Доступність посилання

ТОП новини

Військові США попросили вчетверо збільшити витрати задля протистояння агресії Росії


Аштон Картер повідомляє про плани збільшити витрати на протистояння загрозі Росії, Вашингтон, 2 лютого 2016 року
Аштон Картер повідомляє про плани збільшити витрати на протистояння загрозі Росії, Вашингтон, 2 лютого 2016 року

Міністр оборони США Аштон Картер заявив, що Пентагон подав запит на 3 мільярди 400 мільйонів доларів на 2017-й фінансовий рік через необхідність протистояти агресії Росії – вчетверо більше, ніж було на 2016-й фінансовий рік.

Як сказав Картер, США посилюють свою військову присутність у Європі, щоб підтримати союзників у НАТО у протистоянні російській агресії.

За його словами, збільшене фінансування має піти, зокрема, на таке посилення, серед того й на збільшення військової присутності США у країнах Східної Європи.

Крім того, кошти мають піти на збільшення числа американських військ у Європі, що перебувають там за ротацією, збільшення числа спільних навчань із союзниками, випереджувальну передислокацію на передні рубежі оборони більшої кількості озброєнь і військової техніки чи на поліпшення інфраструктури для досягнення цих цілей.

Кошти, призначені спеціально для протистояння Росії, є частиною загального оборонного бюджету на 2017-й фінансовий рік на суму у 582 мільярди 700 мільйонів доларів, що його просить затвердити Пентагон, щоб протистояти п’яти головним викликам: за словами Картера, це, крім Росії, також Китай, Північна Корея, Іран і екстремістське угруповання «Ісламська держава».

Росія після окупації українського Криму й агресії в частині Донбасу також пішла на значне посилення своєї військової присутності в інших регіонах світу, зокрема, в міжнародному повітряному просторі Західної Європи, її військові літаки взяли участь у низці небезпечних інцидентів. Країни-члени НАТО у Східній Європі, які свого часу були під впливом Москви як колишні члени східного блоку чи й СРСР, непокояться, що можуть стати наступною ціллю російської агресії в регіоні після України 2014–2016 років, а перед тим Грузії 2008-го.

XS
SM
MD
LG