Доступність посилання

ТОП новини

Війна науковців ITшників за ректорське крісло з політичним замісом


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

«На жаль, за два роки безвладдя порушені були всі, які тільки можливо, юридичні процеси, які не дозволяли провести вибори ректора нормально»

Депутати Харківської обласної ради та керівництво Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) просять прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка негайно втрутитися в скандал в учбовому закладі, призначивши термінові вибори ректора. Про це йдеться в ухваленому облрадою зверненні до прем’єра.


В університеті, який донедавна славився інженерами, фахівцями з робототехніки та інформаційної безпеки, а також розробниками штучних неонних мереж, вже більше двох років немає ректора.

Від листопада минулого року університетом радіоелектроніки керує депутат обласної ради від «Самопомочі» Едуард Рубін – менеджер із досвідом як у керуванні учбовими закладами, так і IT-компаніями.

Його ідея з перевірки попереднього керівництва на корупційні зловживання викликала неабиякий скандал серед проректорів, яких до речі, Рубін, на час міністерського аудиту тимчасово відсторонив від обов’язків. Обурені проректори заявляють, що призначення Едуарда Рубіна керівником вишу – це рейдерське захоплення університету командою «Самопомочі», бо народні депутати від цієї політичної сили нібито пролобіювали призначення у міністра освіти та науки Сергія Квіта. Тепер конфлікт розглядатиметься в Дзержинському районному суді Харкова.

Призначення Міністерством освіти виконувачем обов’язків ректора Едуарда Рубіна – людини «зі сторони», до того ж представника партії «Самопоміч» – в обласній раді спричинило страшний рейвах, а також і всередині університетського колективу та серед певної групи громадських активістів й політикуму. В Рубіна і в членів його команди жбурляють чорним компроматом, оприлюднюють дані про нібито кримінальні справи десятирічної давнини.

За два роки безвладдя порушені були всі, які тільки можливо, юридичні процеси, які не дозволяли провести вибори ректора нормально
Едуард Рубін

«На жаль, за два роки безвладдя порушені були всі, які тільки можливо, юридичні процеси, які не дозволяли провести вибори ректора нормально», – заявляє виконувач обов’язків ректора ХНУРЕ.

Міністерство освіти призначило Едуарда Рубіна виконувачем обов’язків очільника Харківського національного університету радіоелектроніки наприкінці листопада минулого року, після того, як студенти здійняли ґвалт, вважаючи, що фальсифікуються результати виборів до студентського сенату – так називається орган студентського самоврядування ХНУРЕ.

Мене звинувачують у рейдерському захопленні вишу, але я ж сюди не запросив приватну фірму – Рубін

Як запевняє Едуард Рубін, на нього міністр освіти та науки Сергій Квіт поклав завдання розібратися з безладом в університеті та підготувати умови для законних виборів ректора.

Я оголосив і повідомив, що викликаю сюди державну комісію відділу внутрішнього аудиту міністерства, щоб перевірити державну установу
Едуард Рубін

«Я коли прийшов, подивився на те, що відбувається тут, в університеті – на це мені вистачило двох-трьох тижнів, я побачив, що мене намагаються обдурити, показати, що все геть не так. Я побачив моменти, які вважаються незаконними. Я про це оголосив і повідомив, що викликаю сюди державну комісію відділу внутрішнього аудиту міністерства для того, щоб перевірити державну установу, що підпорядковується Міністерству освіти. Мене звинувачують у рейдерському захопленні вишу, але я ж сюди не запросив приватну фірму, а запросив державну комісію, що уповноважена перевіряти свої заклади», – пояснює свої перші дії Едуард Рубін.

У новопризначеного виконувача обов’язків ректора викликали тривогу завищені закупівельні ціни на продукти для їдальні та на будівельні матеріали.

А доктор наук Володимир Хаханов, якого Рубін призначив своїм заступником із наукової діяльності, наводить факти заангажованого розподілу проректорами міністерських коштів для наукових проектів.

Сума розподілялася не керівниками тем, що отримують ці кошти, а розподілялася менеджерами. В результаті для науковців надходили не гроші, а копійки
Володимир Хаханов

«Приходить певна сума з міністерства – ця сума розподілялася не керівниками тем, що отримують ці кошти, а розподілялася менеджерами. В результаті для науковців надходили не гроші, а копійки. Аби викоренити такий ручний розподіл коштів довелося прописати в положенні: коли кошти приходять на університет, то збирається група з керівників наукових тем, які виграли гроші, і вони – згідно з бюджетом і рейтингом тем – розподіляють фінансування», – зазначив науковець Володимир Хаханов.

Окрім питань імовірної корупції, Едуард Рубін стикається з погано організованим менеджментом щодо залучення студентів із-за кордону, а також із гальмуванням оформлення статуту закладу, яким зокрема й передбачаються правила проведення виборів ректора – реєстрація цього документа в Міносвіти давно могла б зняти суперечливі питання, що дозволяють визнавати нелегітимними результати ректорських виборів.

Нас відсторонили від роботи на ректораті за участю парламентаря від «Самопомочі» – проректор

Новопризначений виконувач обов’язків ректора на час проведення міністерської перевірки вирішив відсторонити від обов’язків чотирьох проректорів старої команди, зі збереженням зарплат. В свою чергу, тимчасово відсторонені три проректори з чотирьох вирішили оскаржити рішення нового очільника університету, бо вважають рішення незаконним та заявляють, що Міносвіти провело призначення Рубіна з грубими порушеннями законодавства. Ба більше, проректори впевнені, що Едуарда Рубіна протягли в ректорське крісло «свої» –депутати від «Самопомочі»..

Були депутати різного рангу від «Самопомочі». Я так розумію, що це їхня команда привела його до влади
Мурад Омаров

«Ми вважаємо рейдерством таку зміну влади в університеті. Нас відсторонили від роботи на ректораті за участю депутата Верховної Ради від «Самопомочі». В цей самий день шановний в. о. ректора запросив мене в свій кабінет, де були депутати різного рангу від «Самопомочі». Я так розумію, що це їхня команда привела його до влади. Під час приватної бесіди він нам пропонував наполегливо піти зі своєї посади, бо він на ці посади приведе своїх людей. Тому я думаю, що він бачить у нас конкурентів», – говорить тимчасово відсторонений від службових обов’язків проректор з питань міжнародної співпраці ХНУРЕ Мурад Омаров.

Відсторонені проректори висловлюють переконання, що їм у суді вдасться довести свою правоту. На підсилення своїх протестних дій вони планують зібрати альтернативну наукову раду ХНУРЕ, де передбачають зібрати більшість голосів – 23 голоси проти того, щоб Едуард Рубін очолив цей вищий орган університету. Натомість, виконувач обов’язків ректора констатує, що завдяки наведенню ладу із закупівлями, в їхній їдальні подешевшали обіди.

Для університету радіоелектроніки Едуард Рубін вбачає шлях розвитку у співпраці з американськими та європейськими IT-кластерами та науковими центрами і вишами. Для цього Рубін планує партнерство з американською компанією PricewaterhouseCoopers. Що ж до самих виборів ректора, Едуард Рубін їхнє проведення планує на травень цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG