Доступність посилання

ТОП новини

Міністри, які повернулися в уряд, поставили нереальні умови – Пекар


Валерій Пекар
Валерій Пекар

«Найгірший сценарій – коли професіоналів поженуть з уряду і їх місця займуть представники політичних кланів»

Київ – Якщо з уряду все-таки підуть міністри-реформатори, то це може призвести навіть не до парламентських виборів, а до соціального вибуху. Таку думку висловив співзасновник громадянської платформи «Нова країна» Валерій Пекар, коментуючи нинішню політичну кризу. В ефірі Радіо Свобода він назвав три можливі сценарії розвитку ситуації, що нині склалася в уряді.

Міністри, які повернулися на посади, поставили нереальні умови – Пекар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ця політична криза може мати кілька сценаріїв. Найкращий – коли парламент усвідомить, що подальше існування уряду, в якому фахівці-професіонали, які прийшли робити реформи, і представники політичних кланів, які прийшли гальмувати ці реформи, разом не можуть працювати. І призначить професійний, технократичний уряд, і дуже швидко, менш ніж за рік, зробить основні зміни в країні.

– Але ж і нинішній уряд називали технократичним?

Найвищі рейтинги мають міністерства, очолювані професіоналами

– Уряд, яким керує політик, що очолює одну з правлячих партій, не може називатися технократичним. За висловом, який приписують Вінстону Черчіллю, політики відрізняються від державців тим, що політик думає про наступні вибори, а державець – про наступні покоління. У цьому і полягає різниця, що описує ставлення різних міністрів і керівників до процесу реформування держави. І якщо ми прослідкуємо рейтинги міністерств, то побачимо, що найвищі рейтинги мають міністерства, очолювані професіоналами, а внизу – міністерства, очолювані політиками, представниками політичних кланів.

– Кого з міністрів ви можете назвати професіоналами і кого варто було б залишати в уряді?

– Міністри Айварус Абромавичус, Андрій Пивоварський і Олексій Павленко якраз і є яскравим прикладом міністрів-професіоналів. Під керівництвом яких досягнуті досить значні прориви у різноманітних сферах. І це відзначають як вітчизняні експерти, так і міжнародні.

І якщо повернутися до першого питання, найгірший сценарій – це, звичайно, коли професіоналів поженуть з уряду і їх місце займуть представники політичних кланів. І тоді наш уряд буде не урядом «професіоналів», як має бути, а урядом «без професіоналів». Це найгірший сценарій, який дуже швидко призведе до остаточного руйнування української економіки і єдності українського суспільства.

– Якщо реалізовуватиметься цей сценарій, він пришвидшить позачергові вибори?

Я боюся, що уряд без професіоналів, який складатиметься лише з представників політичних кланів, пришвидшить не стільки наступні парламентські вибори, скільки величезний соціальний вибух

– Я боюся, що уряд без професіоналів, який складатиметься лише з представників політичних кланів, пришвидшить не стільки наступні парламентські вибори, скільки величезний соціальний вибух. Тому що як керують непрофесіонали, ми вже бачили, до чого може привести абсолютно безконтрольне розкрадання коштів платників податків.

Може бути й інший, проміжний сценарій, який можна назвати «Кабінет міністрів без міністрів», коли всі міністри будуть у підвішеному стані – так само, як останні півроку був міністр охорони здоров’я. А прем’єр усім керуватиме одноосібно.

Крім того, важливо зазначити – міністри начебто повернулися в уряд і забрали свої заяви про відставку (йдеться про міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, міністра інфраструктури Андрія Пивоварського та міністра інформаційної політики Юрія Стеця – ред.), але поставили дуже вагомі умови. Ці умови неможливо виконати. Міністр охорони здоров’я поставив умову, щоб були проголосовані ключові законопроекти щодо реформи охорони здоров’я, яка повністю загальмована в Україні. Міністр інфраструктури – щодо зарплат держслужбовцям, а це означає швидке впровадження закону про державну службу, який був підписаний президентом 31 грудня минулого року, який весь рік дуже важко проходив через уряд і парламент. Тобто ці умови ні парламент, ні прем’єр-міністр, ні політичні клани, які керують країною, не зможуть виконати. Навіть якщо дуже захочуть.

Чи дійсно ми матимемо уряд міністрів, які мають всі необхідні важелі для втілення важливих реформ, чи це просто черговий поворот великої політичної кризи

І це повертає нас до питання: чи дійсно ми матимемо уряд міністрів, які мають усі необхідні важелі для втілення важливих реформ, чи це просто черговий поворот великої політичної кризи, яку ми сьогодні маємо в Україні. За тиждень ми знову побачимо заяви міністрів, бо їхні умови не можуть бути виконані.

– За такої ситуації, чи є сенс в звіті уряду у Верховній Раді?

– Звіт уряду необхідний. Більше того, він був необхідний ще у грудні. Для того, щоб суспільство побачило, що насправді зроблено, а що не зроблено. Побачили реальну ціну кожному міністру і кожному міністерству, роботі кожного керівника. Необхідно обов’язково звітувати, тому що люди є топ-менеджерами, які призначені парламентом. Як ми можемо без звіту їх відпускати? Лише фахівці читали реальній звіт уряду і бачили, скільки там порожніх слів, радянського канцеляриту. А широкий загал суспільства бачить лише первинні ознаки: з’явилася нова патрульна поліція або прозорість закупівель, або збільшилися бюджети їхніх містечок через децентралізацію. І так само провали: в реформі прокуратури, судовій системі, демонополізації і так далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG