Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко про погрози «ДНР» полоненим: «Де заяви наших партнерів по норманському формату?»


Ілюстраційне фото. Акція протесту у Маріуполі. Січень 2015 року
Ілюстраційне фото. Акція протесту у Маріуполі. Січень 2015 року

«Чим менше залишається заручників на окупованих територіях, тим серйозніше Кремль використовує їх задля шантажу України»

Погрози проросійських бойовиків застосувати смертну кару до українських полонених – це «методи «ІДІЛ» проти українських громадян», так відреагувала на них уповноважена президента з врегулювання конфлікту на Донбасі, член підгрупи з обміну полоненими у Мінську Ірина Геращенко. У розмові з Радіо Свобода Геращенко зазначила, що звільнення заручників має стати однією з ключових тем на найближчій зустрічі у «норманському форматі». Угруповання «ДНР» напередодні поширило заяву, що у нього немає заручників, оскільки усі вони під «слідством» або вже «засуджені», й тому у списки обміну полоненими включатися не будуть.

Чим менше залишається заручників на окупованих територіях, тим серйозніше проросійські бойовики, Кремль, використовують їх задля шантажу України

– Насправді, сьогодні заручники є чи не єдиним інструментом шантажу, який бойовики можуть використовувати проти України. Адже очевидно, що це долі живих людей, долі наших героїв. Зараз це дуже болюча тема. І чим менше залишається заручників на окупованих територіях, тим серйозніше проросійські бойовики, Кремль, використовують їх задля шантажу України. Очевидно, що це для них як елемент торгу, який, я думаю, і Кремль зацікавлений в останню хвилину виставити на торги. Можливо, щоб з них санкції знімали.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Тому в цій ситуації важливо, щоб Україна не мовчала, щоб ми порушували питання неприпустимості невиконання ключових пунктів мінських угод, а це пункти, що стосуються безпеки, це гуманітарні пункти. Дуже важливою є і позиція нашого дипломатичного відомства та всіх неурядових організацій. Так, зараз увага світу прикута до політичних аспектів мінських угод, але ключовими є безпековий та гуманітарний аспекти. Чомусь я не бачу серед неурядових організації заяв про неприпустимість смертної кари, методів «ІДІЛ» проти українських громадян, які сьогодні утримуються на окупованій території. Україна, як і Росія, яка несе повну відповідальність за дії контрольованих нею бойовиків, є членом Ради Європи, ОБСЕ, і будь-які навіть натяки на смертну кару, на порушення прав людини – це перекреслення засад цих організацій.

Я використовую кожну міжнародну зустріч, щоб нагадати про невиконання саме гуманітарних пунктів мінських угод. Про це потрібно просто кричати.

– Роблячи таку заяву, чого незаконні збройні формування намагаються домогтися на переговорах?

Це тиск на мінську групу для того, щоб ми йшли на поступки бойовикам в інших питаннях, наприклад, політичних

– Очевидно, по-перше, це шантаж самих наших хлопців і жінок, які утримуються в бойовиків. А сьогодні, за останньою інформацією, яку щотижня оновлює Служба безпеки України, в заручниках 136 громадян України. Це і військові, і цивільні, і ті 9 громадян України, яких утримують політв’язнями в російських в’язницях. І, власне, такі заяви – це шантаж родин цих людей, яких зараз утримують бойовики. Тому що після різних інтерв’ю і заяв мами, дружини просто в розпачі. Телефонують, розповідають про те, що представники «ДНР» зробили заяви, що вони на 30 років ув’язнять наших дітей. Очевидно, що це намагання дестабілізувати ситуацію, в тому числі, створити тиск і на мінську групу для того, щоб ми, можливо, йшли на поступки бойовикам в інших питаннях, наприклад, політичних.

Про це потрібно кричати. І українська сторона це робить, але де заяви наших партнерів по «норманському формату»?

Але наша позиція є суворою і чіткою. Бойовики і Російська Федерація зробили заяви ще 13 січня, що має бути розблоковане питання звільнення, і мають бути звільнені понад двадцять українців, які утримуються бойовиками. Минув місяць, і цього немає. Про це потрібно кричати. І українська сторона це робить, але де заяви наших партнерів по «норманському формату»? І тому, мені здається, що на найближчій зустрічі у «норманському форматі», яка має відбутися на рівні представників міністрів закордонних справ, саме звільнення заручників і безпекова ситуація мають стати однією з ключових тем.

– На Вашу думку, наскільки реалістичні ці погрози бойовиків?

Коментувати заяви незрозуміло кого я не буду, але якщо ці заяви є, це означає, що життю наших громадян є загроза

– Десятки українців залишаються заручниками – а отже, щодня їхньому життю загрожує небезпека, здоров’ю загрожує небезпека, бо серед них є люди з серйозними діагнозами, серед них є поранені, до цих людей не допускають Міжнародний Червоний Хрест, попри вимоги України, що Червоний Хрест має бути допущений – до питання звільнення заручників, до пошуку зниклих без вісти. Попри обіцянки Росії, що це буде дотримано, попри обіцянки контрольованих Росією бойовиків, що все скоро відбудеться. І тому коментувати заяви незрозуміло кого я не буду, але якщо ці заяви є, це означає не просто шантаж родичів, а це означає, що життю наших громадян є загроза. І світ має на це суворо реагувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG