Доступність посилання

ТОП новини

Російські «правоохоронці» і ФМС приходили в дім дочки Джемілєва у Криму


«Спецслужби у Криму проводять неформальний перепис усіх тих кримських студентів, які навчаються у вишах Туреччини» – Наріман Джелял

Олександра Мельникова

Другого лютого до будинку доньки лідера кримських татар, народного депутата України Мустафи Джемілєва під приводом паспортної перевірки прийшли «правоохоронці» й представники російської Федеральної міграційної служби. Цікавилися онуком Джемілєва, хотіли забрати у відділок «поліції». Першого лютого невідомі в масках і бойовій екіпіровці завітали до транспортного підприємства «СімСітіТранс», власником якого є Едем Іслямов – батько координатора громадянської блокади Криму Ленура Іслямова.

Вранці 2 лютого у село Щебетівка (Феодосія), де живе донька лідера кримських татар Ельзара Абдулджелілова, завітали співробітники російської Федеральної міграційної служби, серед них був і дільничний. Під приводом паспортного контролю «гості» чемно попросили пред'явити паспорти всіх, хто живе в будинку. Пізніше з’ясувалося, що ФМС були зацікавлені Еролом Абдулджеліловим – онуком Мустафи Джемілєва. 20-річного хлопця намагалися забрати до відділку. Принципова позиція родини і кримськотатарські активісти, які прибули до будинку Абдулджелілових, не дали цьому статися, повідомив заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял.

Один із «правоохоронців», коли їхав, нібито сказав, що вони можуть «і по-іншому» приїхати до родичів Мустафи Джемілєва
Наріман Джелял

«На наш погляд, вони не мали жодних законних підстав проводити подібні дії. Ерол прибув із материкової України 20 січня до Криму, його дві години перевіряли на контрольно-пропускному пункті. Якщо його сюди пропустили, я можу зробити висновок, що його перебування на території Криму повністю законне, документи в нього в порядку. Один із «правоохоронців», коли їхав, нібито сказав, що вони можуть «і по-іншому» приїхати до родичів Мустафи Джемілєва», – розповів Наріман Джелял.

Джелял також повідомив, що наразі вирішується питання про оскарження дій «правоохоронців». Крім родинних зв’язків цієї сім’ї з лідером кримських татар Джемілєвим, який у Росії вважається екстремістом, у членів Меджлісу є й інша версія причин візиту російських служб.

Спецслужби у Криму проводять неформальний перепис усіх тих кримських студентів, які навчаються у вишах Туреччини
Наріман Джелял

«Тут напрошуються певні висновки. По-перше, це зв'язок із Мустафою Джемілєвим, родичі все ж таки. По-друге, це може бути пов’язано з тим, що Ерол навчається у країні, яка пов’язана з Туреччиною. За нашими даними, спецслужби у Криму проводять неформальний перепис усіх тих кримських студентів, які навчаються у вишах Туреччини. Для чого це робиться, можна тільки здогадуватись», – наголосив заступник голови Меджлісу кримських татар.

Це вже не перша спроба російських служб чинити тиск на родичів членів Меджлісу у Криму. Так, наприкінці минулого року дружина лідера кримських татар Сафінар Джемілєва була викликана на допит до «Слідчого комітету Росії у Криму». Крім того, співробітники ФСБ відвідали будинок батьків члена Меджлісу Ескендера Барієва. Повістку до «Слідчого комітету Росії у Криму» отримав і син члена Меджлісу кримськотатарського народу Різи Шевкієва.

1 лютого автоматники в масках і бронежилетах захопили адміністративну будівлю транспортного підприємства «СімСітіТранс». Фірма належить батькові координатора громадянської блокади Криму, віце-президента Всесвітнього конгресу кримських татар Ленура Іслямова.

Нехай забирають усі будинки. Коли повернемось назад, ми все повернемо. Нас це тільки робить сильнішими
Ленур Іслямов

«Уже два роки цей тиск триває. Він від м'якого сценарію перейшов до різкого. Під різними приводами вони хочуть позбавити всього того, що в мене є. Вони розуміють, що до мене вони дотягнутись не можуть, тому тягнуться до слабких місць. Нехай забирають усе, що хочуть. Нехай забирають усі будинки й нерухомість. Мені все одно. Ми все повернемо. Коли повернемось назад, ми все повернемо. Нас це тільки робить сильнішими», – розповів Ленур Іслямов.

Окупаційна влада Криму порушила низку «кримінальних справ» щодо лідерів кримськотатарського народу. Зокрема, наприкінці січня цього року «Київський районний суд» Сімферополя заочно обрав щодо народного депутата України Мустафи Джемілєва запобіжний захід у вигляді взяття під варту. У листопаді 2015 року «Слідчий відділ управління ФСБ Росії у Криму й Севастополі»​ порушив кримінальну справу щодо власника телеканалу АТR Ленура Іслямова.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар – Мустафі Джемілєву й Рефату Чубарову – заборонили в'їзд на півострів строком на п'ять років.

XS
SM
MD
LG