Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про нову більшість: Ляшко входить – і виходить


Члени Кабінету міністрів України в урядовій ложі парламенту після ухвалення держбюджету-2016, 25 грудня 2015 року
Члени Кабінету міністрів України в урядовій ложі парламенту після ухвалення держбюджету-2016, 25 грудня 2015 року

Замість шукати порозуміння, політики загралися в ультиматуми – політолог Фесенко

Київ – Політичні сили не можуть досягти порозуміння щодо оновлення парламентської більшості. Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляє, що в прем’єр-міністра Арсенія Яценюка немає підтримки для ухвалення рішень у парламенті. Тим часом лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про вихід очолюваної ним фракції з переговорного процесу щодо переформування парламентської більшості. Водночас він не виключає, що Радикальна партія може повернутися до оновленої парламентської більшості.

Переговори про нову більшість: Ляшко входить – і виходить
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У прем’єр-міністра Арсенія Яценюка немає у парламентській більшості підтримки, достатньої для ухвалення рішень. За таких умов жодні зміни віце-прем’єрів, міністрів не змінять ситуації, якщо більшість не сприймає чинного главу уряду.

Юрій Луценко
Юрій Луценко
Уже три фракції ультимативно говорять про прем’єра – не Яценюка
Юрій Луценко

«Маємо уже 100% політичну кризу коаліції і уряду. Ми маємо цілий парад протилежних заяв: з одного боку, «Народний фронт» ультимативно говорить лише про прем’єра Яценюка, з іншого боку, тепер уже три фракції ультимативно говорять про прем’єра – не Яценюка», – каже голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко, коментуючи результати зустрічі представників голів фракцій за участі прем’єра та спікера.

Радикали не хочуть ні посад, ні перевиборів

Олег Ляшко
Олег Ляшко

У свою чергу, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив про вихід з переговорного процесу, бо фракції коаліції не враховують пропозиції радикалів щодо нової коаліційної угоди та, на її основі, формування нового уряду.

Нам наполегливо пропонували звести розмову до банального поділу посад
Олег Ляшко

«Замість обговорення програмових засад діяльності нової коаліції та уряду нам наполегливо пропонували звести розмову до банального поділу посад. Я їм кажу про принципи, про програму дій, а вони мені – про посади!» – обурюється очільник радикалів.

Водночас Олег Ляшко зауважив, що повністю не відкидає можливість повернення до коаліції, адже дострокові вибори зараз небажані. За його словами, «ми знову запропонуємо взяти участь у формуванні коаліції, тому що в результаті дострокових виборів до влади повернеться банда Януковича».

Зараз політики не домовляються, а грають ролі – політолог

За теперішньої ситуації в Арсенія Яценюка мало шансів зберегти за собою посаду прем’єр-міністра. Утім, відставка не відбудеться доти, доки Україна не отримає черговий транш кредиту МВФ. За попередньою інформацією, відповідне рішення рада директорів МВФ має ухвалити вже цього місяця.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Посунути Яценюка – це стане перемогою для малих фракцій коаліції. Вони цим будуть хвалитися перед виборцями, мовляв, це ж ми посунули Яценюка. В принципі, для того, щоби в перспективі стабілізувати уряд, Яценюка треба буде замінити. Не може бути прем’єр-міністром людина із величезним антирейтингом», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Це ігри політиків! У цій виставі кожен грає свою роль. Грати роль головне, а не домовлятися!
Володимир Фесенко

На думку експерта, зараз, замість шукати порозуміння, політики загралися в ультиматуми. Та водночас, більшість політичних сил воліли б уникнути дострокових парламентських виборів. Відтак теперішню їхню непоступливість не варто переоцінювати.

«Не сприймайте це як щось серйозне! Це ігри політиків! Всіх влаштовує нинішня коаліція. Ну, вийшов Ляшко – але з кінця минулого року натякає, що готовий повернутися. У цій виставі кожен грає свою роль. Грати роль головне, а не домовлятися! Думаю, що зараз боротьба іде не за дострокові вибори», – упевнений Володимир Фесенко.

Фракції парламентської більшості мають намір продовжувати обговорювати переформатування Кабміну та оновлення коаліційної угоди. Звіт уряду запланований на 16 лютого, а відтак у парламенті можуть порушити питання про довіру чинному Кабміну.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG