Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські активісти закликають ЄС продовжити тиск на Мінськ


Білоруські активісти закликають ЄС продовжити тиск на Мінськ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Лукашенко по суті залишається «пострадянським диктатором», європейське демократичне суспільство йому чуже – Беляцький

Один із провідних білоруських опозиціонерів закликає Європейський союз продовжити тиск на авторитарного президента Білорусі через становище з правами людини і громадянськими свободами, незважаючи на потепління відносин між Брюсселем і Мінськом останнім часом.

Білоруські активісти закликають ЄС продовжити тиск на Мінськ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олесь Беляцький, який провів майже три роки в ув’язненні за звинуваченнями в уникненні податків, які правозахисники називають політично мотивованими, заявляє, що в Білорусі від часу звільнення групи політв’язнів у серпні 2015 року не сталося більше ніяких змін на краще в галузі демократії, хоча білоруська влада почала останнім часом діалог із європейськими посадовцями.

В інтерв’ю Радіо Свобода, яке Беляцький дав, перебуваючи у Брюсселі, він нагадав, що білоруські правозахисні організації ухвалили спільний документ, у якому звертають на це увагу ЄС.

Ми очікуємо від Європейського союзу все-таки політичного тиску на білоруську владу з тим, щоб простір демократії і простір прав людини в Білорусі розширювався
Олесь Беляцький

«Я сподіваюся, що це поліпшення становища, ці розмови, що почалися між європейськими чиновниками і білоруською владою, не приведе до «заговорювання» ситуації, коли все це тільки розмовами й закінчиться. Ми очікуємо від Європейського союзу все-таки політичного тиску на білоруську владу з тим, щоб простір демократії і простір прав людини в Білорусі розширювався, щоб усе це не закінчувалося тільки посмішками й поклонами», – сказав Беляцький.

Він і активістка боротьби за свободу засобів інформації Жанна Литвина ведуть серед посадовців Євросоюзу кампанію на підтримку своєї позиції напередодні очікуваного рішення ЄС щодо долі санкцій стосовно Білорусі.

Зокрема, за словами Литвиної, Європейський союз мав би звернути увагу й на майбутні парламентські вибори в Білорусі, що мають відбутися у вересні. «Усередині самої Білорусі треба відмовитися від принципу фальсифікації результатів виборів на догоду одній людині чи кільком людям, тобто мають працювати демократичні принципи й механізми», – каже вона.

Чи змінить скасування санкцій «пострадянського диктатора»?

Євросоюз іще кілька років тому наклав санкції на 170 фізичних осіб і три контрольовані державою компанії в Білорусі після нової хвилі придушення в цій країні демократичних свобод та інституцій громадянського суспільства, та минулого року, в жовтні, зупинив їхню чинність. Термін цього зупинення збігає 29 лютого, а далі ці санкції можуть бути або скасовані остаточно, або відновлені і продовжені рішенням усіх 28 країн-членів ЄС. За повідомленнями, міністри закордонних справ країн ЄС обговорять білоруське питання 15 лютого.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко дещо поліпшив останнім часом образ своєї влади в Європі – і завдяки переговорам із нею, і через звільнення групи політичних в’язнів, і також тим, що організував у Мінську переговори про врегулювання на сході України й відкинув тиск Москви щодо визнання претензій Росії на анексію українського Криму.

Але це лише невеличкий відступ Лукашенка від його попереднього курсу, каже Беляцький, а по суті він і далі залишається «пострадянським диктатором», що краще почувається у «клубі диктаторів» разом із президентом Росії і керівниками середньоазійських країн, а європейське демократичне суспільство йому цілком чуже.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG