Доступність посилання

ТОП новини

Директор Національної розвідки США Клеппер про агресивну політику Росії щодо України у 2016 році


Джеймс Клеппер
Джеймс Клеппер

«Путін є першим лідером після Сталіна, який збільшив територію Росії»

Війна в Україні, швидше всього, не закінчиться у цьому році, вважає директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер. Виступаючи у вівторок у Сенаті, він назвав Росію однією з найбільших загроз для США і не виключив початку нової Холодної війни.

Ми живемо у найбільш небезпечному глобальному середовищі за останнє півстоліття, вважає директор американської розвідки. Причиною цього є велика кількість викликів у різних частинах світу. І однією із основних небезпек, перед якими опинилися США, є Росія, каже Клеппер.

Росія і далі має найбільшу, найпотужнішу іноземну ядерну балістичну силу
Джеймс Клеппер

«Незважаючи на економічні виклики, Росія продовжує свою агресивну військову програму з модернізації. Вона і далі має найбільшу, найпотужнішу іноземну ядерну балістичну силу. Вони (росіяни) створили крилаті ракети, що є порушенням угоди про ліквідацію ракет середньої та малої дальності», – зазначає Клеппер.

За прогнозами американської розвідки, у 2016 році Росія не зменшить рівня своєї військової активності.

Росія продовжує вести агресивну закордонну та оборонну політику, включно з операціями у Сирії, продовжуючи своє втручання в Україну, розширюючи свої військову потужності в Арктиці
Вінсент Стюарт

«Військова активність Росії тримається на історично високому рівні. Росія продовжує вести агресивну закордонну й оборонну політику, включно з операціями у Сирії, продовжуючи своє втручання в Україну, розширюючи свої військову потужності в Арктиці. Торік російські війська продовжували свій потужний план тренувань, агресивно періодично провокуючи наших військових. Ми передбачаємо схожі військові операції у 2016-му», – говорить Вінсент Стюарт, директор розвідувального управління Міністерства оборони США.

Джеймс Клеппер не бачить кінця військового конфлікту в Україні. І пояснює, чому.

Путін є першим лідером після Сталіна, який збільшив територію Росії
Джеймс Клеппер

«Російські інтереси в Україні, швидше всього, лишатимуться незмінними, включно з довготривалим впливом на Київ, зриваючи українські спроби інтегруватися у західні інституції, – каже він. – Путін є першим лідером після Сталіна, який збільшив територію Росії».

Член сенатського комітету з озброєнь Джеймс Інгоф поцікавився, де є світло в кінці тунелю в українському конфлікті: «Коли прийшов Путін і почав убивати людей в Україні, я був дуже засмучений браком нашої підтримки України. Якщо зараз подивитись на цей конфлікт, ми чуємо заяви: якщо НАТО буде більш агресивним, ми у США будемо більш агресивними, Росія буде більш агресивною. Чим це все закінчиться?»

Росіяни є фундаментальними параноїками щодо НАТО. Їх дуже хвилює, що їх стримують, і звісно дуже стурбовані протиракетною обороною
Джеймс Клеппер

Директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер відповів: «Я не знаю, до чого це призведе. Але скажу, що росіяни є фундаментальними параноїками щодо НАТО. Їх дуже хвилює, що їх стримують, і звісно дуже стурбовані протиракетною обороною. Саме цим вони пояснюють наявність ядерного арсеналу. Багато цих агресивних речей, до яких вдаються росіяни, з різних причин, заробити статус супер-сили, чи створити репутацію, що це країна рівна зі Сполученими Штатами. Я думаю, це може продовжуватись, і по спіралі ми можем опинитись у новій Холодній війні.

За прогнозами американської розвідки, торішнє падіння ВВП Росії на 4%, найімовірніше, продовжиться і в 2016 році. Утім, незважаючи на економічні негаразди, передбачити майбутнє Росії неможливо, зауважує Клеппер.

«Здатність росіян терпіти поступове падіння економіки і водночас жорсткий контроль за потоком інформації в Росії, сильніший контроль, ніж був у Радянському Союзі, унеможливлює передбачити, коли ці всі сили зійдуться у протистоянні», – каже він.

«Росіяни мають велику здатність переживати біль та страждання», – дивується Клеппер. І додає, що прийде час, коли росіяни досягнуть переломного моменту і втомляться страждати під Путіним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG