Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент щодо України тримається разом, але в Путіна є надійні друзі – Штєтіна


Засідання Європарламенту. Архівне фото
Засідання Європарламенту. Архівне фото

«Шафхаузера звинувачують у тому, що саме він привозить із Росії фінансування для «ультраправих» Євросоюзу»

Депутат Європейського парламенту від Чехії Яромір Штєтіна – один із активних симпатиків України. Він голосував за збереження санкцій проти Росії, закликав та закликає Кремль повернути анексований Крим. Незабаром Штєтіна вкотре вирушає на Донбас як європосланець, аби розібратись, чи виконуються мінські угоди. Політик переконаний, що всупереч хиткому перемир’ю, Кремль не припиняє воювати в інформаційному полі. Про пропаганду Росії в Європарламенті він розповів Радіо Свобода.

Російська пропаганда – один із сильних інструментів боротьби у гібридній війні, яку веде Російська Федерація проти конкретних країн ЄС та Євросоюзу зокрема


– Я думаю, що головна мета російської пропаганди – розділити Європейський союз. Тому російська пропаганда – один із сильних інструментів боротьби у гібридній війні, яку веде Російська Федерація проти конкретних країн ЄС та Євросоюзу зокрема.

Євросоюз – це величезний спектр, де представлені різноманітні політичні сили, популярні в Європі. Так само Європарламент має 750 членів, і у кожного свої переконання. У чинному складі переважають «ліві», і проросійські симпатії почали звучати частіше. Зокрема тому, що багато європейських політиків не готові поставити питання прав людини над торговельними інтересами власних держав.

Тож Ви помічаєте прояви російської пропаганди в Європарламенті?

Жан-Люк Шафхаузера звинувачують у тому, що саме він привозить із Росії фінансування для «ультраправих» Євросоюзу

– Прояви такі в Європарламенті є, звісно. Цікаво, що на засіданні цього законодавчого органу можете спостерігати, як його «правий край» – «лепенівці» з Франції – та «лівий край» співпрацюють і голосують практично однаково. І координація ця є досить вузькою. Наприклад, близького соратника Марін Ле Пен Жан-Люк Шафхаузера звинувачують у тому, що саме він привозить із Росії фінансування для «ультраправих» Євросоюзу.

Штєтіна: «лепенівці» та комуністи – надійні друзі Путіна в Європарламенті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00


– А хто найкращі друзі Російської Федерації в Європі?

– Традиційно найкращі торговельні відносини з Росією має Німеччина. І ця держава часто поводиться несолідарно з іншими країнами ЄС, розхитуючи тим самим політику Євросоюзу. А це дуже «на руку» Володимиру Путіну.

Росія бреше – ми бачимо і зазначаємо це в кожній резолюції стосовно справ в Україні

Я розумію, що з Росією треба торгувати, однак на рівних умовах. І не тоді, коли Росія бреше – ми бачимо і зазначаємо це в кожній резолюції стосовно справ в Україні. Тож якби Росія поводилась відкрито і прямо – можна було би вести з нею торгівлю.

Утім, загалом Європарламент у тому, що стосується України, тримається разом.

Європарламент розуміє, що Росію слід примусити віддати Крим - Штєтіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Ми ухвалювали резолюцію щодо Криму, заявили, що Крим є окупованим, і що не можна допустити, аби санкції проти Російської Федерації зняли


Минулого тижня ми ухвалювали резолюцію щодо Криму, і понад 400 делегатів (472 голоси «за» – ред.) підтримали її. Проголосувавши, ми заявили, що Крим є окупованим, і що не можна допустити, аби санкції проти Російської Федерації зняли.

Проти були комуністи та «лепенівці», утім, вони не набрали навіть 100 голосів (79 делегатів проголосували «проти» – ред.) Тож є розуміння, що Росію слід змусити повернути Крим та відкликати своїх вояків із України. Адже те, що відбулось – велика загроза світовій безпеці. 70 років тримався в Європі мир, і з часів Другої світової війни не було, щоби одна держава так напала на іншу.

– Ви плануєте незабаром ще один візит на Донбас. Наскільки ефективно, на Вашу думку, Україна протистоїть пропаганді?

– Україна в стані війни, як і свобода слова в світі загалом. І я знаю, що раніше вплив російської пропаганди був надзвичайно сильним на Донбасі, адже багато хто там дивився російські канали. І українська влада втрутилась у це, обмеживши їхню трансляцію. Вважаю, це можна робити лише за умов війни. Проте навіть у такому випадку – це ризиковано, адже загрожує свободі слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG