Доступність посилання

ТОП новини

Мером Запоріжжя Буряком зацікавилися у Генпрокуратурі


Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк
Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк

Якщо суд обере виправні роботи, то запоріжці зможуть спостерігати, як мер міста підмітає вулиці – Владислав Куценко

Запоріжжя – Третій місяць від початку роботи нових міських голів, обраних на виборах восени 2015-го року. Одні починають свою каденцію проектами з розвитку рідних населених пунктів, а інші – з кримінальних проваджень. Ім’я Запорізького міського голови Володимира Буряка фігурує у двох справах, розслідуваннями яких опікується Генеральна прокуратура України.

Мером Запоріжжя Буряком зацікавилися у Генпрокуратурі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження щодо міського голови Запоріжжя Володимира Буряка за статтею 172 Кримінального кодексу – «грубе порушення законодавства про працю». Посадовця підозрюють у незаконному звільнені директора департаменту житлово-комунального господарства міськради Валерія Безлепкіна.

У міськраді кажуть, що діяли в правових рамках. Прес-секретар мера Ольга Мішок пояснює: Валерія Безлепкіна звільнили через реорганізацію і ліквідацію посади директора департаменту ЖКГ.

«Офіційно пану Безлепкіну про це було повідомлено, і також, як цього вимагає закон, йому було запропонована інша, вакантна на той час посада. Про що є лист, що пан Безлепкін ознайомився з цим наказом від 25 травня 2015-го року», – каже Ольга Мішок.

Зміни у структурі органу влади набули чинності ще у липні минулого року. З цього періоду Валерій Безлепкін не з’являвся на роботі, адже був на лікарняному, а згодом брав участь у місцевих виборах в Харкові, додає Ольга Мішок.

«Однак, є два пробіли: це період з 6 по 16 листопада 2015-го року і період з початку робочих днів 2016 року, тобто з 4 січня до 16 січня не було жодних документів, які б посвідчували поважну причину його не появи на роботі. Відтак 16 січня міським головою було підписано розпорядження про звільнення пана Безлепкіна», – розповідає речниця Володимира Буряка.

Натомість Валерій Безлепкін каже: у зв’язку з реорганізацією департаменту йому не запропонували нової посади. Тому щодо порушення своїх трудових прав він звернувся до Генеральної прокуратури України.

«Згідно з діючим законодавством, Запорізький міський голова був зобов’язаний надати мені вакантну посаду, які були в міській раді. Це посади директорів департаментів, директорів комунальних підприємств, але, зловживаючи своєю владою, він не надав посади, а звільнив мене в період лікарняного», – розповідає Валерій Безлепкін.

Хто винний у службовому недбальстві – визначатиме слідство

Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк може стати фігурантом і кримінального провадження проти посадових осіб запорізької міськради та металургійного комбінату «Запоріжсталь». Підприємство підозрюють у несплаті коштів пайової участі в розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури Запоріжжя. Внаслідок цього бюджет міста не отримав 150 мільйонів гривень, пояснює представник Генпрокуратури Владислав Куценко.

«Хто саме із Запорізької міської ради – чи керівник, чи його заступники, чи інші особи – це будуть визначати у процесі слідства, але відповідно до повідомлення, яке надійшло до органів прокуратури, документи, на підставі, яких ми кримінальне провадження розпочали, там саме йде посилання на керівництво комбінату «Запоріжсталь» та керівника Запорізької міської ради», – розповідає прокурор.

Прес-секретар міського голови Володимира Буряка запевняє: жодних паперів щодо пайової участі «Запоріжсталі» у розвитку інфраструктури міста мер не підписував.

«У період з 25 листопада, з того часу, як міським головою є Володимир Вікторович Буряк, не було жодного документа від «Запоріжсталі» – ні прохання, ні заяви, ні листа – нічого не було про проекти будівництва, яке б підпадало під норми власне законодавства, згідно з яким виплачується пайовий внесок», – каже Ольга Мішок.

Виправні роботи чи позбавлення права обіймати посаду?

Скільки триватимуть слідчі дії у цій справі в Генпрокуратурі прогнозувати не беруться. Натомість найближчим часом планують викликати міського голову на допит щодо звільнення директора департаменту ЖКГ. Владислав Куценко переконаний: жодних перепон для найшвидшого її передання до суду немає, адже аналогічну справу щодо попередника чинного мера Запоріжжя Олександра Сіна вже розглядають у суді.

«Він за таких самих обставин також звільнив керівників медичних установ. Прокуратура розпочала відносно нього кримінальне провадження також за 172-ю статтею, повідомила Сіну про підозру – він ще був міським головою – і навіть направила до суду обвинувальний акт», – каже прокурор.

У разі визнання судом міського голови Володимира Буряка винним у незаконному звільненні директора департаменту ЖКГ міськради, очільнику Запоріжжя загрожує позбавлення права обіймати посаду міського голови до трьох років або виправні роботи, каже представник Генпрокуратури Владислав Куценко.

«Якщо суд обере друге покарання у вигляді 2 років виправних робіт, то запоріжці зможуть спостерігати, як мер міста підмітає вулиці або підстригає газони», – пояснює прокурор.

Наразі адвокати Валерія Безлепкіна вимагають відсторонення Володимира Буряка від виконання посадових обов’язків на період слідства та суду.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG