Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ мають «поділити відповідальність» за обстріли через свою «бездіяльність» – штаб АТО


Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні в зоні конфлікту на Донбасі
Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні в зоні конфлікту на Донбасі

На позиціях українських військових встановлена вишка і безперервно працює потужна відеокамера ОБСЄ

Ситуація в зоні АТО погіршується. Про збільшення обстрілів заявляють як в штабі АТО, так і в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні. Прес-центр штабу АТО повідомив про закриття пропускного пункту в населеному пункті Зайцеве на Донеччині і в своєму повідомленні наголосив, що представники місії ОБСЄ мають «поділяти відповідальність за обстріли» через свою «бездіяльність». Звинувачення у бік міжнародної місії лунають і з приводу встановленої під Широкиним, на боці українських військових, вишки із камерою. Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко поставив під сумнів першочергові наміри встановлення високотехнічної відеокамери, називаючи це загрозою безпеці. Публікація журналіста отримала широкий розголос. Натомість в ОБСЄ ці звинувачення відкидають і запевняють, що відео не може використовувати ніхто, окрім представників місії для звітів та визначення порушників перемир’я.

Камеру встановили 12 січня, а 18 січня почався обстріл українських позицій, за участю двох диверсійно-розвідувальних груп, обстріл вівся ручними і протитанковими гранатометами, повідомив в коментарі Радіо Свобода Андрій Цаплієнко. Через дві години після початку обстрілів українські морпіхи відкрили вогонь у відповідь. Військовий журналіст також розповідає, що до ОБСЄ було направлено запит – показати відео, яке доводить порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків. Але отримали відповідь, що камера працювала у тестовому режимі, проте відео нібито є і його покажуть, та досі нічого оприлюднено не було, зазначає журналіст. За технічними можливостями камера здатна розпізнати людину і навіть техніку за 2 кілометри, але вона бачить позиції тільки українських військових, пояснює Андрій Цаплієнко. Також він зазначив, що якщо відео потрапить до озброєного угруповання так званої «ДНР», це матиме вкрай негативні наслідки для оборони України і становить небезпеку.

Камера ця цілком бачить українські позиції, натомість позиції бойовиків ця камера не бачить
Андрій Цаплієнко

«Ми проконсультувались з нашими розвідниками, які пояснили можливості цієї камери. Виходить, що камера ця цілком бачить українські позиції, навіть бачить бійців на українських позиціях. Натомість позиції бойовиків, на які виходить бронетехніка противника і там, де знаходяться міномети, – ця камера не бачить. За даними нашої розвідки, які нам повідомили, один з техніків, який керує цим проектом, перебуває в Донецьку. Не було б питань з цією камерою, якби така сама камера стояла на такій самій позиції від передової, але з боку противників. Але там такої камери немає. Морські піхотинці, які там зараз знаходяться, вважають це загрозою для їхньої безпеки», – наголошує Андрій Цаплієнко.

«Не виключаю, що відео з камери може потрапляти в Донецьк» – речник штабу АТО

У штабі АТО не коментують ситуацію зі встановленою поблизу Широкина вишки із камерою. Та речник Андрій Задубінний зазначив, що не виключає такої можливості, що відео з камери може потрапляти до Донецька. Також він наголосив, що посилились мінометні обстріли по всій лінії фронту, в тому числі і поблизу пропускного пункту Зайцеве. Через це пропускний пункт українське командування штабу АТО вирішило закрити – з опівночі 3 лютого він повністю припиняє роботу на деякий час. У своєму повідомленні у мережі Facebook прес-центр штабу АТО зазначив, що представники місії ОБСЄ мають «поділити відповідальність» за ці обстріли через свою «бездіяльність». Так само, речник Андрій Задубінний в коментарі Радіо Свобода відзначив, що місія в багатьох випадках обстріли не фіксує, через що виникає велика різниця у кількісних даних з тими, які подає українська сторона.

Відеодокази застосування бойовиками у Зайцевому зброї, забороненого Мінськими угодами калібру

Ми сподівалися, що місія ОБСЄ вплине на бойовиків, щоб вони припинили обстріли хоча б пропускного пункту
Андрій Задубінний

«Керівництво сил антитерористичної операції Луганської та Донецької областей неодноразово зверталось до представників місії ОБСЄ, тому що до цього були провокаційні обстріли в Мар’їнці, в Майорську і наразі в Зайцевому. Щоб не наражати людей на небезпеку, бо ми не можемо зараз гарантувати безпеку – може відбутися обстріл, коли вони будуть проходити контроль, – пропускний пункт закрили. Ми сподівалися, що місія ОБСЄ вплине на бойовиків, щоб вони припинили обстріли хоча б саме пропускного пункту, але такої реакції не послідувало», – зауважує речник штабу АТО.

Такі камери планують встановлювати і на непідконтрольній Україні території – ОБСЄ

В ОБСЄ повідомляють, що останнім часом спостерігають погіршення ситуації по лінії розмежування, особливо в районі Горлівки та Зайцевого. Щоденний звіт представники місії публікують на офіційному сайті трьома мовами – англійською, російською та українською. Кожного дня спеціальна моніторингова місія відправляє близько 75-ти патрулів по всій Україні, включаючи непідконтрольні українській стороні території.

Як зазначив Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в коментарі Радіо Свобода, обидві сторони не дотримуються угоди і продовжують обстріли щодня, а місія міжнародної організації полягає лише у спостереженні. Щодо встановленої камери, Александр Хуг запевняє, що відеозображення використовуються лише для цілей місії і будуть включені до звітів.

Зображення з камери доступні тільки спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ і недоступні нікому іншому
Александр Хуг

«Камера розміщена в районі, який найбільше підходить з погляду видимості, оскільки дозволяє контролювати обидві сторони, і її встановлення було погоджене зі Збройними силами України. Зображення з камери доступні тільки спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ і недоступні нікому іншому, трансляція здійснюється в зашифрованому вигляді. Камера працює без зупинок і в режимі тестування на даний момент. Зображення будуть використовуватися в звітах моніторингової місії. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ планує і надалі встановлювати такі камери на територіях як підконтрольних, так і непідконтрольних Україні. Наприклад, поблизу Донецького аеропорту», – наголошує перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

«Економічною блокадою» та «геноцидом народу Донбасу» назвав закриття пропускного пункту один з ватажків угруповання «ДНР» – Едуард Басурін. Він заявив, що перш за все це позначиться на пенсіонерах, які не зможуть отримати «законні пенсії», а також закликав міжнародні гуманітарні організації «відреагувати належним чином».

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG