що репресіями російській владі вдасться спровокувати відповідну реакцію з боку мусульман. При цьому експерт відзначив, що вона не буде масовою через розмежованість тих, хто сповідує іслам.

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG