Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті посадовці розпродали землю, призначену учасникам бойових дій – Москаль


Геннадій Москаль, архівне фото
Геннадій Москаль, архівне фото

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що в області «аферисти з Держгеокадастру» продали землю, що була призначена для учасників бойових дій на сході України.

Аферу виявили після того, як учасники бойових дій, яким виділили землю, з’ясували, що ділянки вже продані іншим людям, і прийшли скаржитися в облдержадміністрацію, написав Москаль на своєму сайті.

Оскільки земля розташована поза межами населених пунктів, її виділяють не міські чи сільські ради, а управління Держгеокадастру, пояснив голова ОДА. І коли учасники бойових дій прийшли оформляти документи, то виявили, що ділянки продані іншим особам, «причому за дуже дивною схемою», поінформував він.

«Аферисти купили фруктові дерева, які ростуть на ділянці, а потім подали в Держгеокадастр документи, що хочуть приватизувати землю під цими деревами, які виступають об’єктами нерухомості! І Держгеокадастр дійсно визнає дерева об’єктами нерухомості, продає землю і вносить про це відомості в єдиний земельний кадастр. Це повний абсурд, але так зроблено», – повідомив Москаль.

За його словами, працівник Держгеокадастру, що провів цю оборудку, втік на лікарняний, але його немає ні в лікарні, ні вдома, а люди ходять скаржитися в ОДА. «Я цілком поділяю їхнє обурення, але вплинути безпосередньо на Держгеокадастр не можу, оскільки він напряму підпорядковується Києву. Тепер треба звертатися в правоохоронні органи, відкривати кримінальні провадження, скасовувати відомості в земельному кадастрі через суд і т. д., що займе купу часу… Причому це далеко не єдина афера із землею на Закарпатті. За такою ж схемою приватизували величезні виноградники у Виноградівському районі, визнавши об’єктами нерухомості виноградні кущі», – додав голова ОДА.

За його словами, така централізація земельних ресурсів, що була здійснена свого часу за влади колишнього президента Віктора Януковича і існує й досі, свідчить, що «ніякої децентралізації, про яку стільки говорять останнім часом, немає» і що «всі розмови про реформу – це пусті балачки, ніякої реальної децентралізації Київ не хоче!»

Нині у Верховній Раді перебуває в очікуванні на остаточне ухвалення законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації, що має на меті передати значне число повноважень на місця. Але через те, що частиною цього законопроекту є й затвердження особливого тимчасового порядку місцевого самоврядування окупованих частин Донбасу, є великі сумніви, чи в разі голосування за нього набереться принаймні 300 голосів, тому розгляд цього питання все відкладають.

XS
SM
MD
LG