Доступність посилання

ТОП новини

Режисер французького фільму про Майдан підтасував факти в інтересах Кремля – журналісти


Скріншот з сайту pltv.fr
Скріншот з сайту pltv.fr

«Я бачила справжні кадри. Це очевидна маніпуляція» – журналістка, яка перекладала інтерв’ю до фільму

Не вщухає скандал довкола фільму французького режисера Поля Морейро «Україна, маски революції», прем’єра якого відбулася 1 лютого на французькому телеканалі Canal+. Кореспонденти Радіо Свобода зв’язалися з французькою журналісткою, яка допомагала з перекладом інтерв’ю для цього фільму. Вона розповіла, що її французький колега приховав справжні наміри зробити проросійський пропагандистський фільм, спотворивши події в Україні.

Анна Чесановська – французький журналіст, перекладач. Саме їй режисер Поль Морейро запропонував перекладати інтерв’ю українських активістів. Журналістка розповіла про своє обурення, коли побачила вже змонтований фільм. Чесановська наголошує, що стрічка необ’єктивна. Деталі брехливого монтажу журналістка змалювала у статті для французького видання Libération.

Морейро навмисне вирвав окремі фрази, щоб Мосійчук і Білецький видавалися кривавими націоналістами, неонацистами і фашистами. До монтажу у репортажі нічого скандального не було
Анна Чесановська

«Я описала у статті, як саме режисер Морейро навмисне вирвав окремі фрази і змонтував все так, щоб Мосійчук і Білецький видавалися дійсно кривавими націоналістами, неонацистами і фашистами. До монтажу у репортажі нічого скандального не було, втім, те, як він був змонтований, журналістська начитка, його аналіз – вони зовсім змінили ці кадри. Я єдина людина, яка може це розповісти, бо я бачила справжні кадри. Я можу свідчити про те, як саме ці кадри були змонтовані. Це настільки очевидна маніпуляція», – каже Анна Чесановська.

Власний кореспондент журналу «Український тиждень» у Парижі Алла Лазарева спільно з іншими французькими колегами написала статтю у Le Monde з критикою маніпулятивного фільму про Україну. В інтерв’ю Радіо Свобода Лазарева розповіла, що вони звинувачують автора фільму в порушенні журналістських стандартів та підтасовці фактів.

Це імітація розслідування, людина підганяє все, що вона бачить і чує, під свої попередньо складені матриці
Алла Лазарева

«Цей фільм не може називатися журналістським доробком, і це суто пропагандистська робота. Це абсолютно маніпулятивний телесюжет, імітація розслідування, тобто це той варіант, коли людина підганяє все, що вона бачить і чує, під свої попередньо складені матриці та плани. Те, що це працює на інтереси саме Росії, і що фільм показово збігся в часі з дуже активною кампанією застосування санкцій – про це треба казати», – розповіла Лазарева.

Українська комісія з журналістської етики готує скаргу на дії телеканалу Canal+ та власне на режисера фільму Поля Морейро. В інтерв’ю Радіо Свобода секретар Комісії з журналістської етики Тетяна Котюжинська розповіла, що вони адресують скаргу французьким колегам із незалежних прес-рад Європи (Association de prefiguration d'un conseil de presse en France).

Коли ми зробимо нашу оцінку, ми передамо скаргу французьким колегам, і вона має відповідати французькому кодексу
Тетяна Котюжинська

«Ми маємо багато відгуків від журналістів, у яких є відеоматеріали і власні розслідування. Ми маємо чітко вказати для французької комісії – в чому полягає порушення професійної етики каналу та редакторів, які допустили до показу цей сюжет. Коли ми зробимо нашу оцінку, ми передамо скаргу французьким колегам, і вона має відповідати французькому кодексу, вимогам комісії. Журналіст і редактори каналу діяли непрофесійно і неетично», – повідомила секретар Комісії з журналістської етики.

Раніше кореспонденти французьких видань в Україні та українське посольство у Франції засудили сюжет стрічки. На їхню думку, він спотворює уявлення про справжні події в Україні. Режисер відповів на критику у своєму блозі. Він написав, що його фільм-розслідування суперечить загальноприйнятій картині, і що в мережі інтернет зустрівся з різким запереченням.

Українські ЗМІ показ фільму «Україна, маски революції» ігнорують, російські – не можуть натішитися. Зокрема, на прокремлівському телеканалі «Россия 24» ведуча новин розповідає, що «робота Поля Морейро детально розповідає про непривабливе закулісся того, що теперішня українська влада називає «шляхом до свободи» і «демократією». А на НТВ кажуть, що «... європейським глядачам розповіли правду про Майдан».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG