Доступність посилання

ТОП новини

«Народний фронт» заявив про відповідальність усіх фракцій коаліції за роботу уряду


Арсеній Яценюк, архівне фото
Арсеній Яценюк, архівне фото

Фракція «Народний фронт» у Верховній Раді заявила, що уряд коаліції «Європейська Україна» сформований п’ятьма парламентськими фракціями і є не персональним «урядом Арсенія Яценюка», а коаліційним урядом, очолюваним прем’єром Яценюком. Тому відповідальність за роботу Кабінету міністрів несуть усі фракції коаліції, мовиться в заяві.

«Зараз усе залежить від того, чи здатні ми ухвалювати відповідальні політичні рішення і спільними зусиллями рухатися далі, чи дехто буде намагатись перекинути всю відповідальність персонально на Арсенія Яценюка. Прем’єр-міністр та члени уряду оголосили основні принципи, які мають лягти в основу спільного плану дій усієї владної команди: відсутність залаштункового політичного тиску, відповідальність, прозорість ухвалення рішень і розподіл повноважень між гілками влади. Фракція «Народного фронту» сподівається, що і президент, і колеги в коаліції підтримують ці принципи», – мовиться в заяві фракції партії, керівником якої є Яценюк.

Лідер фракції Максим Бурбак у телевізійному виступі після оголошення цієї заяви закликав колег, які входять до фракцій коаліції, «все ж таки розпочати працювати і зосередитися на впровадженні реформ далі». «Треба в самій коаліції зрозуміти, як ми будемо рухатися далі», – додав він.

Раніше в понеділок, 8 лютого, лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що у прем’єр-міністра Арсенія Яценюка немає підтримки коаліції для ухвалення рішень у Верховній Раді, тому необхідно шукати вихід із цієї політичної кризи. За словами Луценка, вже три фракції («Самопоміч», «Батьківщина» і «Радикальна партія») заявили, що не хочуть бачити Яценюка на посаді прем’єра, і кількість депутатів у цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вони не голосують.

«На жаль, мушу констатувати, що маємо вже стовідсотково оформлену політичну кризу в коаліції й у коаліційному уряді. У нас є цілий «парад» різних заяв. Із одного боку, «Народний фронт» ультимативно говорить тільки про прем’єра Яценюка, з іншого боку, тепер уже три фракції ультимативно говорять про прем’єра не Яценюка», – сказав голова фракції «Блоку Порошенка».

Луценко порекомендував колегам «відмовитися від ультиматумів, і рішення завжди знайдеться».

Він сказав, що говорив із представниками «Батьківщини» та «Самопомочі», які дотримуються твердої позиції щодо зміни прем’єра. «Ніякі зміни віце-прем’єрів, міністрів не змінять ситуації, коли ці фракції не приймають на посаді прем’єра Яценюка», – заявив Луценко і додав, що до цієї ж позиції приєдналася і фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

Водночас фракція «Блоку Петра Порошенка», за словами Юрія Луценка, жодного разу ультиматумами не говорила, а намагається знайти вирішення цієї ситуації для того, щоб «цей рік у країні працювали найняті народом депутати та уряд».

Керівники фракцій зустрічалися з прем’єр-міністром, щоб обговорити можливість переформатування уряду, про необхідність чого політики говорять останнім часом.

XS
SM
MD
LG