Доступність посилання

ТОП новини

Уряд чекає переформатування (огляд преси)


Яким воно буде, залежить від того, яка частина парламенту – політична чи бізнесова – візьме гору

Заява міністра економіки Айвараса Абромавичуса про відставку значно підвищила температуру в українському політикумі, констатує газета «День». Латентна політична криза, яка і раніше проявлялася у вигляді гучних заяв, наприклад, екс-голови СБУ Валентина Наливайченка про елітну корупцію і офшори, взаємні звинувачення представників влади, або відставки окремих міністрів в уряді, сьогодні швидко набирає обертів. Про те, як її зупинити, і з чого варто розпочати, «День» розповідає в статті «Політичний штопор».

У цьому ж числі експерти газети «День» розмірковують про перешкоди, які повинна подолати Україна, щоб мати шанси на вступ до НАТО. Публікація називається – «Хто саботує рух до НАТО?».

Найближчим часом уряд чекає чергове переформатування. Яким воно буде, залежить від того, яка частина парламенту – політична чи бізнесова – візьме гору. Експерти газети «Україна молода» в черговому скандалі вбачають неприховану боротьбу саме бізнесових груп за вплив на уряд. Мотивація президентської команди – взяти під більший контроль уряд, і якщо навіть Яценюк залишиться, то оточити його міністрами на ключових міністерствах, щоб контролювати уряд і таким чином відкласти дострокові парламентські вибори. Бо за достроковими парламентськими виборами може в когось виникнути ідея і дострокових президентських виборів, переконаний експерт газети.

Автор публікації в «Газеті по-українськи» нагадує, що в державі поки не узаконений лобізм. Відтак, якщо народний депутат відстоює чиїсь комерційні інтереси – це корупція. Адже легальний лобізм – це, насамперед, відкритість інформації про те, що конкретний депутат працює на інтереси певного бізнесмена. Тоді можна об’єктивно оцінювати аргументи депутата й ухвалювати рішення аж до підтримки його пропозицій. Однак в Україні лобізм відбувається здебільшого на шкоду державним інтересам і за рахунок державного бюджету. Докладніше про те, хто чиї інтереси лобіює в парламенті, розповідає «Газета по-українськи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG