Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликає Росію припинити переслідування в Криму


Європейський парламент засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема кримських татар, в анексованому Росією Криму. Відповідну резолюцію депутати Європарламенту підтримали на пленарному засіданні у Страсбурзі.

Європарламент «рішуче засуджує безпрецедентний рівень порушень прав людини, зокрема, під приводом боротьби з екстремізмом або тероризмом, що здійснюється проти кримчан, в першу чергу проти кримських татар, які не виконують запроваджені так званою місцевою владою правила», – йдеться в резолюції.

Європарламент засудив обмеження свободи думки і мирних зібрань на півострові.

Євродепутати нагадали Росії, що вона як окупаційна влада несе відповідальність за безпеку всього населення півострова.

У резолюції Європарламент вкотре рішуче засудив незаконну анексію Криму Росією. У документі йдеться про те, що відновлення українського контролю над півостровом є однією з умов, необхідних для «встановлення співпраці з Росією, у тому числі призупинення відповідних санкцій».

У Криму від 25 по 31 січня перебувала делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки ситуації з правами людини на півострові.

Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року. Вони опублікують свій звіт за підсумками поїздки до анексованого Росією Криму навесні 2016 року.

XS
SM
MD
LG