Доступність посилання

ТОП новини

Чому у Польщі дешеві ліки?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Щороку польський уряд субсидіює придбання ліків на півтора мільярда євро

Варшава – Пільгові ціни ліків у Польщі одні з найдешевших у Європі. За цінами помітно нижчими, ніж у сусідніх країнах, поляки можуть придбати ліки на онкозахорювання, астму, шизофренію, хворобу Паркінсона, інсулін, препарати, що запобігають утворенню тромбів та багато іншого. Це результат послідовної цінової політики, яку вже кілька років реалізовує польський уряд. Про те, яким чином Польщі вдалося мінімалізувати корупцію на ринку ліків й досягнути домовленостей із фармацевтичними фірмами щодо низьких цін Радіо Свобода розповів Павел Тщцінський, речник польського Головного фармацевтичного інспекторату.

Про те, щоб хворі поляки, а також шпиталі платили за необхідні їм ліки якомога менше, дбає Міністерство здоров’я Польщі. Кілька років тому польські законодавці ухвалили закон, яким передбачене субсидіювання ліків, медичних препаратів і виробів. Відтак громадяни країни мають можливість придбати потрібні їм ліки, частину вартості яких, а то й повну ціну покриває Національний фонд здоров’я. Цей фонд існує з обов’язкових внесків платників податків.

Докладніше про це розповідає речник польського Головного фармацевтичного інспекторату Павел Тщцінський. Він пояснює: «Є перелік ліків, які згідно з рішенням Міністерства здоров’я пацієнти отримують за пільговими цінами, що нижчі від їхньої ринкової вартості. Буває таке, що хворі навіть не знають, яка ринкова ціна таких ліків. Це відбувається за спеціальною процедурою. Фармацевтичні фірми ведуть переговори з урядом про те, які саме ліки продаватимуться зі знижками. Такі переговори відбуваються в Міністерстві здоров’я, де встановлюється ціна ліків. Гроші за встановлені знижки фармацевтичним фірмам повертає Національний фонд здоров’я».

Вигідно для держави і для фармацевтичних компаній

Процедура узгодження ціни ліків шляхом переговорів взаємовигідна як для польської держави, так і для зацікавлених фармацевтичних компаній. Продукти тих фірм, які домовляться з державою про нижчу ціну, опиняються в спеціальному переліку дешевих ліків. А це означає, що їх набагато охочіше купують хворі.

Павел Тщцінський наголошує на відкритості й прозорості розмов, під час яких Міністерство здоров’я домовляється з фармацевтичними фірмами про ціну конкретних ліків. Держава здійснює постійний моніторинг таких перемовин, адже йдеться про здоров’я нації, а також величезні суми. Щороку, каже Тщінський, Польща вкладає у субсидіювання ліків 6 мільярдів злотих, тобто півтора мільярда євро. Завдяки цьому населення та шпиталі можуть купувати їх за нижчими цінами.

Процедура настільки ефективна, що в Польщі – одні з найнижчих цін ліків у Європі
Павел Тщцінський

«Ця процедура, яка описана в законі «Про фармацевтичне право», настільки ефективна, що в Польщі – одні з найнижчих цін ліків у Європі. Причому, ця процедура організована таким чином, що переговори про ціни абсолютно транспарентні», – каже експерт.

Тщцінський зазначає, що польський Національний фонд здоров’я укладає угоди з аптеками, які торгують дешевими ліками з міністерського списку. Цей фонд повертає аптекам різницю між ринковою ціною ліків та пільговою. Водночас він додає, що в лікувальних медичних закладах процедури придбання медикаментів особливі. Речник пояснює: «Інакше ця процедура виглядає при закупівлі ліків для лікарень. Коли шпиталі купують спеціалізовані ліки, то вони повинні проводити тендери на закупівлю ліків від постачальників». За словами Тщінського, деякі польські лікарні, купуючи великі партії медикаментів, намагаються заощаджувати. Вони об’єднуються в групи, які разом купують ліки, а великі оптові партії коштують дешевше.

Такі механізми каже Тщінський, максимально прозорі, тож вони запобігають корупції. Втім, визнає експерт, ринок фармацевтичних продуктів у всьому світі є дуже сприйнятливим до корупції. Адже на цьому ринку здійснюються фінансові операції на гігантські суми.

Низькі ціни не вирішують проблеми з доступністю дешевих ліків?

Тщінський звертає увагу на специфічну проблему польського фармацевтичного ринку. Він каже, що низькі ціни на ліки – це неабиякий виклик для польської держави. «Проблема полягає в тому, що ціни настільки низькі, що їх охоче купують на потреби громадян інших європейських країн. На жаль, дешеві ліки з Польщі часто вивозять – легально, або нелегально, тому що тут їх купують за привабливими цінами. Але це, так би мовити, побічний ефект», – розповів Павел Тщцінський.

Коли експорт дешевих ліків із Польщі став дошкульною проблемою для польських хворих, питанням зайнялися політики. Минулого року польський парламент вніс зміни до закону про фармацевтичний ринок, якими обмежив вивезення медикаментів із Польщі. Втім, спритні бізнесмени вигадали нові способи як обходити законодавство. Вони, наприклад, створюють медичні заклади, які займаються не так лікуванням хворих, як виписуванням рецептів на дешеві ліки, які потім потрапляють за кордон. Найбільше недорогих медикаментів із Польщі вивозять до Німеччини та скандинавських країн. Нерідко у польських аптеках можна пробачати й українців, які купують ліки за цінами нижчими, ніж в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG