Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: три фракції коаліції не підтримують Яценюка як прем’єра


Юрій Луценко, архівне фото
Юрій Луценко, архівне фото

У прем’єр-міністра Арсенія Яценюка немає підтримки коаліції для ухвалення рішень у Верховній Раді, тому необхідно шукати вихід із цієї політичної кризи, заявив лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

«На жаль, сьогодні вже три фракції («Самопоміч», «Батьківщина» і «Радикальна партія» – ред.) заявили, що не хочуть його бачити, і кількість депутатів у цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вони не голосують. Ми неодноразово заявляли, що коаліція не приймає до себе «Опозиційний блок» і його уламки, і сьогоднішня коаліція у 300 голосів є єдино можливою. Коли три фракції заявляють, що не готові працювати з прем’єром Яценюком, це означає, що він не зможе працювати з коаліцією, і переформатувати коаліцію він також не зможе», – заявив Луценко.

«За результатами сьогоднішньої зустрічі керівників фракцій із прем’єр-міністром, на жаль, мушу констатувати, що маємо вже стовідсотково оформлену політичну кризу в коаліції й у коаліційному уряді. У нас є цілий «парад» різних заяв. Із одного боку, «Народний фронт» ультимативно говорить тільки про прем’єра Яценюка, з іншого боку, тепер уже три фракції ультимативно говорять про прем’єра не Яценюка», – сказав голова фракції «Блоку Порошенка».

Також він наголосив, що заява голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка про вихід фракції з переговорів із коаліцією свідчить про те, що в уряду не буде голосів для проведення законопроектів і, відповідно, реформ.

На сьогодні фактом стало те, що «в уряду Яценюка немає 226 голосів для ухвалення важливих законів», – сказав Луценко.

«Я б порекомендував колегам відмовитися від ультиматумів, і рішення завжди знайдеться», – додав він.

Він сказав, що говорив із представниками «Батьківщини» та «Самопомочі», які дотримуються твердої позиції щодо зміни прем’єра. «Ніякі зміни віце-прем’єрів, міністрів не змінять ситуації, коли ці фракції не приймають на посаді прем’єра Яценюка», – заявив Луценко і додав, що до цієї ж позиції приєдналася і фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

Водночас фракція «Блоку Петра Порошенка», за словами Юрія Луценка, жодного разу ультиматумами не говорила, а намагається знайти вирішення цієї ситуації для того, щоб «цей рік у країні працювали найняті народом депутати та уряд».

«Ми вважаємо, що в України найдорожчий ресурс – час. І відпускати на чергову виборчу кампанію щонайменше півроку тільки для того, щоб дві фракції помінялися місцями у своїй чисельності, немає ніякого сенсу», – заявив лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Керівники фракцій зустрічалися з прем’єр-міністром, щоб обговорити можливість переформатування уряду, про необхідність чого політики говорять останнім часом.

XS
SM
MD
LG