Доступність посилання

ТОП новини

Київські школярі під час карантину навчаються дистанційно


Ілюстративне фото (©Shutterstock)
Ілюстративне фото (©Shutterstock)

Учителі надолужують шкільну програму через Viber і Facebook

Валентина Балабанова

Київ – Тритижневий карантин, оголошений у зв’язку з епідемією грипу, не завадить київським школярам у засвоєнні предметів, запевняють учителі. Вони намагаються активно використовувати можливість дистанційного навчання – через соцмережі Вконтакте чи Facebook, а також завдяки додатку до смартфонів Viber. При цьому завдання оприлюднюють на веб-сторінках шкіл. Водночас викладачі наголошують: найбільшу відповідальність за таке віртуальне навчання несуть батьки. Зі свого боку, не всі батьки задоволені дистанційними уроками.

Учителі надолужують здоганяють шкільну програму через Viber і Facebook
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Карантин у школах столиці подовжено до понеділка, 8 лютого. «Київ зараз перебуває на піку епідемії. Щоб не наражати дітей на небезпеку, ми вирішили продовжити профілактичний карантин», – зазначила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Учителі намагаються активно використовувати час карантину для дистанційного навчання.

«Система дистанційного навчання хоч і діє в Україні, але не продумана до деталей. Хотілося, щоб були якісь консультації, поради від вчителів. Три тижні діти самі собі належать», − констатує киянка, мама двох школярів, яка забажала залишитися неназваною.

Вона занепокоєна кількістю надісланих вчителями завдань для своєї п’ятикласниці. З початку карантину вже тричі оновили завдання на сайті гімназії.

Завдань дуже багато, тому виходить так, що мама з татом перетворюються на репетиторів, причому з усіх предметів
Мама п’ятикласниці

«Завдань дуже багато, тому виходить так, що мама з татом перетворюються на репетиторів, причому з усіх предметів. Тут треба подати новий матеріал дитині, зробити з нею це завдання, проконтролювати. Звісно, якщо мама або тато працюють неповний день, то це варіант прийнятний, але ж в багатьох родинах такого немає. Виходить так, ніби діти отримали завдання, щось зробили, щось не зробили, щось зрозуміло, щось ні. Це не зовсім продумано», − запевняє мама п’ятикласниці.

Деякі з київських батьків не проти довготривалого карантину. Найголовніше для них – здоров’я дитини, а навчальну програму можна і наздогнати. Микита вчиться в першому класі, а Оксана в третьому. Мама цих дітей говорить, що старша донька вчить англійської молодшого, а вона, у свою чергу, перевіряє домашнє в обох. Завдання вчителі надсилають за допомогою додатку до смартфонів Viber. Батьки утворили групу, і вся інформація надходить туди. Не потрібно телефонувати кожній мамі окремо.

«Домашні завдання нам на цьому тижні на Viber скинули. Діти стараються і виконують домашні завдання. Нам обіцяють, що будуть якось наздоганяти всю цю програму. Як це все буде проходити? Я не в курсі», − говорить мама Микити і Оксани.

«Карантин потрібен, я згодна»

Якщо із завданнями для дітей молодших класів батьки ще можуть дати раду, то зовсім інша ситуація із навантаженням для одинадцятикласників, які цього року складатимуть Зовнішнє незалежне оцінювання.

«Карантин потрібен, я згодна, тому що багато дітей хворіє. Краще пересидіти вдома, а там програму якось будемо доганяти, для нас це не критично, тому що це не дев’ятий і не одинадцятий клас», − запевнила мама школярів.

В мене немає можливості займатися з репетитором, тому читаю вдома сама. Але, все одно, потрібна допомога і вчителя
Вікторія Андрєєва, випускниця

Цьогорічна випускниця однієї зі столичних шкіл Вікторія Андрєєва готується до ЗНО з історії. Третій тиждень їй бракує допомоги викладача для кращого розуміння предмета. Займатися окремо з репетитором можливості немає.

«Мені потрібно здавати ЗНО з історії і в мене вже немає можливості займатися з репетитором, тому читаю вдома сама. Але, все одно, потрібна допомога і вчителя», − розповіла Вікторія Андрєєва.

Київська учителька Поліна Шевченко запевняє, що діти можуть телефонувати до викладачів, якщо не розуміють завдань. І писати в соцмережах і через той же Viber. Водночас є змога приходити до школи, яка відкрита з десятої до першої години дня, незважаючи на карантин.

Створено сайт школи і на цьому сайті виставляємо завдання дітям. Якщо діти щось не розуміють, вони можуть звернутися телефоном до вчителя або підійти до школи
Поліна Шевченко, вчителька

«Створено сайт школи і на цьому сайті виставляємо завдання дітям. Напередодні карантину теж дали додаткові завдання. Якщо діти щось не розуміють, вони можуть звернутися телефоном до вчителя або підійти до школи», − зазначила Поліна Шевченко.

Заступник голови КМДА Ганна Старостенко запропонувала вчителям наздоганяти шкільну програму шляхом ущільнення, проходження кількох тем за один урок, щоб випускники могли вчасно підготуватися до ЗНО. Проте учням не надто подобається цей метод. Від великої кількості пройденого матеріалу за короткий час у голові – каша. Та від карантину є і свої плюси, говорять цьогорічні випускники. У них є час сконцентруватися на тих предметах, з яких складатимуть іспити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG